Gertjan's Looblog Mei 2022 navigation back navigation home navigation forward

15 mei: Suikerfabriek, fietsen, Oostpolder

's Ochtends naar het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Rond de waterpartijen (vloeivelden van vroeger) hoor ik al van ver de grote karekiet die hier al een paar dagen wordt gezien. Even verder krijg ik hem van tamelijk dichtbij heel mooi te zien - samen met twee andere belangstellenden.

Vanwege blessure en mooi weer daarna samen op de fiets. Aardig stuk naar het Dannemeer, met koffie en broodje op de terugweg in Engelbert.

's Avonds nog even naar de Osdijk bij het Zuidlaardermeer want ik wil nu toch eindelijk wel eens de witwangsterns van dit jaar bewonderen. Dat lukt uiteindelijk nadat ik het dijkje langs de Hunze een eind ben opgelopen. Ook de eerste bosrietzanger van 2022. Als ik bijna terug ben krijg ik nog een extra show te zien van een visarend die boven het Zuidlaardermeer aan het jagen is.

route Suikerfabriek; fietsroute; route Oostpolder; foto's; natuur

grote karekiet

gele kwikstaart

moerasandijvie

14 mei: Oudemolen

Rustig aan. Het is prachtig weer, en de natuur is op haar mooist. Bij de Gasterse duinen wil ik de grauwe klauwier te zien krijgen, maar die laat zich niet zien. Even verder cirkelen vier roofvogels rond. Eén van de vier blijkt mijn eerste wespendief van het seizoen, geflankeerd door buizerds. Verder onder andere veel boompiepers en ooievaars.

Bij de Heest raak ik het onduidelijke pad kwijt als ik het bosje uit kom. Het is hier een bloemenzee: vooral boterbloemen en pinksterbloemen, met daartussen hier en daar groepjes brede orchis en kruipend zenegroen. Daarna een stukje met zingende grauwe vliegenvangers. Ook nog een grauwe vliegenvanger als ik bijna terug in Oudemolen ben, blijkbaar bij een nestje in een oude boomstam. Laatste stuk gaat moeizaam.

Na afloop nog even naar Eexterveld (hier wel de grauwe klauwier) en het Tusschenwater (heel veel steltkluten).

route; foto's; natuur

boompieper

wespendief grauwe vliegenvanger

ooievaar

steltkluut

12 mei: Onlanderij

's Ochtends krijg ik mooi van dichtbij een koereiger te zien als ik met een omweg naar de stad fiets. 's Avonds rijd ik al weer even naar Noorderhogebrug, en deze keer zit de dwerggans er wel. Daarna nog een korte wandeling bij de Onlanderij. 't Gaat nog niet zo goed.

route; foto's; natuur

koereiger dwerggans

9 mei: Kaap Noord

Naar de uitgestrekte akkers die hier grenzen aan de Waddendijk, bij het meest noordelijke punt van het Nederlandse vaste land. Op de kale akkers zijn hier gedurende de vogeltrek soms groepjes morinelplevieren te bewonderen.

Na afloop rijd ik nog even een stukje verder en krijg een prachtige velduil van dichtbij te zien.

route; foto's; natuur

morinelplevier morinelplevier

velduil

8 mei: De Pomp, Hoek van de Bant, Ezumakeeg

rosse franjepoot

Eerst een rondje vanaf De Pomp. Steeds wielewalen te horen. Het stukje waar vorig jaar een paar nesten van buidelmezen zaten is nu afgesloten. Het is prachtig maar verder weinig bijzonderheden.

Dan rijd ik naar de Hoek van de Bant want op het wad is een rosse franjepoot in zomerkleed gezien. De vogel is in beeld bij een paar vogelaars met telescopen, maar met alleen mijn verrekijker is er nauwelijks iets te zien. Dan verschijnen plots twee torenvalken boven het wad en alles vliegt op. Even later vliegt de franjepoot naar ons toe en foerageert even dichtbij zodat hij zelfs met het blote oog te zien is.

Ten slotte nog even naar de Ezumakeeg, totdat ik weer naar huis rijd om op tijd terug te zijn om een paar uurtjes op mijn kleindochter te passen.

route De Pomp; route Ezumakeeg; foto's; natuur

7 mei: Dwingelderveld

Vroeg op pad, want vanavond vieren we mijn verjaardag. Maar ik doe nog steeds rustig aan. Op de plek waar gisteren een strandplevier werd gezien zit nu een bontbekplevier. Die strandplevier is blijkbaar weer verdwenen. Verderop zingt de draaihals constant. Uiteindelijk krijg ik hem ook te zien, van heel ver. De kraanvogel zit nog op het nest bij het familiepad. Ondertussen jubelt een wielewaal. Die hoor ik later nog vaker. Een boomvalk zit in een boompje aan de rand van de grote heide.

Aan de overkant van het Koelevaartsveen laat een fouragerende kraanvogel zich goed zien. In het laaggelegen natte deel aan de andere kant van het pad zitten een paar groenpootruiters, een zwarte ruiter, een kievit, een kemphaan en een bosruiter. Langs het Holtveen liggen langs het fietspad een paar adders mooi opgerold te wachten tot het warmer wordt.

route; foto's; natuur

kraanvogel

5 mei: Breebaartpolder, Nieuwe Statenzijl, Breebaartpolder

Nog geblesseerd. Het gaat een fractie beter dan gisteren. En er is heel veel te zien, dat helpt ook. 's Middags wordt het bijna twintig graden, lekker.

route Breebaartpolder; route Nieuwe Statenzijl; route Breebaartpolder; foto's; natuur

grauwe kiekendief

zwarte ruiter

4 mei: Onnerpolder

Geblesseerd, meer strompelen dan lopen. En ook nog eens weinig te zien, afgezien van een zeearend met prooi (dacht ik).

route; foto's; natuur

1 mei: Pompsterplaat en Ezumakeeg

De Pompsterplaat ziet er 's ochtends prachtig uit in de zon. Braamsluipers zijn steeds te horen, en uiteindelijk krijg ik ze ook wel te zien. 's Avonds naar de Ezumakeeg. Nog steeds mooi zonnig, en er zijn daarom heel wat fotografen die op hun buik op een matje liggend de kemphanen en steltkluten mooi op de foto willen krijgen.

route Pompsterplaat; route Ezumakeeg; foto's; natuur

kemphaan

steltkluut

regenwulp regenwulp

Pompsterplaat

terug naar april 2022


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.