Opdracht 1

Welke universiteiten en HBO's gebruiken Google Ads?

Opdracht 2

Dit zijn voorbeelden van de woordwolk voor een artikel op kennislink over epo, en de max havelaar gemaakt door Tag Crowd.

  • Zoek naar een webpagina die voldoende tekst bevat (bv van www.nu.nl of www.kennislink.nl).
  • Open een nieuw window en maak de woordwolk met behulp van Tag Crowd. Kies voor language=Dutch, en stoplist=tussenwoorden

Opdracht 3a

De lijst van vaste verbindingen op basis van Wikipedia bevat veel namen.

Wat valt je op aan deze namen?

Opdracht 3b

Zoek in de vaste verbindingen zonder hoofdletter naar alle verbindingen met als eerste woord een kleur (rood, rode, zwart, zwarte, etc).

Zijn dit toevallige combinaties van een kleur en een zelfstandig naamwoord, of betekenen ze iets speciaals?

Tot slot

Nog een ander begrip van verwante woorden wordt gedemonstreerd in de verwante woorden demo van de afdeling Informatiekunde. Hier worden op basis van een zoekterm woorden gevonden die tot dezelfde klasse behoren: als je zoekt naar tomaat krijg je andere groentes en etenswaren als resultaat, als je zoekt naar Groningen krijg je namen van andere Nederlandse steden als resultaat, als je zoekt op je eigen voornaam krijg je andere jongens- dan wel meisjesnamen als resultaat.

De Google gadget om trends te volgen in de verkiezingen. Als je zelf partijen toevoegen kun je zelf andere zoektermen (partijen, politici, of andere woorden) toevoegen, en trends zien.