Gertjan's Looblog Juni 2022 navigation back navigation home navigation forward

26 juni: Peazemerlannen

Even na middernacht weer thuisgekomen. Vandaag dus rustig aan. Aan het eind van de ochtend op de fiets naar Roden want ik moet natuurlijk mijn kleindochter weer even zien. Op de terugweg in de Onlanden laat een gezinnetje baardmannetjes zich even goed bewonderen.

's Avonds even een kort rondje bij Peazemerlannen. Veel alarmerende tureluurs en scholeksters die blijkbaar jongen hebben.

route; foto's; natuur

baardman tureluur

24 juni: Les Goudes (PN des Calanques)

Opnieuw naar de Calanques, maar nu begin ik bij Les Goudes. Ook daar kun je met de stadsbus komen, dus dat is praktisch. Prachtige route, maar tamelijk veel last van mijn blessure. Wel weer veel te zien. Het weer is nu veel beter: lekkere wind en ook wat wolken. Nog wel warm, maar niet meer zo extreem heet.

route; foto's; natuur

l'Ile Maire

coris monspeliensis Limonium minutum

Les Calanques

Les Calanques

grote saterzandoog gestreepte heivlinder

vale gierzwaluw witbandzandoog

23 juni: Marseille

route

22 juni: Parc Borély, Notre Dame de la Garde

's Ochtends regen. Daarna ga ik even naar een park, het Parc Borély. Valt wat tegen, wel twee nieuwe libelsoorten langs het water. Opvallend zijn de beverratten die hier blijkbaar tam zijn geworden en zich dus niets aantrekken van bezoekers.

Aan het eind van de middag loop ik nog even omhoog naar de kerk die hier boven alles uittorent: Notre Dame de la Garde. Vanwege de regen lijkt me dit de aangewezen dag om dat te doen, omdat het niet meer zo extreem heet is als eerder. Maar nog steeds erg warm, zeker als je steil omhoog moet lopen.

route Parc Borély; route Notre Dame de la Garde; foto's; natuur

purperlibel

Notre Dame de la Garde

21 juni: Marseille, Marseille

Rond conferentiecentrum is ook nog een beetje natuur te vinden.

route LREC Program; route LREC Reception; foto's; natuur

muursalamander europese kanarie

20 juni: Luminy (PN des Calanques)

Nog een vrije dag voordat de conferentie begint. Ik ga met metro en bus naar de campus van Luminy. Dat is bij de grens van het nationale park van de Calanques: prachtig gebied met kalkrotsen langs de kust. Begin is gemakkelijk met heel veel vlinders. Er is ook soms wat schaduw, en omdat het nog steeds erg warm is is dat welkom.

Tweede deel is soms vrij steil naar beneden, en soms meer klauteren dan lopen. Dat gaat naar beneden nog wel redelijk, maar de terugweg is enorm transpireren. Ik probeer via een andere kloof terug te lopen, maar daarbij moet ik zo'n steile afdaling doen dat ik niet verder durf en toch maar dezelfde weg terug kies.

Als ik eindelijk terug ben bij het beginpunt (de bushalte) blijkt er een tentje met eten en drinken te zijn, met een paar zitjes onder de bomen. Heerlijk.

route; foto's; natuur

pallenis spinosa bleek hooibeestje

dambordje

blauwe ijsvogelvlinder

Parc national des Calanques

Parc national des Calanques

Parc national des Calanques

dwergdikkopje

tweekleurige parelmoervlinder cleopatra

19 juni: Frioul, Marseille

Vroeg op pad, naar het eilandje Frioul dat per boot makkelijk te bereiken is. Ik heb de boot van 07:30 en ik hoef om de een of andere reden niet te betalen. Het is heel erg warm, en op het eiland zijn eigenlijk geen bomen. Wel witte rotsen met hier en daar nog de resten van de plantengroei die je vermoedelijk hier beter in april kunt gaan bewonderen. Maar ook nog wel een paar leuke bloeiende soorten. In de weinige begroeiing zitten kleine zwartkoppen, en er vliegen ook interessante vlinders rond. Verder heel veel geelpootmeeuwen, ook met veel jongen, en daarboven zweeft plotseling heel hoog een slechtvalk. Vanwege de warmte en mijn onwillige rechtervoet houd ik het niet te lang vol.

