Gertjan's Looblog Januari 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

29 januari: Dwingelderveld

route; foto's; natuur

28 januari: Stadspark

Eerst met mijn dames P., I., en N. naar de kinderboerderij in het Stadspark. Daarvandaan loop ik een flink stuk door de Onlanden waar P. me aan het eind van de middag weer oppikt. Het is aardig weer, met zo nu en dan zon, maar onderweg is erg weinig te zien. Eén hoogtepunt: als ik op de Onlandse Dijk bijna bij de boerderij ben vliegt er een zeearend over. Even later gaan er duizenden ganzen de lucht in.

route; foto's; natuur

22 januari: Ganzenpoel

route; foto's; natuur

grote kruisbek

21 januari: Hoek van de Bant en Veerdam Holwerd

Eindelijk regent het eens niet. De zon schijnt zelfs volop. In het zuiden ligt een pak sneeuw, maar hier heeft het niet gesneeuwd. Het heeft vannacht blijkbaar nog wel even geijsregend of iets dergelijks want er ligt een laagje korrelig ijs op de weg. Hier en daar ook erg glad, dus ik stap af van mijn oorspronkelijk plan om naar Texel te rijden.

Ik blijf dus in de buurt, en begin bij de Hoek van de Bant en loop vandaar naar de Peazemerlannen. Daarna ook nog even naar de Veerdam in Holwerd waardoor ik in totaal vijftien kilometer loop. Nog geen last...

Onderweg veel fraters en een drukke groep van zo'n vijfentwintig sneeuwgorzen. Ook meerdere blauwe kieken. Leukste is een smelleken - die zie ik maar zelden. De velduilen laten zich vandaag niet zien, op eentje na die opvliegt als ik terugloop via het modderige dijkje dat dwars door de buitendijkse voormalige polder loopt. Het Wad is vandaag weer een prachtige spiegel, zie hieronder de tureluur met zijn spiegelbeeld...

route Hoek van de Bant; route Veerdam Holwerd; foto's; natuur

kluut

één tureluur rietgors

frater

14 januari: Nijlandsterpolder

Stromende regen. Toch maar op pad, want de neerslachtigheid moet verdreven worden. Beloning: een mooie ijsvogel vliegt op bij het begin van de Lindt en verheft het gemoed met zijn felblauwe verschijning.

De zwachtels zijn inmiddels weer vervangen door een steunkous, en daar ben ik heel blij mee. Zo is alles relatief.

route; natuur

8 januari: Matsloot en Molenveld (Oudemolen)

's Ochtends schijnt de zon. Eerst even naar Matsloot voordat we samen een rondje lopen vanaf het Molenveld bij Oudemolen. Mooie klapekster. En verderop een luidruchtige raaf die vanuit de verte antwoord krijgt van een tweede raaf.

route Matsloot; route Molenveld; foto's; natuur

klapekster

7 januari: Lauwersoog

's Ochtends kleindochter op bezoek, dus ik ga pas 's middags even op pad. Rondje door de haven.

route; foto's; natuur

scholekster

6 januari: Zandvoort en Oostvaardersveld

Voor we vertrekken loop ik nog even naar het strand. De zon schijnt. Boven zee vliegen steeds kleine groepjes drieteenmeeuwen zuidwaarts.

Onderweg stoppen we even bij de Oostvaardersplassen (Lelystad) en lopen daar een rondje door het Oostvaardersveld (de paarse route) omdat de wandelingen door het plassengebied zelf zijn afgesloten. Veel kleine zwanen vanaf de Praambult. Als we bijna rond zijn hoor ik plotseling het luide riedeltje van een Cetti's zanger. Na afloop eten we een broodje in het bezoekerscentrum.

route Zandvoort; route Oostvaardersveld; foto's; natuur

5 januari: Zandvoort Wisentenroute

Mijn reisgenoot is naar Brabant, en ik loop naar Bloemendaal aan Zee, en daarna de Wisentroute door de duinen ten noorden en oosten van het circuit. Boven zee is niets bijzonders te zien. Op het strand een zeehond die een heel eind het land opgekropen is. Dat lijkt me een slecht idee hier met veel wandelaars en loslopende honden.

Beker koffie in Bloemendaal, en daarna stukje terug tot aan het begin van de gele paaltjes-route door de duinen en het Wisent-gebied. Geen wisenten gezien natuurlijk, en ook verder weinig te zien van de fauna. Het is wel een aardig gebied, zeker als ook de zon nog even gaat schijnen. Het laatste stuk van de route langs de spoorlijn is me eigenlijk te ver, en te saai. Dat gaat natuurlijk vaak samen.

route; foto's; natuur

4 januari: Haarlem

Dagje naar Haarlem. Regenachtig. Langs de boekwinkel, en daarna de krant lezen in een aardig grand café terwijl mijn reisgenoot naar het museum is. Uitgebreide lunch en rondje langs de Spaarne. Aan het eind van de middag naar de film, Le Otto Montagne. Wel aardig, de beelden van de Noord-Italiaanse bergen zijn prachtig. Diner en dan weer met de trein naar Zandvoort.

route

3 januari: IJmuiden

Ik rijd naar het Kennemerstrand, IJmuiden, om vanaf de pier hopelijk leuke zeevogels te spotten. P. loopt ondertussen vanuit Zandvoort in dezelfde richting. Op de pier is het vandaag in ieder geval droog, dat valt al weer mee. Met de zeevogels valt het tegen, maar er is toch wel wat te zien. Een alk en meerdere drieteenmeeuwen, en twee keer een voorbijvliegende roodkeelduiker, heel ver weg. In zee ook geregeld zeehondjes. Op de pier zelf natuurlijk veel steenlopers, paarse strandlopers, drieteenstrandlopers en een paar oeverpiepers. Maar het meest vallen de enorme aantallen aalscholvers op.

Rond het middaguur loop ik even terug naar een strandtent om op te warmen met koffie en een kop snert. Daarna weer terug naar de pier. Uiteindelijk loop ik zo meer dan 11 kilometer - grootste afstand sinds begin juni, en dat met gezwachteld been. Tot nu toe geen terugslag.

route; foto's; natuur

gewone zeehond

2 januari: Zandvoort

Nadat ze in het ziekenhuis mijn been gezwachteld hebben om het vocht te laten verdwijnen rijden we alsnog naar Zandvoort voor onze midweek aan zee. 's Middags lopen we nog even naar zee. Ook de zon laat zich nog even zien. Veel mensen op het strand.

route; foto's; natuur

1 januari: fiets Aduard, auto Matsloot

Het is vandaag zowaar een beetje lekker weer. Nog wel harde wind, maar temparatuur royaal boven de tien graden en een bleek zonnetje. Ik fiets een kort rondje door de omgeving. Gelijk een jagende blauwe kiek boven de Nijlandsterpolder. Verder is er niet veel te zien.

's Middags zet ik P. af in Roderesch die een stukje Drenthepad loopt, tot in Roden bij I., M. en N. waar we dan later een bordje appelbeignets bezorgen. In de tussentijd rijd ik eerst even naar Matsloot. Opnieuw mooi een roerdomp in beeld. Later vliegt er nog eentje voorbij.

foto's; natuur

terug naar december 2022

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.