Gertjan's Looblog Juni 2011 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 juni: rondje Leek

Gisteravond teruggekomen in Nederland. 't Was moeilijk om 's middags wakker te blijven maar dat is min of meer gelukt - al viel ik wel in slaap in de wachtkamer van het ziekenhuis waar Petri al weer een goede uitslag kreeg. 's Avonds was Rik er ook even, hij heeft zijn propedeuse gehaald. Ida belt speciaal op om me welkom thuis te heten. Vandaag loop ik een rondje bij Leek waar Kris zijn laatste zwemtraining heeft. Hij had vandaag ook zijn laatste proefwerk en gaat dus na de zomer naar de vierde klas.

route ; natuur

28 juni: rondje Bellevue

Saai rondje op de ochtend van vertrek. Na het rondje lopen Daniel en ik de straat over om winkelcentrum te bezoeken. We worden aangehouden door motoragent met sirene die ons een bekeuring uitdeelt van 56 dollar, vanwege het oversteken van de straat zonder gebruik te maken van de voetgangersstoplichten even verderop. Nee, Bellevue is geen fijne stad - blij dat ik hier weer weg mag.

route ; natuur

27 juni: rondje Squak Mountain, Washington

Direct na het ACL/ICML symposium rijden Daniel en ik naar Squat Mountain State Park. Daar beklimmen we de top van de berg. Hoogteverschil: zo'n 500 meter, dus een flinke klim. Als we terug bij het begin van de trail zijn, heeft iemand in de tussentijd de waarschuwing hieronder op de foto opgehangen...

route ; natuur

Squak Mountain Warning: Bear sighting

26 juni: rondje vanaf Bellevue, Washington

Vandaag staan we vroeg op, want Barbara vliegt terug vanaf Portland. Daniel en ik rijden verder in de richting van Seattle. Wij bezoeken morgen het ACL-ICML symposium in Bellevue (vlak bij Seattle). Als we in het hotel aan zijn gekomen willen we wat boodschappen doen en een kaart van de omgeving kopen. Dat gaat allemaal nogal onhandig. We lopen steeds verkeerd en kunnen de weg niet vinden in de overdekte malls. Alles is hier spiksplinternieuw, een stel wolkenkrabbers en malls in the-middle-of-nowhere. Het bevalt me hier niks.

Later loop ik nog wel een rondje, en dat valt ook wat tegen. Ik kom langs een soort natuurparkje dat nog wel aardig is: Mercer Slough. Een laaggelegen moerasgebiedje.

route ; natuur

25 juni: rondje Suttle Tie Trail, en rondje Metolius River

Ik loop opnieuw voor het ontbijt een rondje. Dit keer volg ik de Suttle Tie trail. Dit is een wandelpad dat twee bekendere wandelroutes met elkaar verbindt. Maar het blijkt toch een heel mooi stuk. Het is ook niet erg om dezelfde route heen en terug te lopen. Op de terugweg zie ik de besneeuwde top van Mount Jefferson schitteren in de ochtendzon. Op de heenweg was dit uitzicht me ontgaan. Ook zie ik een aantal planten die op de heenweg hun gele bloemen nog gesloten hebben, maar op de terugweg open zijn gegaan. Op de heenweg zie ik dan weer een visarendnest boven op de top van een dode boom, en op de terugweg zie ik het nest niet meer terug.

's Middags lopen we met zijn drieen een route langs de Metolius rivier. Dit is wat mij betreft de mooiste route van de hele periode. De Metolius rivier is een zeer snel stromende, brede rivier, die slechts enkele kilometers verder uit de berg komt. Ook wij zien op een gegeven moment enorme hoeveelheden water uit de berg in de rivier stromen (soort van onderaardse rivier dus). Volgens de reisgids, alsof twaalf brandweerpompen open zijn gezet. Een bijzonder gezicht. De oevers van de rivier zijn begroeid met grote hoeveelheden wilde planten. Ook zijn er veel vlinders.

route Suttle Tie Trail ; route Metolius River ; natuur

uitzicht op Mount Jefferson langs Suttle Tie Trail Metolius River: het water spuit uit de berg

vlinders langs de Metolius River plant onbekend langs de Metolius River

24 juni: rondje rond Suttle Lake, en rondje richting McKenzie Pass

We zitten in Suttle Lake. Een prachtige plek aan een kristalhelder bergmeer. Besneeuwde bergtoppen in de verte en verder veel dennenbomen. Het doet een beetje Scandinavisch aan. Ook hebben we een heel mooi huisje met zijn drieen. Gisteravond lekker gegeven in het Boathouse, aan het meer.