Na een soort siesta in de vanwege de airco aangename hotelkamer ga ik tegen het eind van de middag toch maar weer even op pad. Alvast even op verkenning bij het Palais de Pharo - mooi gelegen paleis waar deze week de conferentie plaats vindt. Daarna loop ik nog even verder tot een klein strand (anderhalf voetbalveld) waar een enorme mensenmassa toch een plekje heeft gevonden.

Ile d'If

Frioul

kaasjeskruiddikkopje

Pallenis maritima Echium asperrimum

kleine zwartkop

Echinops ritro geelpootmeeuw

pyjajaschildwants

Frioul

Frioul

route Frioul; route Marseille; foto's; natuur

18 juni: Marseille

Na de 32e CLIN conferentie in Tilburg, afgelopen vrijdag, ben ik vandaag met de trein doorgereisd naar Marseille. Daar is de LREC conferentie (het was inmiddels een paar jaar geleden dat ik nog eens naar het buitenland ging voor werk...). De treinreis duurde lang, maar het voordeel was dat de TGV van Brussel direct door reed naar Marseille - dus geen gedoe in Parijs. Van te voren kreeg ik mailtjes van de SNCF over de verwachte hitte. Men ging de boel goed in de gaten houden, en ik moest een flesje water meenemen. Het is inderdaad heel erg warm. Maar aan het begin van de avond moet ik natuurlijk de directe omgeving wel even verkennen. route; foto's; natuur

14 juni: Oostpolder

Het lijkt wel of alle vogels die ik op de foto krijg met eten bezig zijn. Allemaal druk met voer verzamelen voor de kuikens.

route; foto's; natuur

rietzanger

blauwe reiger

13 juni: Balloërveld

route; foto's; natuur

12 juni: Pompsterplaat en Onlanderij

Nog een mooie dag. Aardig rondje over de Pompsterplaat (de witte paaltjes van de "vogelroute" volgend). Twee koekoeken vliegen over, waarvan er één mooi bruin gekleurd blijkt te zijn. Als ik bijna terug bij het parkeerterrein ben vliegt een mannetje bruine kiek vlak over de eigen auto. Hij is even van heel dichtbij te zien.

's Avonds bij de Onlanderij opnieuw een bruine kiek van heel dichtbij, als die een hevig alarmerende tureluur probeert af te schudden. Op dezelfde plek als vorige week vliegt zo nu en dan weer een witwangstern over.

route Pompsterplaat; route Onlanderij; foto's; natuur

koekoek koekoek

Pompsterplaat

bruine kiekendief bruine kiekendief rietzanger rietgors

bruine kiekendief

11 juni: Bargerveen, Dwingelderveld, Breebaartpolder

Mooie dag. Ik begin bij een rondje door het Bargerveen. Ik houd het kort want het gaat nog niet veel beter. Gek genoeg gaat het bij het tweede rondje bij het Dwingelderveld wat beter. Langs Achter het Zaand groeien een aantal opmerkelijke plantensoorten. Behaarde boterbloem had ik hier nog niet eerder gezien. Meegekomen met aangevoerd zand?

's Avonds nog even naar de Breebaartpolder. De zeehondjes hebben jongen. Een visdief met vis in de bek wordt luidkeels en langdurig achtervolgt door een jaloerse kokmeeuw.

route Bargerveen; route Dwingelderveld; route Breebaart; foto's; natuur

gewone zeehond

10 juni: Tetjehorn en Dannemeer

grauwe franjepoot

Opnieuw slechts minirondjes. Eerst naar Tetjehorn, want daar zou een grauwe franjepoot moeten zitten. Ik ben niet heel optimistisch dat ik de piepkleine bijzonderheid te zien krijg, maar het lukt na flink turen door de verrekijker uiteindelijk. Daarna nog heel even naar Dannemeer.

route Tetjehorn; route Dannemeer; foto's; natuur

7 juni: Tynaarlo en Gasteren

Twee minirondjes. Eerst naar Tynaarlo, naar het Zeegserloopje. Dat beekje ken ik goed van het gebied ten oosten van het spoor, maar hier aan de westelijke kant ben ik nog niet eerder geweest. De aanleiding is een krekelzanger die je hier luid en duidelijk hoort zingen. Dwars door de struiken kan ik hem ook wel zien zitten op zijn zangpost.

