Gertjan's Looblog September 2021 navigation back navigation home navigation forward

19 september: Zeevogelexcursie Lauwersoog

vaarroute; foto's; natuur

Pontische meeuw zeekoet

zeevogelexcursie

Jan-van-gent

kleine jager jonge Jan-van-gent

Jan-van-gent

jonge Jan-van-gent

Jan-van-gent

Pontische meeuw

alk zwarte zee-eend roodkeelduiker kleine jager

Engelsmanplaat

18 september: Eemshaven

route; foto's; natuur

Uithuizerwad

casarca en nijlgans

14 september: naar Den Ham

route; foto's; natuur

12 september: Jaap Deensgat en Onstwedde

route Jaap Deensgat; route Onstwedde; foto's; natuur

11 september: Punt van Reide en Nieuwe Statenzijl

Donker weer, maar niet koud en uiteindelijk ook nauwelijks regen. Ik loop een paar rondjes bij de Punt van Reide. Het is eb en dan is er weinig te zien: de meeste vogels zitten ver weg op de drooggevallen zandplaten. Ook de zeehonden laten zich dan niet zien. Dat geldt niet voor de zangvogels die hier soms in de struiken rondhangen. Er zijn nu veel tapuiten, ook een roodborsttapuit en en paapje.

Ik loop aan de binnenkant van de dijk naar het zuiden en dan weer terug aan de buitenkant van de dijk. Over de Dollard vliegt een roofvogel. Lijkt op bruine kiekendief. Hij gaat op de dijk zitten. Hij heeft wel een erg witte kop en het lijf lijkt wel oranje. Als hij opvliegt zie ik het: een rode wouw!! Dat blijft altijd erg bijzonder. Terwijl ik de rode wouw volg zie ik in mijn ooghoek een grote vogel wat verderop naast de dijk zitten. Een zeearend! Hij vliegt op als ik nog wat dichterbij kom.

route Punt van Reide; route Nieuwe Statenzijl; foto's; natuur

tapuit

paapje rode wouw

zeearend

torenvalk gewone zeehond met grote zilverreiger

8 september: Nijlandsterpolder

Geen auto, dus een rondje vanaf thuis. Aan de overkant van het Aduarderdiep bloeit op meerdere plekken het oranje springzaad.

route; foto's; natuur

6 september: Ezumakeeg

Mooie avond, maar de avonden worden al wel erg kort. Drie grauwe franjepoten en twee reuzensterns. Een stagiair staat met een lange stok met daarop een ontvanger te proberen de zender van een lepelaar te ontvangen. Maar de lepelaar staat in een groepje dat te ver weg staat.

Vandaag eindelijk weer een college kunnen geven met studenten voor mijn neus. Mijlpaal.

route; foto's; natuur

5 september: Jaap Deensgat en Doldersum

Eerst heel even naar het Jaap Deensgat waar de zon nog even schijnt voordat er een flink mistgebied het landschap bedekt. In de korte periode is er toch gelijk wel wat te zien. Twee zeearenden zitten in de verte op de oever vlakbij een stel reuzensterns. Er zwemt een casarca en even later vliegen er in de mist ook nog vier casarca's over. Die maken een heel ander geluid dan de vele ganzen hier. Als ik bijna bij de auto terug ben loopt er tussen de koeien een koereiger die even later opvliegt.

Aan het eind van de ochtend zoeken we samen de zon op bij Doldersum. We lopen de wandelroute "Rust in het Drents-Friese Wold" die te vinden is op de website van Natuurmonumenten. Het is inderdaad een heel rustige wandeling, terwijl het vandaag vanwege het al dagen aangekondigde mooie weer verder vast overal druk is.

Leukste waarnemingen: een levendbarende hagedis op het zandpad, en even later ook nog een mooie hazelworm - ook al midden op het pad. Als we bijna terug zijn kijken we even bij het oorlogsmonument (km 13.5). Vlak ernaast staan een paar bijenkasten. Een oudere man en vrouw spreken ons aan, en er volgt een leuk gesprek, waarin we onder andere te horen krijgen dat hij 85 jaar oud is, en ook schildert ("streekgebonden herkenbare kunst"), en ook allerlei informatie over kinderen (een hoogleraar in Wageningen), kleinkinderen (eentje deze week in Zwolle getrouwd) en gezondheid te horen krijgen (behandeld voor hypertensie door dokter van Leeuwen in het UMCG (net als ik in 1992...)).

route Jaap Deensgat; route Doldersum; foto's; natuur

Doldersummerveld

4 september: Dwingelderveld

Aardig rondje over het Dwingelderveld, al duurt het tot het middaguur tot de aangekondigde opklaringen de overhand krijgen. Het mooist is een omgevallen kale boom waarin minstens vier grauwe klauwieren (jonkies?) actief zijn. Verder vallen de veel bruinrode heidelibellen op. Op de bekende plekken groeit ook weer volop klokjesgentiaan.

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

kleine zonnedauw grote parasolzwam

2 september: Matsloot

route; route; foto's; natuur

terug naar Augustus 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.