Gertjan's Looblog Mei 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: rondje vanaf Antwerpen

route; natuur

30 mei: rondje vanaf Antwerpen

route; natuur

29 mei: rondje vanaf Antwerpen

Ik ben in Antwerpen want ik ben beoordelaar van een proefschrift waarvan de verdediging hier morgenmiddag plaatsvindt.

route; natuur

28 mei: rondje op Schiermonnikoog

meeuw vergezelt de veerboot naar Schier

Van Ida heb ik als verjaardagscadeau het aanbod gehad om een keer een dagje mee te gaan wandelen en plantjes kijken. Inclusief lunch. Dat doen we op Schiermonnikoog. Ida was er al twee dagen, en ze haalt me bij de veerdam op als ik daar om kwart over tien aankom.

Het is al dagen hoogzomer, maar voor vandaag is de mogelijkheid van zeemist genoemd. Die zeemist zie ik vanaf de veerboot al hangen en ik ben er niet gerust op. Inderdaad lopen we al snel in de eerste vlagen mist. Het zal hier zo'n 16 graden zijn, maar omdat de zon er zo nu en dan doorheen komt is het toch heel aardig. Behalve plantjes zien we ook vlinders, kleine vogeltjes, en een paar keer een hele grote kiekendief. Wel een foto van kunnen maken, maar die is niet erg duidelijk.

We nuttigen de lunch bij strandpaviljoen De Marlijn die Ida al kent van het afgelopen weekend. Heerlijke salade van garnalen met asperges, maar wel de kleine versie want we willen nog meer lopen (en Ida moet betalen). Ida eet het - in ons gezin - spreekwoordelijke "luxe broodje brie".

Na het eten heeft Ida het wat moeilijker. 't Is natuurlijk ook wel saai zo de hele dag met je vader lopen, die bovendien de hele tijd stil gaat staan of een stukje de verkeerde kant op loopt om iets van dichtbij te bekijken. Ida moet het bagagevervoer terug nog regelen (ze gaat natuurlijk niet haar eigen spullen dragen) en we lopen daarom even de camping op, waar ik het mosbloempje (zeer zeldzaam) op de foto neem. Op een duintje op de camping staan een paar handgeschreven bordjes "gereserveerd", en een draad omspant een stuk van een vierkante meter. Een scholekster loopt geagiteerd rond. Die heeft zijn nest (met twee eieren!) midden op de camping gebouwd!

route; natuur

Ida (die met rugzak) loopt tussen de koeien fazant

27 mei: rondje Borkener Paradis, en rondje vanaf Zwartemeer

Op een mooie pinksterdag... loop ik een prachtig, warm, rondje door het paradijs. Petri is nog in Spanje (is dit jaar pas haar derde vakantie). Het paradijs is een prachtig stukje natuur, ingesloten door een oude arm van de Eems. Net over de grens in Zuidoost Drente. Als je vanaf Zwolle in de richting van Groningen rijdt, en in Hoogeveen op de rotonde gewoon rechtdoor gaat, dan kom je er vanzelf.

Dat paradijs is het Borkener Paradis. Het stukje natuur (heel klein, hoor) is net zo mooi als de naam suggereert. De weg ernaartoe vanaf het dorpje Versen heet "Zum Paradis". Ik ben vast van plan het straatnaambordje te fotograferen voor mijn verzameling favoriete straatnamen. Maar alle bordjes zijn verdwenen - gestolen door souvenirjagers neem ik aan. Zo mooi is de naam dus!

Op de terugweg ga ik nog even bij Zwartemeer van de snelweg af. Zwartemeer is misschien wel de meest oostelijke plaats van Nederland. Zo oostelijk in ieder geval dat je Hilversum 1 niet meer kunt ontvangen. Ik rijd naar de parkeerplaats bij het begin van het Bargerveen - geweldig natuurgebied - om te kijken hoe de welriekende nachtorchis er dit jaar bij staat.