's Ochtends vroeg loop ik een rondje om het meer. Het is opnieuw kraakhelder. Prachtig rondje dus. Ik zie een Amerikaanse zeearend, en verder nog zo het een en ander. Als ik terug ben is het tijd om boodschappen te doen in het plaatsje Sisters. Dit plaatsje staat bekend als wintersportdorp, maar ziet er uit als een cowboydorp. Houten huizen met van die typische geveltjes. We willen een rondje lopen vanaf de McKenzie pas, maar die blijkt nog gesloten. We improviseren en komen in ieder geval nog wel langs een enorm lavaveld. 's Avonds maken we zelf een maaltje met soep, brood en sla.

route Suttle Lake ; route McKenzie Pass ; natuur

Suttle Lake Stellers Gaai (al weer)

agoseris aurantiaca lavaveld

23 juni: rondje vanaf Silver Falls State Park

Vandaag beginnen onze drie vrije dagen tussen de ACL en het ICML/ACL-symposium in. Ik heb een auto gehuurd, en we (Barbara, Daniel en ik) hebben een huisje gehuurd aan het Suttle Lake - een flink stuk de bergen (Cascades) in. Als we Portland eenmaal uit zijn, gaat het autorijden verder gemakkelijk. Onderweg willen we het Silver Falls park bezoeken, en dat park vinden we zonder problemen.

In het Silver Falls park lopen we een route die ons langs tien watervallen brengt. Een aantal van de watervallen zijn heel spectaculair. Bovendien kun je er onderdoor/achterlangs lopen. Verder groeien er allerlei wilde planten die ik nog niet ken, dus ik ben in mijn element. Ook bekijken we de vlinders en de vogels. Alledrie maken we veel foto's.

route ; natuur

Silver Falls Silver Falls

Stellers Gaai North Falls

chipmunk (wangzakeekhoorn) ridderspoor

22 juni: rondje naar Forest Park, Portland

Gisteravond was het banket. En vandaag is de ACL-business meeting. Dat is de bijeenkomst waar het over zaken aangaande het bestuur van de organisatie gaat. Bijzonderheid is, dat vandaag de nominaties voor de nieuwe bestuursleden bekend gemaakt worden. Ik ben gevraagd om genomineerd te worden als vice-president elect. De nominating committee zorgt per positie voor twee nominaties. Eventueel kunnen de leden nog met verdere nominaties komen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Als ik gekozen word, word ik uiteindelijk president in 2014. Ik neem het op tegen een Italiaanse dame. Als ik niet gekozen word is het ook feest, want dan hoef ik niet tijdens het officiele banquet een grappig bedoelde toespraak te houden...

Na de business meeting houd ik het voor gezien en loop nog een flink rondje naar het Forest Park, maar een ander gedeelte dan waar ik al geweest was. Ook dit gedeelte is heel mooi. Ik loop een flink stuk langs een snelstromende beek met veel interessante begroeiing.

Als ik terug ben ga ik met een stel Grieken en Vlamingen naar een popconcert. Het is een klein zaaltje waar drie bands optreden. De hoofdact wordt gevormd door de Meat Puppets. Begin jaren tachtig waren die al bezig en destijds heb ik wel een aantal platen van ze gekocht. Het wordt nog een hele leuke avond.

route ; natuur

Forest Park, Portland Oregon Meat Puppets

21 juni: rondje langs de rivier, Portland

's Ochtends voor het programma loop ik een kort rondje langs de Willamette, de rivier waar Portland aan gelegen is. Vandaag is de tweede dag van het programma, met de voordracht die Daniel namens ons drieen gaat verzorgen. Gisteravond was de poster-sessie waar vooral Barbara ons beider poster heeft gepresenteerd. Na afloop nog even lekker op terras gezeten vlak bij het hotel.

