Gertjan's Looblog December 2018 excel formulier navigation back navigation home navigation forward

11 december: Den Ham

route; foto's; natuur

blauwe kiekendief

9 december: Onlanden

Het weer is iets beter dan gisteren: tussen de buien door schijnt nu zo nu en dan de zon even. Petri heeft de auto mee dus ik pak de fiets en parkeer die bij het begin van de Roderwolderdijk en loop een flink rondje door de Onlanden. Er is veel te zien. Veel blauwe kiekendieven, en ook een paar bruine kiekendieven. En twee keer een klapekster terwijl ik die hier nog niet eerder was tegengekomen. Aan de andere kant van het Peizerdiep zit een sperwer op een hekje. Dan ook nog een mogelijke ruigpootbuizerd (?). En plotseling een zeearend die voor veel paniek zorgt. Nadat hij vlak over me heen is gevlogen vliegt hij verder en even later zijn er plotseling twee zeearenden. Prachtig gezicht.

route; foto's; natuur

zeearend klapekster sperwer

8 december: Camperduin en Den Oever

Bijzonder slecht weer. De verwachting lijkt voor Noord-Holland nog het beste: daar wordt het het eerst droog. Helaas is de stormachtige wind daar ook het hardst. Bij Camperduin is het aan zee niet uit te houden. Na een kort rondje besluit ik om bij Den Oever een tweede rondje te lopen. Het is daar iets beter uit te houden, maar er is niet veel te zien. In de Noordzeehaven zwemmen veel dodaarsjes, en aan de kant van het IJsselmeer zitten honderden futen. Daarna zie ik nu al voor de vierde keer de buffelkopeend - op precies dezelfde plek als de eerdere drie keren: vanaf de IJsselmeerdijk net voorbij Wierhooft.

route Camperduin; route Den Oever; foto's; natuur

4 december: Zuidhorn

Een blauwe kiekendief geeft een mooie show weg. Langdurig kan ik hem volgen terwijl hij vlak boven de weilanden jaagt.

route; foto's; filmpje; natuur

ree blauwe kiekendief

2 december: Lauwersoog, Dokkum, Peazemerlannen

Regenachtig en druilerig en heel donker weer. Steeds mijn brillengrazen droog maken om wat te kunnen zien. Bij Lauwersoog is dat voor niets, want er is bijna niets te zien - zelden zo weinig vogels gezien in de haven. Nauwelijks steenlopers en zelfs veel minder meeuwen dan anders.

Dan maar een poging om de roze spreeuw in Dokkum te zien. Dat lukt ook al niet.

Bij Peazemerlannen is het altijd mooi, maar vandaag alleen tussen de regen door. Toch nog een hoogtepunt: een ruigpootbuizerd laat zich even zien en krijg ik net voldoende op de foto om als bewijsplaatje te kunnen dienen. Ook zitten er hier weer strandleeuweriken en sneeuwgorzen.

De radio op de terugweg is het leukst met goede berichten uit Rotterdam.

route Lauwersoog; route Dokkum; route Peazemerlannen; foto's; natuur

1 december: van Assen naar Schoonloo

Geen auto, en geen treinen tussen Groningen en Hoogeveen, dus met enige moeite geraak ik in Assen en loop dan een mooie tocht naar Schoonloo. Er is al weer de hele week regen verwacht voor vandaag, maar blijkbaar valt die hier in het noorden pas vanavond - het blijft de hele wandeling droog.

Ik loop vanaf Assen in de ochtendschemering naar Ekehaar. Vanaf Ekehaar volg ik een flink stuk van het "Achtje van Amen", dat is een heel mooi stukje waar ik al heel wat keren geweest ben. Langs de ijsbaan is een stuk grond afgemaakt voor "dorpsvarkens" zoals op een groot bord staat te lezen. Het blijkt te gaan om een poging om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De hoop is dat de varkens alles wegvreten. Andere methodes om deze invasieve exoot te bestrijden zijn tot nu toe niet erg succesvol gebleken.

langs het Amerdiep de Elperstroom is geheel drooggevallen

In de bomen op weg naar Amen zitten sijzen, en verderop ook barmsijzen. Dan verder in de richting van het bosgebied tussen Hooghalen en Grolloo. Boven de weilanden langs het Amerdiep vliegt een blauwe kiekendief. Als ik bij de rand van het bos ben zitten er opnieuw veel sijzen. In het beekdal zit een klapekster. Verderop zit op de top van een hoge spar een kruisbek. Ook veel staartmezen. En op het topje van een andere spar zit een goudvink.

Na het Zwattemeer kom ik bij "De Tweelingen": aardig heideterrein met een aantal vennetjes die droog staan. Het is dus nog steeds veel te droog overal. In de verspreid staande boompjes zitten veel kepen, sijzen en ook weer barmsijzen. In Schoonloo moet ik meer dan een half uur op de bus wachten maar gelukkig is "Hegeman" open.

route; foto's; natuur

staartmees kleine barmsijs

terug naar November 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.