Gertjan's Looblog Februari 2019 navigation back navigation home navigation forward

19 februari: Den Ham

route; foto's; natuur

17 februari: IJmuiden

Eerst naar de verjaardag van mijn jongste nichtje in Amsterdam. Daarna met huisgenoot P. en ook R. en A. naar IJmuiden om nog even van het lente-achtige weer te genieten. In IJmuiden lopen we natuurlijk de Zuidpier op en neer. Daar zwemt een roodkeelduiker waar ik zowel op de heen- als de terugweg van kan genieten. Samen met een paar andere vogelaars. Daarna is het nog lekker genoeg om bij een strandtent op het terras te zitten. Avondeten in de haven van Den Oever (Restaurant Basalt).

route; foto's; natuur

oeverpieper roodkeelduiker

16 februari: Texel

Boot van half acht als het net licht begint te worden. Er is opnieuw een zonovergoten dag voorspeld, met kans op bewolking vanaf zee, 's middags in het noordwesten.

In de veerhaven op Texel zit alweer een zeekoet. Vanaf de boot loop ik eerst langs de haven naar rechts, langs het NIOZ onderzoekinstituut naar het haventje. Hier is de laatste dagen soms een parelduiker gezien, maar ik zie 'm niet. Later deze ochtend wordt hij wel weer gezien... Achter het haventje is het een enorme bouwput. Blijkbaar wordt hier een heel nieuwe duinenrij met strand te voorschijn getoverd.

Dan terug langs de veerboot en naar de Mokbaai. Laag water, dus heel veel vogels. Veel eenden, meeuwen, aalscholvers, wulpen, tureluurs. Ook kluten, een brilduiker en een groep rosse grutto's. Bij de Horsmeertjes groeit weer moerasandijvie. Via de Horsmeertjes doorsteken naar het strand.

Op het lege strand loop ik een flink stuk voor de wind en met de zon in de rug. Helaas is het boven zee een beetje heiig, daarom is het zicht niet best, en het maken van foto's van jan-van-genten die ver op zee soms net te zien zijn erg lastig. Achter elke pier zwemmen steeds flinke groepen eiders.

Dan door het "sneeuwklokjesbos" uiteindelijk terug naar Den Hoorn en via de camping en de Mokbaai terug naar de boot. Vanaf de boot zijn er in het water steeds weer zeekoeten te zien. De problemen zijn dus nog niet voorbij. Onderzoek naar de dood aangespoelde dieren heeft nog niet meer opgeleverd dan dat ze blijkbaar van de honger stierven.

route; foto's; natuur

Texel Texel

kleine mantelmeeuw drieteenstrandloper
scholekster drieteenmeeuw
eider Den Hoorn

15 februari: Peizerwold

De weersverwachting voorspelt de hele dag zon en daarom heb ik een dagje vrij genomen. Met de bus naar Peizerwold en dan een mooi rondje. Ondanks het goede zicht is er niet zoveel te zien. Uiteindelijk toch de drie soorten kiekendieven, een ruigpoot en een klapekster.

route; foto's; natuur

Rodenervaart bruine kiekendief

12 februari: Onlanden

route; foto's; natuur

9 feburari: Appelscha

Wapserveld

Stormachtig. Storm verwacht in het Waddengebied dus ik kies voor het binnenland. Daar is niet veel te zien, de vogels houden zich gedeisd. Hier en daar zijn wel de koolmezen en de goudhaantjes actief. En twee keer een groepje barmsijzen. 's Ochtends zijn er nog een paar opklaringen en het blijft de hele dag droog -- een klein wonder in vergelijking met het weerbericht van eerder deze week.

Ik kom ook langs het gebied van de heidebrand in het Doldersummerveld. Daar was ik sinds de brand van afgelopen augustus nog niet geweest. De begroeiing komt er wel weer bovenop. Het ziet er merkwaardig genoeg een beetje steriel uit. De brandlucht is verdwenen.

route; foto's; natuur

5 februari: Den Ham

Beetje mistig, maar langzaam komt de zon er steeds meer door. Tegenover Piloersema zit een slechtvalk op een hekje in het weiland.

route; foto's; natuur

3 februari: Matsloot en Eelde

De zon schijnt zowaar vandaag. Ik rijd 's ochtends naar Matsloot en binnen een paar minuten komt de steppekiekendief uitgebreid voorbij. Ook bruine en blauwe kiekendieven en de klapekster. Verder valt er nog een buitje.

's Middags lopen we samen een ander rondje door de Onlanden, vanaf Eelde. Heerlijk in de zon.

route Matsloot; route Eelde; foto's; natuur

steppekiekendief tussen Peize en Eelde

Onlanden

2 februari: Haren - Westlaren

Vermoeiende week. Afgelopen donderdag organiseerden we de 29e aflevering van CLIN, in de Oosterpoort. Vanochtend geen auto, en daarom met bus en trein naar Haren. Daarvandaan loop ik door een klein laagje sneeuw in zuidelijke richting om geen last te hebben van de koude noordenwind. Via Onnen naar de Appelbergen en dan doorsteken via de Osdijk naar het Zuidlaardermeergebied. Op de bekende plek zitten twee zeearenden paraat. Die gaan vast opnieuw een broedpoging doen.

Via Noordlaren (groep toendrarietganzen vlak achter de kerk) naar het Noordlaarderbos en de Vijftig bunder. Daar kom ik tot twee keer toe college's C. en M. uit Aduard tegen. Het begint een klein beetje te sneeuwen en daarna komt de zon bijna door de bewolking heen. Terug vanaf Westlaren.

route; foto's; natuur

vijftig bunder

terug naar Januari 2019


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.