route ; natuur

19 juni: rondje Spring Park Natural Area, Portland

Alweer een heel mooi tochtje, vanochtend. We laten vooral de foto's spreken vandaag. Portland blijft verbazen. Vandaag was er blijkbaar een soort van Gay Pride. Die heb ik niet gezien, maar het zorgde er wel voor dat er veel viel te genieten op straat van mensen met de meest wonderlijke uitdossingen. Later kwam ik ook langs een gebouw waarop met grote letters stond gekalkt "Keep Portland Weird". Tot nu toe lukt ze dit aardig.

route ; natuur

oranje springzaad visarend Beware of Attack Squirrel

Divorce Shoppe Willamette River

My Wife Mexicaanse Roodmus (carpodacus mexicanus)

18 juni: rondje Tryon Creek State Park, Portland

2011 World Naked Bike Ride

Opnieuw vroeg wakker natuurlijk, en vanochtend kies ik de zuidelijke richting. De weersverwachting is slecht, maar het is droog als ik vertrek. Dat blijft zo gedurende het eerste uurtje, maar daarna gaat het regenen. Het miezert, en soms gaat het wat harder regenen. Niet hard genoeg om mijn plannen aan te passen.

Ik loop eerst langs de rivier in zuidelijke richting, maar de "Green Trail" die hier loopt is op meerdere plekken afgesloten. Het is blijkbaar hoog water waardoor hier en daar het pad onder water staat. Ook zijn er een paar bouwputten waar ik omheen moet. Bij Willamette Park, een parkje aan de rivier Willamette, wordt blijkbaar een poging gedaan om de oorspronkelijke natuurlijke rivieroevers in oude staat te herstellen. Plantensoorten die hier vanouds niet voorkomen worden weggehaald (bv. klimop) en "native" plantensoorten worden opnieuw aangeplant.

Via een enorm kerkhof dat tegen de heuvel is aangebouwd verlaat ik de rivier en loop omhoog. Vandaar is het nog een klein stukje tot een wat groter natuurgebied, het Tryon Creek State Park. Dit is een heel mooi natuurgebiedje, met veel beekjes en zeer veel begroeiing van planten, bomen en varens. Met de regen erbij heeft het wat van een oerwoud. Het is nog verrassend druk met wandelaars, fietsers en joggers die zich dus ook niet door de regen laten afschrikken om acht uur, half negen, 's ochtends. De terugweg is wat saai, en de regen wordt wat vasthoudender. Ik ben nog aardig nat als ik uiteindelijk weer terug ben.

De illustratie? Als ik 's avonds na het eten met enkele collega's terugloop naar het hotel, komen we een enorme stoet van duizenden min of meer naakte fietsers tegen.

route ; natuur

17 juni: rondje Forest Park, Portland

spoorbrug over Willamette River

Ik ben natuurlijk vroeg wakker, maar ik kan het toch nog wel rekken tot half zeven voordat ik vertrek. Het wordt eeen heel mooi rondje. Het eerste deel is langs de doorgaande weg de stad uit. Bedrijfsterreinen en een goederenspoorlijn. Toch is er wel het een en ander te zien, en zo nu en dan fotografeer ik een of andere wilde plant. Als ik zo bezig ben ziet de bestuurder van een vorkheftruc dit. Hij zet zijn motor uit, om zich verstaanbaar te maken, en vraagt: "Are you making pictures of weeds?", met veel nadruk op het laatste woord. Als ik dit vrolijk beaam, gaat de motor weer aan terwijl zijn mond van verbazing een stukje open blijft hangen. Het betrof geloof ik de lupinus bicolor, de "mini-lupine", die ik nog niet eerder was tegengekomen.

Na een kilometer of 9 wordt de doorgaande weg een vierbaans snelweg, en loop ik in de berm. Merk daarbij op dat deze weg op de fietskaart als fietsroute wordt aangeprezen, want er is een soort vluchtstrook waar je kunt fietsen zolang de grote trucks je natuurlijk weten te ontwijken. Gelukkig kan ik een kilometer verder naar links, de heuvels in. Het contrast is binnen enkele meters verbijsterend. Ik kom direct langs een prachtig beekje te lopen met aan beide kanten veel groen en allerlei bloeiende planten (damastbloemen vooral). Dit weggetje loopt naar het Forest Park, het eigenlijke doel van de wandeling. Even verderop ga ik het park binnen. Hier is het heel mooi, en heel rustig. Afwisselend bos met veel kruiden en varens, vooral het eerste deel voordat ik op het wat bredere fietspad terechtkom.

