Arthur de Groot (2001)
Presentaties op maat. Verschillende, consistente en onderhoudbare, presentaties uit één informatiebron met XML en SQL.
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.

Hoofdstuk 8. Samenvatting en conclusie

8.1 Samenvatting

8.1.1 Completering

Databases en XML bieden completerende functionaliteit voor het opslaan van data. Databases slaan data op gericht op consistentie en efficiënte retrieval, terwijl XML een eenvoudige informatie uitwisselingbaarheid tussen applicaties en gestructureerde opslag biedt. Om de voordelen van XML's eigenschappen te gebruiken is het mogelijk om databasetabellen in XML documenten om te zetten. Dan is het ook mogelijk om het XML gereedschap voor deze documenten te gebruiken voor verdere verwerking. Zo kunnen XML documenten dan gepresenteerd worden als HTML pagina's met behulp van XSLT stylesheets, kunnen doorzocht worden met op XML-gebaseerde query talen als de Extensible Query Language (XQL), kunnen ze gebruikt worden als data-uitwissel formaat et cetera.

8.1.2 Overzicht voor- en nadelen

De voordelen van het gebruiken van XML: De voordelen van het gebruiken van relationele databases: Een groot nadeel van XML-tagged data is het beheer ervan. Zolang het XML-document niet te groot is kan het goed onderhouden worden met een gewone editor. Het statische studiegids XML-document is nog niet te groot maar een scriptie in XML is eigenlijk al te groot om het zonder een speciale XML-editor te doen.

8.2 Conclusie

8.2.1 Algemeen

XML is sterk genoeg om de structuur en data van een relationele database te kunnen weergeven. Als het resultaat van een query, wat zelf weer een tabel vormt, wordt omgezet naar XML zijn alle velden goed te mappen. Ook zijn er dan geen problemen met primaire- en verwijzende sleutels.

XML wordt hier niet gebruikt als een zelfstandig data-opslag maar alleen als 'handig' tussenformaat tussen een relationele database en de verschillende presentatiemogelijkheden van een XML-document.

De te kiezen aanpak (Relationele Database of XML) is afhankelijk van het doel. In het geval van de Alfa-Informatica studiegids die in deze scriptie als case beschreven is, zijn de voordelen van een Relationele Database met haar Relationele Database Management Systeem (RDBMS) gecombineerd met de voordelen van de vrijheden van XML de sterkste oplossing.

8.2.2 Kosten : baten

Kostbare inspanningen liggen vooral op het gebied van: Alle gebruikte componenten zijn Opensource software. Deze software is goed en gratis te gebruiken. Er hoeft niet voor elke presentatietoepassing een apart programma geschreven te worden zoals bij CGI. Onderhoud van de data in de database is eenvoudig door een webtool als PHPMyAdmin te realiseren

De baten ten opzichte van het oude systeem van naast elkaar bestaande presentaties zijn afhankelijk van het aantal en soort presentaties dat voorheen afzonderlijk onderhouden moest worden. Inspanningen voor onderhoud, beheer en voorkoming van inconsistentie kunnen waarschijnlijk worden verminderd wat kostensparend moet werken.

Alleen een daadwerkelijke implementatie zal hier een duidelijk licht op kunnen werpen.