Harmen Haringa (2005)
CSS v XSL
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.
[ Paper (PDF, 891 kb) ]

Samenvatting

Het online publiceren van teksten heeft een hoge vlucht genomen. Het World Wide Web is zeer geschikt om publicaties te delen met andere geinteresseerden. Daarnaast zijn de hyperlinks in een webdocument zeer geschikt om de (inhoud van) teksten te linken met aanverwante artikelen op het Internet.

Het raadplegen van deze online documenten heeft daarentegen nadelige kanten. Je bent fysiek gebonden aan het beeldscherm van een computer met een internetverbinding. En het lezen van een tekst op een beeldscherm is niet prettig vanwege de beperkte ruimte op het scherm en het oogonvriendelijke karakter van een monitor. Om deze nadelen te omzeilen printen veel Internet gebruikers webdocumenten op papier om deze op iedere mogelijke locatie en op het gemak te kunnen lezen.

De website From Revolution to Reconstruction van de hand van George Welling bestaat uit een verzameling documenten aangaande de Amerikaanse geschiedenis. Deze documenten zijn over het algemeen zeer lang en daarom niet geschikt om via het beeldscherm te raadplegen. De enige mogelijkheid om de artikelen af te drukken op papier bestaat op dit moment uit de print functie van de webbrowser. Het probleem van deze afdrukmogelijkheid is dat de elementen van de website die van belang zijn voor online navigatie binnen de pagina's ook op papier verschijnen (menubalk, header, footer). Deze elementen kunnen storend zijn voor de lezer en beperken ook de ruimte voor de tekst op het papier.

Ik heb geprobeerd om de webdocumenten op een printvriendelijker manier aan te bieden aan de bezoekers van de site. Ten eerste in de vorm van een print preview versie van de webpagina's. Daarnaast krijgen de bezoekers de mogelijkheid om de publicaties in een PDF bestand te downloaden.

Om dit te realiseren heb ik gebruik gemaakt van de stylesheet talen CSS en XSL. In mijn onderzoek vergelijk ik het gebruik en resultaat van gebruik van deze twee talen zowel bij het maken van een print preview als een PDF bestand. Kan het eenvoudige doch beperkte CSS het opnemen tegen het meer gecompliceerde maar uitgebreide XSL?