Ik heb nog even tijd nodig om alle waarnemingen thuis te brengen, en in te voeren...

route ; natuur

16 juni: rondje vanaf Portland, Oregon

Vandaag dus aangekomen in Portland. Met een aantal collega's verken ik de omgeving van het hotel, dat mooi gelegen is aan de rivier. De stad bevalt ons wel. Niet te groot, of te druk, en ook vrij veel gezellige stukken. We komen ook in een enorm grote boekenwinkel.

route ; natuur

raderboot Portland: kruispunt en fontein

15 juni: rondje vanaf Hoofddorp

beeldje van Dik Trom op de markt in Hoofddorp

Om morgen op tijd te zijn voor de vlucht naar Portland slaap ik vanavond in Hoofddorp, of all places. Ik loop een rondje vanaf het hotel. Het gaat een flink stuk langs de Liniedijk: de dijk die de Haarlemmermeerpolder in twee stukken deelt. Het ene deel kon om militaire redenen onder water gezet worden. De Liniedijk loopt tot aan de Ringvaart bij Vijfhuizen. Daar is een mooi gerestaureerd fort, het Kunstfort genaamd, en daar kijk ik even rond. Hier is laatst blauwe bremraap gevonden, maar ik zie deze bijzondere plant niet. Als iemand me aanspreekt vraag ik of hij er van weet. Dat blijkt het geval. Of ik "het stukje" gelezen had. En dat een kennis van hem de plantjes had gevonden. Hij zegt dat hij wel weet waar het groeit, en we beklimmen het fort (de bordjes "verboden toegang" daarbij negerend). Maar helaas, mijn informant blijkt toch niet zo goed op de hoogte en/of de plantjes zijn al weer verdwenen.

Hoofddorp zelf overigens is natuurlijk niet direct een toeristische topattractie. Op het marktplein staat een beeldje van Dik Trom - ik weet nog niet waarom. Nu wel: zowel de schrijver Johan Kievit als Dik Trom zelf woonde in Hoofddorp...

route ; natuur

14 juni: van Aduard naar Nieuw-Roden met de luchtballon!

ooievaar gezien vanuit luchtballon

Vandaag was het zo ver: het uitgestelde tochtje met de luchtballon. Dit is mijn verjaardagskado: met zijn zessen met de luchtballon mee. Ik ben erg opgewonden want vanwege mijn hoogtevrees is er natuurlijk sprake van extra adrenaline! Het is leuk dat we in Aduard zelf, op het sportveld, vertrekken. De plaatselijke jeugd van alle leeftijden komt natuurlijk kijken, dus we krijgen veel aandacht... En het is een prachtige avond: noordenwind, dus vrij helder.

En het werd werkelijk prachtig, prachtig! Ik ken het landschap hier natuurlijk op mijn duimpje, en ik kan elk bouwsel plaatsen. Toch ziet het landschap er zo van boven gezien anders uit. Je ziet vooral goed (zie ook de foto hieronder) dat de sloten helemaal niet recht lopen. Verder ziet alles er van boven gezien (zo'n honderd meter hoogte) heel netjes en opgepoetst uit. Je kunt ver kijken. We zien onder andere Wijster (vuilverbranding), Leeuwarden (Achmea-toren), en Papenburg (de grote werf). Volgens de kinderen doe ik met de "piloot" een wedstrijdje wie het beste de plaatsen beneden kan aanwijzen...

Rond het Leekstermeer gaat de piloot wat lager varen en we zien duidelijk een paar keer een ree, een hele stoet hazen, en ook een ooievaar. Bij Nieuw Roden wordt de daling ingezet. We raken wel even de top van een boom, maar we komen toch vrij soepeltjes beneden in een weiland terecht. Op dit weiland is niet, zoals bij een recente ballontocht van een aantal minder gelukkigen, recent gegierd.

route luchtballon; natuur

ten zuiden van Aduard met de luchtballon ten zuiden van Aduard met de luchtballon

13 juni

parnassia

Vandaag gaan we al weer terug, maar eerst loop ik voor het ontbijt nog een rondje bij Oldenzaal. Hier is een bos rond de Lonnekerberg waar veel bospaardenstaart groeit. Die bospaardenstaart (een paardenstaartsoort die je herkent omdat de "bladeren" vertakken) vind ik al snel. Daarna kom ik langs een gebiedje in het bos waar blijkbaar vorig jaar flink wat bomen gekapt zijn. Ook hier ontspringt/loopt een beekje, en er groeit van alles, onder andere fraai hertshooi. Heel mooi.