Als ik daarnaartoe loop maak ik iets bijzonders mee. Het is erg warm, en windstil. Ik zie links plotseling de bladeren van een groep struiken flink in de wind bewegen. Ik ben een beetje jaloers dat ik die windvlaag niet voel, ter afkoeling. Enkele tellen later kijk ik opnieuw naar links. Het is net of er een machine of iets dergelijks aan het werk is. Een kolom van zand en stof draait snel in de droge akker. Een heus windhoosje. Raar! Het lukt niet echt om er een foto van te maken.

route Paradis; route Zwartemeer; natuur nl; natuur de

Borkener Paradis Borkener Paradis

26 mei: rondje vanaf Geeuwenbrug

Met Kris en Rik ga ik vanmiddag naar Amsterdam. We hebben kaartjes voor de oefenwedstrijd van Oranje tegen Bulgarije. 's Ochtends loop ik een rondje vanaf Geeuwenbrug door het gebied dat bekend staat als het Dieverzand. De route die ik had voorbereid blijkt niet op de GPS te staan, dus ik moet improviseren. Het Wit bosvogeltje (zeldzame orchidee) dat ik hier had hopen te vinden ben ik niet tegengekomen.

route; natuur

25 mei: rondje vanaf Grijpskerk

blauwe reiger heeft woelrat te pakken

Maar weer eens een rondje door de compensatienatuur bij de gasopslag. Het is een grote bloementuin momenteel. Ik vind gestreepte klaver, een zeldzame klaversoort die vast nog niet vaak in Groningen is aangetroffen. Vanochtend toen ik op de fiets naar het werk ging was ik ook nog getuige van een mooi staaltje natuur, zie foto. Op het moment van de foto was het woelratje nog erg beweeglijk. Maar voor zijn leven wordt gevreesd.

route; natuur

24 mei: rondje vanaf Meerwijck

witwangstern

Ongelofelijk mooi weer. De benauwdheid is verdwenen, en het is kraakhelder. Ik loop een rondje vanaf Meerwijck aan het Zuidlaardermeer naar het Foxholstermeer. Dit is laag en nat gebied waar heel veel vogels zitten. Behalve kokmeeuwen valt nog een soort op. Ik denk eerst dat het visdiefjes zijn, maar ze zijn wat donkerder. Er lopen ook heel wat vogelaars met dikke lenzen rond om deze vogels te spotten. Het blijkt om de witwangstern te gaan.

route; natuur

23 mei: rondje vanaf Balloërveld

Vandaag werd het 30 graden, en er is nu onweer op komst. Ik loop een kort rondje want ik wil ook nog de zaalvoetbalwedstrijd van Rik zien. Die moeten tegen de concurrent om het kampioenschap. Ze krijgen een lesje en verliezen met 7-4. route; natuur

22 mei: rondje vanaf Norgerholt

Erg warm. Ik loop door het oude bos bij Norg: het Norgerholt. Beroemd vanwege een plantje dat hier groeit: Norger bosmuur, een ondersoort van de gewone bosmuur. route; natuur

21 mei: rondje vanaf Langelo

Ik loop een rondje vanaf het Drentse plaatsje Langelo. Dit is een prachtig stil gebied. Ondanks de mooie avond is er nergens iemand te bespeuren. In een schraal (afgeplagd?) weiland staat het vol met zeggesoorten - maar die zijn voor mij lastig uit elkaar te houden. Een ree houdt me in de verte goed in de gaten. Het dier maakte vreemde geluiden, het lijkt nog het meest op blaffen. Of komt dat geluid toch ergens anders vandaan. route; natuur

20 mei: rondjes vanaf Wijnjeterperschar, Lauwersmeer en Oudemolen

Ondanks matige voorspellingen is het een mooie zonnige zondag. 's Ochtends loop ik een kort rondje door het Wijnjeterperschar, een klein maar fraai natuurgebiedje onder Drachten. Als ik in alle vroegte over de hei loop zie ik drie ooievaars die rustig aan het ontbijten zijn. Net als vorig jaar groeien er weer veel orchideeen.

