Cathelijne Venema (2003)
Van tekstverwerking tot aantekeningensysteem
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.
[ Paper (PDF, 1028 kb) ]

Samenvatting

Tegenwoordig wordt voor zowel privé- als zakelijke doeleinden veelvuldig gebruik gemaakt van software, waarmee bepaalde verzamelingen gedocumenteerd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het documenteren van een eigen collectie boeken. De software die hiervoor gebruikt wordt, kan omschreven worden als Bibliografische Software. Aan de hand van deze software kunnen literatuurverwijzingen worden gedocumenteerd, waaraan bijvoorbeeld trefwoorden kunnen worden gekoppeld.

Op wetenschappelijk vlak komt het voor dat onderzoekers, naast uitsluitend literatuurverwijzingen, ook bijvoorbeeld eigen teksten in de vorm van aantekeningen willen opslaan.

Mijn scriptieonderzoek is gericht op het vinden van een geschikt systeem waarin eigen teksten opgeslagen kunnen worden, met de mogelijkheid om hier eventueel literatuurverwijzingen aan toe te kunnen voegen. In de scriptie worden de bestaande systemen beschreven, wordt een eerder uitgevoerd onderzoek onder de loep genomen en wordt het gewenste systeem vergeleken met de bestaande pakketten.

Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerpen en ontwikkelen van een eigen aantekeningensysteem met behulp van de webserver Apache, de scripttaal PHP en het databasesysteem MySQL. Hieruit is een systeem ontstaan waarin een gebruiker zijn/ haar eigen aantekeningen en bijbehorende literatuurverwijzingen kan opslaan, ordenen, wijzigen, verwijderen, printen en terug kan zoeken.