Op de terugweg loop ik ook nog even langs Springendal, want ik heb daar bij een korenveldje eerder dit weekend hennepnetel gezien. Dat is niet zo bijzonder, maar volgens de gids zou hier ook zachte hennepnetel voorkomen. Die is zeer zeldzaam dus ik wil toch nog even checken of ik die soms per ongeluk tegen was gekomen. Maar nu kan ik de betreffende plek niet terugvinden.

Als we 's middags terug zijn in Aduard, en later ook Kris terug is van zijn kamp, wil ik na het eten toch weer even gaan kijken bij Lauwersoog. Terecht, want ook al ben ik hier de laatste weken geregeld geweest, toch vallen weer een aantal bijzondere soorten op. Hoogtepunten zijn de zeer zeldzame kleinbloemige salie (hoe is die hier terechtgekomen?) en vlokkige toorts.

route Lonnekerberg; route Springendal; route Lauwersoog; natuur

12 juni

waterlobelia

Ik ben al weer vroeg op. Deze keer loop ik in zuidelijke richting. Het landschap is niet zo spectaculair als de bronbossen die net ten noorden van Ootmarsum liggen, maar toch zie ik wel wat interessante details. Langs het kanaal Almelo-Nordhorn groeit bijvoorbeeld welriekende agrimonie en steenanjer. Ik loop terug via een onduidelijk wandelpad langs een beekje waardoor ik kletsnat word van het hoge natte gras.

We hebben ook de fietsen mee, en na het ontbijt fietsen Petri en ik een route die we gisteren hebben uitgestippeld - via het knooppuntennetwerk, dat ook op afstandmeten.nl kan worden geraadpleegd. Ik had daarbij twee wensen: langs de Bergvennen bij Lattrop, en nog even terug naar Springendal. De Bergvennen bij Lattrop liggen tegen de Duitse grens aan. Het is een klein heidegebied met - natuurlijk - een aantal vennen. Dit is een van de weinige groeiplaatsen van waterlobelia: een zeer zeldzame waterplant. Op de fiets van Lattrop naar Springendal vallen me naast een snelstromend beekje de grote bloemen van de gele maskerbloem op.

Als we terugzijn van het fietsen zitten we even heerlijk op het terras van het hotel (in de "terras-top-100 van Nederland", inderdaad een heerlijk terras), maar na enige tijd ben ik het zitten wel zat, en fietsen we nog eens naar de bronnen van de Mosbeek, waar ik gisterochtend al was, en waar me nu de bloeiende beenbreek pas opvalt. Het is erg verleidelijk om het gebied van dichterbij te inspecteren. Hierna een hele late lunch in het centrum van Ootmarsum dat op een zonnige eerste pinksterdag heel druk blijkt te zijn. 's Avonds kiezen we opnieuw voor het terras van het hotel, en volstaan met een uitgebreide borrelhap.

route 's ochtends vroeg; route fiets; route wandeling Bergvennen bij Lattrop; route wandeling Springendal; natuur

11 juni: rondjes Springendal, en dal van de Mosbeek

bron van de Mosbeek met grote ratelaar en gevlekte orchis

Op de zaterdagochtend ben ik al vroeg op pad om de eerste verkenningen van de omgeving te doen. De omgeving is onder natuurliefhebbers bekend vanwege het dal van de Mosbeek, en Springendal. Dit is een gebied met bronbossen en (daarom) bijzondere plantengroei. Daar zullen we ook wel 't een en ander van zien, maar zoals gewoonlijk zie ik lang niet alle soorten die hier volgens de boekjes te vinden moeten zijn. Bij deze eerste wandeling kom ik al langs misschien het mooiste plekje: een hellinkje met een weilandje waar de Mosbeek ontspringt en dat helemaal vol staat met onder andere gevlekte orchis, grote ratelaar en (dat zie ik twee dagen later pas) beenbreek. Je mag het gebiedje niet in, te kwetsbaar. Daarna gaat het naar de bronnen van Springendal. Ook hier zijn enkele heel mooie gebiedjes te vinden. Zo loop ik voor het ontbijt al twintig kilometer.

