Fokke van der Molen (2005)
Websites beheren met een database
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.
[ Paper (PDF, 1001 kb) ]

Inleiding

Websites ontsluiten een schat aan informatie en kennis voor de gebruikers van internet. Sinds het WWW gemeengoed is, kan een gebruiker met een internetaansluiting beschikken over een vrijwel onbeperkte bron van kennis. Gedurende het verstrijken van de jaren komen er steeds meer internetpagina's bij, krijgen er steeds meer mensen toegang tot het internet en wordt de verbinding tussen de verschillende computers overal ter wereld steeds sneller. Kortom, de hoeveelheid informatie op het internet groeit met de dag. Hoewel veel websites hoofdzakelijk gericht zijn op entertainment, bevat de overgrote meerderheid informatie voor de bezoeker, meestal in tekstvorm. Sommige websites zijn specifiek gemaakt met het doel om grote hoeveelheden tekst te ontsluiten voor de bezoekers. Ze bevatten een grote hoeveelheid informatie met verwijzingen, in de vorm van hyperlinks, naar andere stukken tekst. Een goed voorbeeld van een dergelijke site is de website over de Amerikaanse geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze site bevat meer dan 3000 html-pagina's met grote hoeveelheden tekst. (http://www.let.rug.nl/usa)

Het grote probleem bij dit soort sites is dat het zeer moeilijk is om de teksten efficiënt te beheren. De lay-out van grote sites is goed en makkelijk te beheren via cascading style sheets, maar de inhoud van de pagina's zelf beheren, blijft een zeer moeizaam karwei. Vaak kan dit alleen handmatig. Met behulp van databases zou dit proces zeer vereenvoudigd kunnen worden. In plaats van dat de tekst van een pagina opgeslagen wordt in een HTML-bestand, zou deze in een database kunnen worden ingevoerd. Met behulp van een Server Side scripting taal kan de HTML-pagina dynamisch vanuit de database worden gegenereerd. Hyperlinks kunnen automatisch worden aangemaakt, en de verschillende pagina's worden aan de wensen van de bezoekers aangepast. Daarnaast biedt een database nog het voordeel om een site te laten beheren op afstand, via het internet. Hierdoor wordt thuiswerken ook een stuk makkelijker en kunnen bovendien mensen zonder enige kennis van een programmeertaal de website beheren en up to date houden.

Mijn scriptie onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om een grote website, met veel tekstuele content, te beheren via een database en een script taal en dat dit voldoende gebruikersgemak en tijdswinst zal opleveren. Tevens heb ik gekeken naar welke combinatie van scripttaal en databasesysteem hiervoor het meest geschikt was. Het bleek dat bovenstaande goed te realiseren was met zowel ASP als PHP.