Gertjan's Looblog Oktober 2018 excel formulier navigation back navigation home navigation forward

14 oktober: Eemshaven

Even kort naar de Eemshaven voordat we naar de 4 Mijl van Groningen gaan kijken waar allerlei familieleden aan meedoen. Nog steeds prachtig weer. route; foto's; natuur

13 oktober: Texel

Dit moet zo'n beetje de Warmste oktoberdag ooit zijn geworden. Zelfs op Texel wordt het zo'n 25 graden. Op de veerboot wordt het 's ochtends al aangekondigd: prachtig ochtendrood (of was dat juist een teken van regen?). Ik parkeer bij strandpaal 15 en loop dan een flink stuk over het strand, in de hoop op zeevogels. Twee keer een jan-van-gent, en veel te ver weg vliegen er zo nu en dan duikers over. Wel veel meeuwen, natuurlijk.

blonde ruiter

Voorbij De Koog, bij strandpaal 21, verlaat ik het strand en loop de duinen in. Een groep vogelaars heeft een sperwergrasmus gezien. Even later zie ik hem ook. Hij zit even stil op een struikje maar de foto's blijken niet best. Dan verder naar de Muy. De vennetjes zijn geheel opgedroogd. Via het strand gaat de route dan verder naar De Slufter. Langs het strand tientallen drieteenstrandlopertjes. Prachtig gezicht.

Hoog water in de Slufter. De doorgang bij km 11 staat bijna geheel onder water. Dan terug langs de beek die ook al helemaal droog staat. Via de camping langs het strand bij De Koog terug naar het beginpunt.

Ik rijd nog even naar de Zwinweg niet ver van Oosterend, want daar zou een blonde ruiter tussen de goudplevieren te zien moeten zijn. Die soort heb ik al vaker willen zien maar tot nu toe lukte dat niet. Vandaag lukt het wel, mede dankzij een aantal vogelaars die met hun scopen de vogel eerder in beeld hebben zodat ik weet in welke richting ik moet kijken.

route paal 15; route veerboot; foto's; natuur

drieteenstrandloper

10 oktober: Matsloot

Fantastisch mooi weer. Aan het eind van de middag rijd ik nog even snel naar Matsloot. De visarend zit er weer, maar is lastig te zien. Als de zon bijna onder gaat vliegen er weer duizenden spreeuwen prachtig rond: filmpje.

route; foto's; natuur

grote zwermen spreeuwen bij Matsloot

9 oktober: naar Oldehove

route; foto's; natuur

7 oktober: Peazemerlannen en Lauwersoog

route Peazemerlannen; route Lauwersoog; foto's; natuur

6 oktober: Harlingen en Vlieland

route Harlingen; route Vlieland; foto's; natuur

gewone ossentong rosse grutto

drieteenstrandloper groenpootruiter

3 oktober: Utrecht

Vanwege de LOT visitatie en bestuursvergadering. Ik neem een vroege trein en omdat de NS meewerkt is er nog tijd genoeg om eerst even naar het Amsterdam Rijnkanaal te lopen ter hoogte van De Meernbrug waar ik een geelpootmeeuw wil zien die hier de laatste dagen wordt waargenomen. Dat lukt! Nieuwe soort voor me in Nederland - in het zuiden van Europa zijn deze meeuwen juist heel gewoon. Geelpootmeeuwen hebben de lichtgrijze kleur van zilvermeeuwen en de gele poten van kleine mantelmeeuwen.

route; foto's; natuur

geelpootmeeuw Napolitaanse cyclamen

2 oktober: Lageweg

route; foto's; natuur

terug naar September 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.