Marcel Dusink (2006)
De invloed van een adaptieve interface op de kennis en het gebruik van functionaliteiten
toegepast op de Google zoekmachine
Master's thesis, Rijksuniversiteit Groningen.
[ Paper (PDF, 859 kb) ]

Samenvatting

Een duidelijke ontwikkeling in software is het verschuiven van de nadruk van het mogelijk maken van functionaliteiten naar het aanpassen van deze funtionaliteiten aan de gebruiker. Waar men eerst probeerde te kijken of een functionaliteit uberhaupt mogelijk was, is men nu veel meer bezig om software te ontwerpen die gebruikers meer te gemoet komt.

Het idee is eigenlijk heel simpel, een computer die zich helemaal aan een gebruiker aanpast. Het realiseren ervan is complexer.

De opzet was om de functionaliteiten van Google (Google heeft zoveel functionaliteiten, dat een scriptie schrijven niet lang genoeg duurt om ze allemaal te kennen) via een adaptieve interface aan de gebruiker te brengen. De onderzoeksvraag is daarom: 'Beinvloedt een adaptieve interface de kennis en het gebruik van functionaliteiten van een programma bij een gebruiker'. Voor het onderzoek is een extra laag over Google heen geprogrammeerd en blootgesteld aan gebruikers. De resultaten hiervan zijn geanalyseerd om te concluderen dat er meer onder water speelt dan je in eerste instantie zou zeggen.