Projectmanagement


[Projectmanagement] [Fasering] [Taken]

Wat is projectmanagement

Projectmanagement is het aansturen van een project. Een project komt voort uit een projectmatige aanpak van een probleem. Een probleem kan van alles zijn: het bouwen van een nieuw gebouw, het starten van een nieuwe afdeling, het schrijven van een rapport.

Er bestaan veel verschillende manieren om projecten in te delen. Al deze methodieken komen neer op hetzelfde: Een denkstadium, een doestadium en een afbouwstadium. In het denkstadium wordt bedacht wat het eindresultaat moet zijn, in het doestadium wordt aan het eindresultaat gewerkt en in de afbouwfase wordt alles afgerond.

Er zijn grofweg drie manieren om een probleem aan te pakken:

Projectmatig werken is niet altijd de beste optie. De volgende overwegingen gelden:

Kenmerken van projecten zijn:


[
Projectmanagement] [Fasering] [Taken]

Fasering

Een belangrijke rol binnen projecten speelt de projectfasering. Dit hangt samen met de beheersing van de factor 'tijd' binnen het project. Een belangrijk deel van dit onderwerp heeft betrekking op het plannen van een project met alle deeltaken.

De fasering die als voorbeeld dient is gebaseerd op drie principes:

Deze drie principes leiden tot een fasering die als kenmerk heeft dat aan het eind van ieder fase een keuze gemaakt dient te worden voor de rest van het project. Alternatieven vallen dus na iedere fase af. Na iedere fase wordt de beslissing vastgelegd in een zogenaamd beslisdocument. Dit document geeft de staat van het project weer en is uitgangspunt voor de volgende fase. Overigens is deze manier van faseren niet heilig: in de literatuur zijn meerdere faseringen te vinden. Zie bijvoorbeeld de beschrijving van de methode die KPMG hanteert voor projectmanagement
(
http://www.kpmgsystems.nl/documentatie/busy07/a51.html)

De volgende zes fasen worden onderscheiden:

  1. Initiatieffase
    Deze fase kent twee doelen: Vaststellen of alle projectleden dezelfde doelstelling nastreven en vaststellen of iedereen die doelstelling projectmatig wil bereiken. Dit komt er eigenlijk op neer dat er wordt vastgesteld of er een probleem is en of dat projectmatig aangepakt moet worden. Verder wordt in deze fase de projectgroep samengesteld.
  2. Definitiefase
    Deze fase heeft als doel het zo concreet en eenduidig mogelijk formuleren van het projecteindresultaat. Ook is in deze fase ruimte voor het verdelen van het project in deelprojecten. Tenslotte moet vastgesteld worden wat de activiteiten in de volgende fase zullen zijn.
  3. Ontwerpfase
    Het doel van de ontwerpfase is het vinden van oplossingen. Deze oplossingen worden geformuleerd naar aanleiding van de in de definitiefase vastgestelde eisen en wensen. Na afloop van deze fase is bekend hoe het projectresultaat eruit ziet qua vorm, inhoud en dergelijke. Ook moet worden aangetoond dat het gekozen ontwerp voldoet aan de gestelde eisen. (bv via het maken van een prototype).
  4. Voorbereidingsfase
    Deze fase is bedoeld om alles te doen wat nodig is om de realisatie van het project goed te laten verlopen. Aan het eind van deze fase moeten alle hulpmiddelen, voorschriften en dergelijke. Dit alles om te voorkomen dat men in de realisatiefase voor verrassingen komt te staan.
  5. Realisatiefase
    De realisatiefase is bedoeld om het projectresultaat te maken, in te voeren of uit te voeren. Al het werk uit voorgaande fasen wordt geïntegreerd.
  6. Nazorgfase
    Als het projectresultaat gereed is moet er nog ruimte zijn om eventuele problemen aan het resultaat te verhelpen. Hier hoort dan ook het verhelpen van storingen en klachten.

Deze fasen zijn vaak niet letterlijk terug te vinden in projectplanningen. Dat komt omdat de fasen altijd gespecificeerd worden in deelprojecten en deeltaken.


[Projectmanagement] [Fasering] [Taken]

Taken opsplitsen

Een belangrijk deel van project management heeft betrekking op het opsplitsing van het project in deelprojecten en uiteindelijk deeltaken. Dit levert uiteindelijk taken op die in een Gantt-chart weergegeven kunnen worden. Dit opsplitsen kan gebeuren aan de hand van een zogenaamde Work Breakdown Structure:

Fig. 1: Voorbeeld Work Breakdown Structure
(bron: Noel N. Harroff Project Control Papers :
The Work Breakdown Structure , NNH Enterprise : Milford, New Hampshire, 1995 (http://nnh.com/ev/wbs2.html)

Een Work Breakdown Structure (WBS) houdt in dat, uitgaande van het projectdoel, deelprojecten worden geformuleerd. Deze deelprojecten worden gesplitst in deeltaken, net zolang totdat er duidelijk hanteerbare taken te definieren zijn.

In het bovenstaande voorbeeld is dit te zien: er wordt vanuit een hoofdtaak (level 1) bekeken welke deeltaken zijn te onderscheiden. Al deze deeltaken zijn te beschouwen als hoofdtaken met deeltaken. Het plaatje laat duidelijk de hiërarische opbouw zien van een WBS. Dit proces van voortdurend opsplitsen van taken levert een WBS op.

Er zijn verschillende benaderingen mogelijk voor het indelen van een WBS. Veel gebruikt worden de volgende indelingen:

  1. Objectmatig of fysieke verbanden. Activiteiten worden gebundeld op grond van het feit dat ze gericht zijn op verschillende deelobjecten;
  2. Geografische of plaatsruimtelijke verbanden. Activiteiten worden onderscheiden of gebundeld omdat zij op verschillende lokaties verricht worden;
  3. Procesmatige verbanden. Activiteiten worden onderscheiden of gebundeld omdat zij tot verschillende fasen van een proces behoren;
  4. Deskundigheidsgerichte verbanden. Activiteiten worden onderscheiden omdat zij door mensen met fundamenteel verschillende deskundigheden worden verricht.
  5. Prestatiegerichte verbanden. Activiteiten worden onderscheiden omdat zij gericht zijn op funtionele eisen van het projectresultaat.

Een WBS helpt bij het opsplitsen van taken. Deze opsplitsing is nodig om het project te plannen. In het deel over Gantt-charts wordt ingegaan op de grafische weergave van zo'n planning.

Bronnen

Gebruikte bronnen

Het grootste gedeelte van deze tekst is gebaseerd op 'Projectmatig werken'. Voor het gedeelte over WBS is bescheiden gebruik gemaakt van 'Advanced Project Management'.

Verdere informatie

Op het web valt de informatie over project management tegen. Dit komt vooral omdat er veel bedrijven actief zijn in project management activiteiten en niet te veel informatie kwijt willen geven.

Rutger Wessels
Laatst gewijzigd: Thu, 06 Apr 2000 11:45:38 GMT