Na het ontbijt fietsen Petri en ik naar het nabijgelegen dorpje Vaasse, naar de watermolen van Bels. Dit was ooit een papierfabriek en een cichoreifabriek. Vanaf hier lopen we een wandeling (al weer uit het boek van Ton Denters) die ons langs de Mosbeek voert, en verderop langs de graancirkels van Jannink. Dit zijn twee grote cirkels die ooit naar Amerikaans voorbeeld korenvelden waren waarbij je door de cirkelvorm de grote dorsmachines niet hoefde te laten keren. Nu zijn het twee perfect ronde schrale heidegebieden. Er groeit onder andere dwergviltkruid, klein tasjeskruid, en eenjarige hardbloem. Bij een nabijgelegen kleinschalig korenveld groeit korensla. Dit is een hele mooie route. Als we terug zijn bij de molen eten we een late lunch. Daarna terug naar het hotel en als we op de hotelkamer lekker uitrusten barst buiten het onweer los. Alles dus weer goed getimed vandaag, want als we naar Ootmarsum fietsen voor een eenvoudig doch voedzaam maal is het al lang weer droog. In de tussentijd hebben we ook nog onze reis naar de Verenigde Staten voor de komende zomer geboekt.

route 's ochtends vroeg; route samen; natuur

10 juni: luchtje scheppen op de Kuiperberg

We zijn het pinksterweekend met zijn tweetjes een weekend naar Ootmarsum. We verblijven in een hotel even buiten het stadje. Het hotel ligt heel mooi boven op de Kuiperberg. 't Is wel een typisch bejaardenhotel (en dat vindt Petri natuurlijk maar niks), maar mij bevalt het wel. Ik om tenslotte niet vanwege de andere gasten. We zijn pas 's avonds in Twente, en we hebben ook nog niet gegeten. Na het avondeten (we zijn de laatsten) lopen we nog even naar de overkant van de weg, waar een gerestaureerde orientatietafel van de ANWB uit de jaren twintig het mooie uitzichtspunt bovenop de Kuiperberg extra benadrukt. De berg is zo'n zeventig meter hoog en daarmee een van de hogere punten van de stuwwal van Ootmarsum.

route;

8 juni rondje naar Zuidhorn

route; natuur

7 juni rondje vanaf Kolham

restant Woldjerspoorlijn

Ik begin in Kolham en loop naar het noorden. Al gauw kom ik bij de eerste verrassing. Hier liep vroeger de Woldjesspoorlijn. Er blijkt hier nog een stuk rails te liggen, terwijl ik dacht dat alles al lang weg was. Even verderop ligt het Bos aan Uiterdijken. Kaarsrecht polderbos. Maar plotseling kom ik in een stukje sparrenbos terecht. Dit is zeer donker, de bomen staan zeer dicht bij elkaar, en de lucht is zeer vochtig. Heel apart.

Na het bos kom ik door een ander stukje aangelegde natuur. Er is ook een grote uitkijktoren voor vogelaars. Aan de ene kant groeit in een sloot heel veel krabbenscheer. Aan de andere kant van het pad vind ik op een laaggelegen stukje schildereprijs en zeegroene muur (?). Als ik dit gebiedje verlaat volgt een saai stuk door de polder naar Scharmer. Bij Scharmer is het stukje om de Scharmerplas nog wel aardig, maar de terugweg is weer vrij saai.