Met Petri loop ik later op de dag bij het Lauwersmeer. Eerst even het natuurpad bij het nieuwe bezoekerscentrum in het Ballastplaatbos. Er groeit hier volop rond wintergroen (alleen de blaadjes zijn nu te zien) en heel veel moeraskartelblad. Aan de knopbies kun je zien dat we hier op de oude zeebodem lopen. Vervolgens lopen we zo ongeveer het orchideeenpad bij Lauwersoog. Er zijn nog nauwelijks bloeiende exemplaren te vinden, maar wel veel bladrozetten. Ook de addertong vind ik weer, en net als vorig jaar twee vlokkige toortsen.

's Avonds is het nog steeds heel mooi, en ik loop nog maar weer eens een rondje vanaf Oudemolen door het gebied van de Drentse Aa (of is het Drentsche Aa?). Ik ben op zoek naar bosbies, want die heb ik tot nu toe altijd over het hoofd gezien. Nu zie ik deze soort op meerdere plekken. Ook zoek ik naar moerasstreepzaad, maar die vind ik nog niet. Als ik bijna terug ben hoor ik een heel vreemd geluid dat ik vorige week, 12 mei bij Holmers, ook hoorde. Toen kwam ik er na enige tijd achter dat het geluid door een vogel werd veroorzaakt. De vogel maakt voortdurend duikvluchten vanaf vrij grote hoogte en vliegt dan onmiddellijk weer omhoog. Als de vogel naar beneden vliegt hoor je een heel apart resonerend geluid. Op Internet vind ik dat dit de watersnip is. De stijve buitenstaartveren van de watersnip resoneren tijdens de duikvlucht. Dit wordt wel "drummen" genoemd, en het geluid wordt ook wel vergeleken met het geluid van geiten - maar daar was ik niet opgekomen. Meer info.

route Wijnjeterperschar; route Ballastplaatbos; route Lauwersoog; route Oudemolen; natuur

19 mei: van Workum naar Molkwerum

Ik neem de vroegste trein vanaf Zuidhorn naar Workum en loop een stuk langs het IJsselmeer. Hier heb ik jaren geleden nog eens met Petri gelopen, in de omgekeerde volgorde, en in de stromende regen. Vandaag is het beter, vooral het tweede deel van de route wordt het warm. Dat komt ook omdat ik het tempo wat moet opvoeren om op tijd te zijn voor de trein. Ik mag namelijk de kampioenswedstrijd van Ida niet missen. Ze zijn erg zenuwachtig maar winnen met 4-2, en zijn dus inderdaad kampioen!

route natuur;

17 mei: Lettelberterpetten en Dwingelderveld

's Ochtends een mini-rondje door de Lettelberter Petten. Daarna ga ik met Petri naar het Dwingelderveld. Petri gaat eerst naar de keramiekmarkt in Dwingeloo, dus het eerste deel van de route loop ik alleen. Het tweede deel lopen we samen. route Lettelberterpetten; route Dwingelderveld; natuur

16 mei: naar Zuidhorn

Fantastische heldere avond. De auto is niet beschikbaar dus ik loop in de buurt: langs het kanaal naar Zuidhorn. Ook in Zuidhorn is wel wat te zien op floristisch gebied. Vooral in het Johan Smitpark en de groenstrook vanaf het Hoendiep langs de provinciale weg. De mooie avond wordt afgesloten met een spectaculaire zonsondergang.

route; natuur

langs het van Starkenborghkanaal langs het van Starkenborghkanaal

zonsondergang bij Zuidhorn

13 mei: rondje vanaf Oudemolen

Heerlijk weer, en het is hier zoals altijd heel erg mooi. Het lijkt alsof er al weer veel meer groeit en bloeit in vergelijking met pas vier dagen geleden. route; natuur

