van traditionele letterenstudies en moderne informatietechnologie
 

Petra en Lutien

Petra: "We zaten in Potchefstroom aan de Noordwes-Universiteit, zo'n 120 km onder Johannesburg. Onze hoofdopdracht was het bouwen van een thesaurus in het Afrikaans. Eerst wisten we niet precies wat een thesaurus was, maar daar kwamen we snel achter! Het is een soort van woordenboek met relaties tussen woorden (bijvoorbeeld: een stoel is-een-soort-van meubel, en een stoelpoot is-een-deel-van een stoel). Ze hadden daar een heel dik boek van en wij moesten het on-line zien te krijgen, zodat het voor computertoepassingen gebruikt kon worden.

Alles was heel goed geregeld. We logeerden in een gigantisch huis. Toen we daar aankwamen was onze reactie 'WAT, mogen wij hier wonen!?' "

Lutien: "Je moet je stage bij informatiekunde zelf regelen. Het is niet zo dat er een lijst stages klaar ligt waar je uit kan kiezen. Ik heb wel het idee dat je op veel plekken terecht kan, omdat informatiekunde redelijk breed is.

Ik ben in totaal een aantal maanden op zoek geweest naar een stage (op internet zoeken, mails sturen etc.). Vanaf het eerste contact met de begeleider van de uiteindelijke stageplek duurde het ongeveer een maand voordat het definitief was."

Petra: "We werkten samen met Microsoft Zuid-Afrika. Ze wilden Windows naar het Afrikaans omzetten. Wij hebben een onderzoek gedaan naar aanspreekvormen in het Afrikaans. In de Nederlandse versie wordt de gebruiker met "u" aangesprokeen, maar in het Afrikaans bleek "jij" veel beter. Ons onderzoek wordt nu echt toegepast."

Lutien: "Ik denk zeker dat ik veel (werk)ervaring heb opgedaan met deze stage en veel nieuwe dingen heb geleerd. Daarbij staat een buitenlandse stage altijd mooi op je CV natuurlijk. "

Petra: "We zijn nu bezig met een artikel met onze begeleider daar. En hij heeft ons al laten weten, dat we terug kunnen komen als we dat willen. De mensen waren zo aardig daar en zo open. Ongelofelijk hoe snel je daar vrienden maakt!

Lutien: "De stage sloot goed aan bij de studie, de afdeling waar wij werkten, "Taaltegnologie", is vergelijkbaar met Informatiekunde.

Petra: "We hadden bijvoorbeeld tijdens onze studie leren programmeren in Perl en dat moesten we ook gebruiken tijdens onze stage."

Lutien: "Nog een tip: als je een buitenlandse stage gaat doen, ga dan langer dan de voorgeschreven tijd. Voordat je ingewerkt en geacclimatiseerd bent is die tijd al om. Wij zijn 3 maanden gegaan en dat was eigenlijk al te kort."