route; natuur

6 juni: rondje vanaf Eemshaven Oost

valse voszegge

Afgelopen vrijdag kwam ik op Schiermonnikoog ook door Kapenglop. Uit een waarneming vandaag op waarneming.nl leid ik af dat daar ook groenknolorchis moet groeien, maar dat ik die dus gemist heb. Dat kan ik niet hebben en na enig zoeken vind ik ook een plek in de buurt waar wellicht groenknolorchis te vinden zou moeten zijn. In de Eemshaven is men kortgeleden gestart met een aanleggen van een groenstrook ter compensatie van de bouw van de nieuwe energiecentrales. En die compensatie was nu juist nodig omdat er o.a. groenknolorchis was gevonden op de opgespoten zandvlaktes die lange tijd braak hadden gelegen. Groenknolorchis is ook internationaal zeer zeldzaam en beschermd, vandaar. Afijn, vanavond heb ik die groenknolorchis na enige moeite inderdaad gevonden! Ook maak ik een mooie foto van sterzegge - een zeldzame soort die ik hier ook niet zo snel had verwacht. Al zou het bij nader inzien ook valse voszegge geweest kunnen zijn...

route; natuur

5 juni: rondje vanaf Roden

gevlekte orchis kikkers

Vandaag loop ik door het dalletje van het Lieversche Diep. Die is een aantal jaren geleden gedeeltelijk opnieuw aangelegd (ontkanaliseerd), en de natuur is goed op gang gekomen. In de natte hooilandjes langs de beek groeit nu opvallend veel adderwortel. Ook vind ik op een aantal plekken orchideetjes, en wel gevlekte orchis, rietorchis, en vleeskleurige orchis. Op de plek waar ik vorig jaar een weidebeekjuffer fotografeerde, zitten ook dit jaar weer tientallen juffers fotogeniek te wezen. Als ik richting Lieveren loop, hoor ik de donder in het zuiden. 't Is verstandiger om om te keren, dus dat doe ik dan maar. Maar het onweer komt niet dichterbij dus ik loop nog even door het Moltmakersstuk van het Mensingebos voordat ik terugben in Roden.

Zojuist stuurt Rik me ook een link door naar het verslag van de wedstrijd van gisteren. Rik zelf speelt daarin een hoofdrol, want bij een opstootje liet hij zich na een duw nogal overdreven vallen, wat de eerste rode kaart voor Hoogkerk opleverde. In het verslag op http://www.puurvoetbalonline.nl/derde-helft/wedstrijd-van-de-week wordt het aldus beschreven:

Een opstootje rond de middencirkel zorgde voor het nodige rumoer en irritatie waardoor Klaas Wobbes de primeur van de eerste kaart van de wedstrijd kreeg. De verdediger haalde stevig door op Rik van Noord die neerging op een manier waarbij je zou verwachten dat het complete traumateam van het UMCG binnen enkele seconden in de middencirkel zou landen. Toen de kruitdampen echter weer opgetrokken waren kon Rik van Noord gewoon doorvoetballen en mocht Wobbes na zijn ontvangen rode kaart in de kleedkamer van CSVH een verkwikkende douche nemen.
Update: nieuwe link.

De ballonvaart ging vanavond opnieuw niet door, te slecht weer. Daarom loop ik nog maar een rondje. Ik loop het onweer net mis. Daarna wordt het zowaar nog een mooie avond.

route Roden; route Zeegse; natuur

4 juni: rondje vanaf Dedemsvaart

kalkovens Dedemsvaart

Ik loop 's ochtends een aardig rondje vanaf Dedemsvaart. In eerste instantie is de tocht wat saai, maar het tweede deel is mooi - door het beekdal van de Reest. Dit beekje fungeert hier als de grens tussen Drente en Overijssel. Het dorpje Dedemsvaart zelf vind ik maar niets. Interessant is wel, dat over de vaart waarna het dorpje genoemd is, in het begin van de negentiende eeuw 13000 schepen per jaar Dedemsvaart aandeden. Dat moet een enorme drukte geweest zijn, die schril afsteekt tegen de rust op een zonnige zaterdagmorgen in 2011. Opvallendste gebouw in Dedemsvaart (althans waar ik langs kom) is het streekmuseum dat gevestigd is in de voormalige kalkovens. Hier werd vroeger van schelpen cement gemaakt.

Het begint vanochtend weer vroeg, want ik wil vanmiddag de laatste wedstrijd van Rik zien. In de promotie/degradatiewedstrijden moeten ze een 2-0 voorsprong verdedigen tegen het team van het buurtdorp Hoogkerk. Bij winst blijven ze in de tweede klas.

