Gertjan's Looblog Oktober 2017 excel formulier navigation back navigation home navigation forward

17 oktober: Wierumerschouw

route; foto's; natuur

15 oktober: Balmahuizen en Aekingerzand

Heel zonnig en warm. Temperaturen boven de twintig graden, en dat is bovendien al de hele week aangekondigd. Het is daarom overal erg druk. Het enorme parkeerterrein van het bezoekerscentrum bij Appelscha is al afgeladen vol, de berm staat ook al vol auto's. Ook het Aekingerzand is verworden tot een grote zandbak met spelende kinderen. Als we bijna rond zijn zie ik toch nog de gehoopte kruisbekken. Er zitten er vijf hoog in een boom vlakbij het parkeerterrein.

route Balmahuizen; route Aekingerzand; foto's; natuur

14 oktober: Sandebuur

Een flink rondje niet te ver van huis. Ik neem het bruggetje over het Lieversche Diep tussen Roden en Altena op in de route want daar zit al een paar dagen een waterspreeuw. Ik begin bij Sandebuur en loop eerst naar Roderwolde. Het aangekondigde mooie weer is nog niet echt begonnen. Het is vooral erg grijs. Maar goed, het is tenminste droog.

Vanaf Roderwolde gaat het over een grasdijk naar de Kleibosch. Hier staan in het vroege voorjaar duizenden bosanemonen in bloei, en iets later in het jaar ook veel bloeiende exemplaren van grote muur. Vandaag bloeit er één bosanemoon, en één grote muur. Allebei een beetje in de war blijkbaar.

Dan bij de golfbaan langs bij Roden en dan langs het Lieversche Diep. Voordat ik bij de waterspreeuw ben word ik al aangesproken door een jogger die vermoed dat ik wel weet waarom al die vogelaars daar verderop verzameld zijn. Ja, dat is voor die waterspreeuw. Die komt nauwelijks in Nederland voor want de waterspreeuw zoekt snelstromende beekjes en die hebben we haast niet. Bij het bruggetje is een kunstmatige stroomversnelling gemaakt en daar vermaakt de waterspreeuw zich opperbest. Het is mooi om te zien hoe zo'n klein licht beestje onder water tegen de snelle stroom in gewoon op zijn plek blijft.

Ik volg het Lieversche Diep ook voorbij Lieveren nog een stukje. Ook hier is de oude gekanaliseerde beek weer dichtgegooid en mag de beek weer kronkelen. Bij km 15,5 maak ik een praatje met een oudere man die dit landschap nog uit zijn jeugd kent, dus van voor de kanalisering. Hij wijst me ook op een paar inmiddels verlaten nesten van ijsvogels.

Dan verder langs Roderesch en Nieuw Roden. Beetje saai. Verder over het fietspad door Natuurschoon. Mooi gebied, maar nu niet zo veel te beleven. Dan komen we weer in het laaggelegen gebied rond het Leekstermeer. Er is verder hier vandaag niet zoveel te zien. Het hoogstaande gras op de grasdijk op het laatste stuk is zwaar.

route; foto's; natuur

waterspreeuw

10 oktober: Noordhorn

route; natuur

8 oktober: Moddergat, Lauwersoog, Groningen

Ida en Rik bij de 4Mijl

Na de regen van gisteren opnieuw naar de Waddenzee, misschien nu meer geluk? In ieder geval is het weer veel beter. Je kunt de sporen van de storm met bijbehorend hoog water hier goed zien. Ook nu is trouwens de waterstand nog hoog. Ik durf niet de eerste pier op te lopen want die loopt al half onder. Aan het eind van de voormalige dijk groeit - denk ik - gesteelde spiesmelde.

Daarna nog even naar de haven van Lauwersoog. Gisteren had ik daar al een stern kort gezien, maar niet kunnen identificeren. Vandaag laat hij zich langdurig zien en ontpopt zich als een noordse stern. De roodhalsfuut zit er nog en mag zich nu in de belangstelling van een paar fotografen verheugen. Vanaf de grote Cleveringsluizen zie ik een ijsvogel aan komen vliegen.

Dan is het tijd om naar Groningen te rijden om nog een staartje van de 4 Mijl te zien. Ida en Rik lopen allebei mee en doen het prima.

route Moddergat; route Lauwersoog; route Groningen; foto's; natuur

7 oktober: Lauwersoog

Alweer regen, regen, regen. Vanwege de storm van afgelopen donderdag kies ik voor de haven van Lauwersoog maar de meeste bijzonderheden zijn alweer gevlogen. Wel zwemt er een roodhalsfuut in de haven rond.

route; foto's; natuur

6 oktober: Groningen

Blokje om voordat de bus vertrekt.

route; natuur

3 oktober: Noordhorn

route; foto's; natuur

1 oktober: Zaandam en Ilpendam

Na het ontbijt loop ik een kort stukje Zaandam in totdat mijn reisgenoot ook zover is. We rijden naar Watergang, vlakbij Ilpendam, en lopen dan een route door Varkensland: het laaggelegen weidegebied bij Broek in Waterland. Het is een laarzenpad dwars door de zompige weilanden waar soms koeien of paarden ons nieuwsgierig gadeslaan, maar ons gelukkig verder met rust laten.

Even voorbij kilometer 4 komen we in een typische Hollandse polder waar we grotendeels over de dijk lopen. De kruin van de dijk komt maar net boven het boezemwater en het landschap aan de linkerkant uit, terwijl aan de rechterkant de bodem van de polder meters lager ligt. De route staat hier ook bekend als de "badkuiproute". Rond kilometer 8 is het het aardigst. In het natte gebied aan de andere kant van de ringvaart groeit volop goudknopje. Iets verder gaat de route via een bruggetje over de vaart en dan weer dwars door een weiland. Een gezinnetje komt er net aan en heeft moeite om de nieuwsgierige koeien op afstand te houden. Met een grote plank lukt dat. Wij gebruiken vervolgens de plank ook maar om niet onder de voet gelopen te worden.

Bij km 9 hebben we eindelijk weer vaste grond onder de voeten. Bij de Purmerringvaart gaan we een brug over en dan hebben we mooi zicht op Ilpendam aan de andere kant van het water, terwijl rechts van ons de zeer laaggelegen polder "Purmer" ligt. Tijd voor koffie bij "Het Wapen van Ilpendam" waarna nog slechts een lang recht saai stuk wacht dat ons naar de auto terugbrengt.

route Zaandam; route Ilpendam; foto's; natuur

badkuiproute goudknopje

terug naar Looblog September 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Beste foto's Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".