Daarna is er nog even tijd voor een klein rondje vanaf de parkeerplaats bij de Gasterse Duinen. Veel roodborsttapuiten, geelgorzen, een alarmerende gekraagde roodstaart, en ook een grauwe klauwier.

route Tynaarlo; route Gasteren; foto's; natuur

6 juni: Gemonde

struikrietzanger

Vandaag naar Berlicum, familiereünie van huisgenoot P. Ik breng schoonmoeder na een uurtje terug en dan rijd ik even naar de Empelsedijk bij Gemonde waar een struikrietzanger is gezien en vooral gehoord. Vanaf de dijk moet je nog een flink stuk de uiterwaarden in, maar na een klein half uurtje wachten laat de bijzonderheid zich zien en horen.

route; foto's; natuur

5 juni: Oostkapelle, Oostkapelle, Oranjezon

De weersverwachting is bar en boos, en al tijdens het ontbijt regent het. Ik rijd toch maar even naar Westkapelle in de hoop nog wat vogels te zien op het binnendijkse terreintje Noordervroon. Daar broeden onder andere bergeenden, kluten en verschillende soorten sterns. Er zijn al jonge kluten. Er zwemt een bijzonderheid rond: een krooneend. Ook de sterns zie ik, maar erg onduidelijk.

P. is ondertussen naar een strandpaviljoen bij het strand gelopen en als ik terug ben in Oostkapelle is het even droog en loop ik daar ook naar toe. Daarna rijden we nog even naar Neeltje Jans en Westenschouwen (lunch). Terug naar hotel voor de tennisfinale. Als het bijna droog is loop ik nog even naar de strandovergang om de walstrobremraap te fotograferen. Het wordt helemaal droog.

damhert in Oranjezon

Tegen vijf uur lopen we samen nog een mooi rondje door het natuurgebied Oranjezon (1 euro toegang per persoon). Veel damherten. Terwijl we naar een paar damherten staan te kijken vliegen er twee roofvogels over die elkaar even lastig vallen: een boomvalk en een havik! Het blijft de hele wandeling droog, maar zodra we in de auto zitten begint het weer te regenen. Ons plan voor gebakken vis buiten op de dijk bij Westkapelle (net als afgelopen winter) wordt aangepast: diner in het dijkpaviljoen Westkaap in Westkapelle.

route; route; route; foto's; natuur

4 juni: Oostkapelle

Pinksterweekend: paar dagen Walcheren. Na het ontbijt loop ik naar het strand waar zoals gehoopt ook een paar dwergsterns voorbij vliegen. Als mijn reisgenoot ook bij zee is aangekomen lopen we samen over het strand naar Domburg. Nog twee dwergsterns die ik van redelijk dichtbij kan bekijken. In Domburg rust mijn voet even uit terwijl P. een regenjas koopt voor de verwachte regen van morgen. De terugweg gaat door de Manteling: aardig bosje met gek gevormde beuken.

route; foto's; natuur

dwergstern

strand Oostkapelle

dwergstern visdief grote stern

tamme kastanje (https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/zeeland/veere/6147_kasteelwesthove/)

de Manteling

2 juni: De Rug en Jaap Deensgat

Prachtige avond. Grote karekiet en cetti's zanger: zeer luid en duidelijk. Daarna nog even naar Jaap Deensgat. Zo te horen zijn de schietoefeningen in volle gang.

Vanmiddag onder handen genomen door de podotherapeut. Ik ben benieuwd.

route De Rug; route Jaap Deensgat; foto's; natuur

1 juni: Leinwijk

Mooie zwarte sterns, maar geen purperreiger of zwarte ibis.

route; foto's; natuur

zwarte stern

terug naar mei 2022


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.