De wedstrijd is inmiddels gespeeld. In de allereerste minuut kwam Aduard met 1-0 achter. Zou het dan toch een "kolkend Hoogkerk" worden, zoals de streekkrant had voorspeld? Nee. Al bij de rust stond Aduard op 3-1 en hadden twee Hoogkerkers ook nog een rode kaart gekregen. Het werd uiteindelijk 7-2. Rik verprutste nog een dot van een kans, maar toen stond het al 6-1 dus daar maakte niemand zich druk om. Volgend jaar dus weer tweede klasse.

route; natuur

3 juni: rondje Schiermonnikoog

duinparelmoervlinder

Ik heb de eerste boot naar Schiermonnikoog, die van half zeven. Heerlijk rustig is het dan natuurlijk nog. De zon schijnt al, het belooft een mooie dag te worden. Toen Petri en ik in januari de boot van half tien namen, kwam de zon vlak voor vertrek pas op.

Voor de route vandaag heb ik me weer eens laten inspireren door het boek van Ton Denters. Inderdaad is het een hele mooie route, en inderdaad zie ik heel veel bijzondere plantjes. Maarliefst tien soorten die ik nog niet eerder was tegengekomen. Hoogtepunten zijn rozenkransje en kleine keverorchis. Er vallen ook andere dingen op. Heel veel moeraskartelblad bijvoorbeeld, en ook honderden Spaanse ruiters.

Fototoestel wordt niet alleen voor de flora gebruikt, het lukt ook om een bruine kiekendief op de foto te krijgen, evenals de duinparelmoervlinder.

route; natuur

rozenkransje wateraardbei

2 juni: rondje door Wieringen

Gisteren beetje ziek, verkouden en koorts. Dus niet gelopen, ondanks de mooie avond. Petri is een paar dagen naar Praag met een vriendin, dus ik had al wel uitgebreid plannen gemaakt. Maar goed. Vandaag gaat het iets beter en ik ga er toch op uit. Beetje rustig aan doen, dan maar. Ik rijd naar het voormalige eiland Wieringen, maar onderweg stop ik even bij de parkeerplaats Breezanddijk op de Afsluitdijk. Hier groeien wel interessante plantjes, bijvoorbeeld grote hoeveelheden zeekool. Een visser die me zo bezig ziet weet me vertellen dat er tot een jaar of zes geleden maar een paar plantjes groeiden, maar dat het de laatste jaren enorm is uitgebreid. In de middenberm van de snelweg zie ik hier en daar ook zeekool groeien.

zeekool op de Afsluitdijk

Ik maak onderweg ook nog even een excursie naar het Robbenoordbos. Hier was ik een week of zes geleden al met Petri, maar toen wist ik niet dat hier ook nog een bijzonder plantje groeit: bolletjeskers. Die is zeer zeldzaam, maar staat nu desondanks op mijn lijstje van gespotte planten. Het is dan eindelijk tijd voor de eigenlijke wandeling. Ik parkeer de auto en loop om een flink stuk van het voormalige eiland Wieringen heen. Het eerste deel gaat over de oude dijk. Die is kurkdroog, en zelfs de brandnetels staan er verlept bij. Even verderop is aanschouwelijk gemaakt hoe de dijk vroeger werd gemaakt. In eerste instantie alleen van een bepaald type zeewier. Later gingen ze daar ook balken bij gebruiken en nog wat later steen.

De oude dijk brengt me in de buurt van Den Oever en daar loop ik naar de haven (broodje haring!) en een stukje de pier op om de kwelder te kunnen inspecteren. Vervolgens gaat de route via de noordelijke dijk (die is nog in gebruik dus veel hoger en robuuster) van Wieringen weer terug in de richting van Hippolytushoef (kermis) en de parkeerplaats van de auto. Onderweg is iemand zeekraal aan het plukken. Voor bij de maaltijd, zo blijkt. Ik vraag of die plant dan niet beschermd is. "Hier niet", luidt het mysterieuze antwoord.

Bij het wegrijden zie ik bij de eerste kruising in de berm gevlekte rietorchis staan. Op de heenweg had ik bij de rotonde van Joure ook al orchissen op de geluidswal zien staan.

route Breezanddijk; route Robbenoordbos; route Wieringen; natuur

terug naar Looblog Mei 2011


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".