Jeroen Daanen (2002)
HOnt -- De ontwikkeling van een hulpprogramma voor het maken van een kenmerkenontologie
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.
[ Paper (PDF, 730 kb) ]

5 Conclusie

In deze scriptie heb ik de ontwikkeling van een programma besproken om te helpen bij het maken van een kenmerkenontologie. Met dit programma, HOnt, is het in ieder geval mogelijk een kenmerkenontologie op een overzichtelijke, grafische manier samen te stellen. De hulp die het programma biedt bij het vinden van de termen, kenmerken bij die termen en de onderlinge hiërarchie tussen die termen is echter nog niet zo goed.
De suggesties die het programma voor de termen geeft zijn redelijk. Vooral het externe programma Pincers levert met behulp van goede corpora goede suggesties voor de termen die in een kenmerkenontologie thuishoren.
Het geven van suggesties van kenmerken lukt met mijn methode niet zo goed. Wellicht zijn daar andere methodes voor te verzinnen.
De methodes voor het vinden van de hiërarchie zijn sterk afhankelijk van de aanwezigheid van kenmerken. Dan pas kunnen ze de gebruiker wat hulp geven bij het vinden van de juiste taxonomie.

HOnt is nu een heel eenvoudig programma en levert een redelijk resultaat. In deze vorm kan HOnt heel gemakkelijk voor verschillende talen gebruikt worden. De werking van HOnt kan denk ik verbeterd worden door de verschillende suggestiemethodes meer te baseren op taalspecifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld het analyseren van de syntaxis om kenmerken te vinden. Verder kan misschien Wordnet gebruikt worden om te helpen bij het vinden van kenmerken bij termen (door met behulp daarvan bijvoorbeeld na te gaan dat "rood" een kleur is).