12 mei: rondje vanaf Hooghalen

Kris voetbalt tegen Niekerk

's Ochtends ben ik chauffeur voor het voetbal van Kris. In de eerste helft komen ze enigzins ongelukkig met 2-0 achter. In de tweede helft wordt de achterstand in drie minuten met drie doelpunten omgebogen naar een 2-3 voorsprong. Het wordt uiteindelijk zelfs 2-5. 's Middags ga ik ook nog bij Rik kijken die bij Lycurgus de laatste wedstrijd speelt. Althans, hij moet tot zijn chagrijn aan de kant beginnen en de eerste helft leidt tot een 2-0 achterstand tegen het lager geklasseerde Lycurgus dat al veroordeeld is tot promotie-degradatiewedstrijden. Nog niet eerder heb ik ze zo zwak zien spelen, en ik ben natuurlijk ook blij als het in de tweede helft wat beter gaat als Rik ook mee mag doen. Het wordt 1-2 en als Aduard nog een penalty krijgt lijkt het goed te komen. Maar geheel in lijn met het nivo van de wedstrijd wordt de penalty gemist en het blijft dus 1-2. Via de tam-tam horen we dat Ida wel gewonnen heeft. Bovendien heeft de concurrentie punten gemorst, en daaruit volgt dat ze volgende week bij winst al kampioen worden!

's Avonds is er dan tijd voor een rondje. Ik parkeer de auto bij het parkeerterrein van het kamp Westerbork bij Hooghalen en loop dan een aardig rondje. Vooral het nieuwe natuurgebiedje Holmers is speciaal.

route; natuur

11 mei: rondje vanaf Holtingerveld

Petri heeft de boodschappen al gedaan dus ik neem de gelegenheid te baat om nog een leuk rondje te lopen op het Holtingerveld. De concrete aanleiding is dat hier ook Klein wintergroen is gevonden, op een mooi stukje waar ik vorig jaar zelf ook allerlei interessante planten heb gevonden. route; natuur

10 mei: rondje vanaf Rhee

Zweedse kornoelje

De reden om vanavond hier een rondje te lopen is de vondst van Oostenrijkse kers. Die soort ken ik nog niet. En dat is wel wonderlijk als je ziet dat die hier vanaf de afslag Assen Noord (bij het buurtschap Rhee) tot het dorp Zeijen volop in de berm te vinden is. Ook kan ik vanavond - net als vorig jaar - weer de Zweedse kornoelje observeren (enige vindplaats in Nederland) en ook groeit er heel wat zevenster in de Zeijerstrubben.

route; natuur

9 mei: rondje vanaf Pietersberg en rondje vanaf Slenaken

in het dal van de Jeker

's Ochtends ga ik opnieuw naar de Sint Pietersberg. In tegenstelling tot eergisteren is het nu zonnig en prachtig helder weer. Alleen langs het beekje de Jeker hangt een dunne sliert nevel. Ik heb nu rustig de tijd om de boel goed te verkennen en dat loont zich. De Sint Pietersberg staat bekend als de plek van Nederland met het grootste aantal plantensoorten en ik zie enkele planten die ik nog niet eerder tegenkwam, zoals soldaatje (een orchidee), kalketrip en harige ratelaar.

Later op de dag loop ik met Petri een rondje vanaf Slenaken. Het is nog steeds prachtig weer. De route langs de Gulp, en door het oude bos ten oosten van de Gulp is prachtig.

's Avonds hebben we met mijn oude tafeltennismakker W. en A. in Maastricht afgesproken.

route Sint Pietersberg; route Slenaken; natuur

grasmus maretak

3 mei: rondje vanaf Wittem en rondje vanaf Vijlen

Brave hendrik

Het rondje voor het ontbijt is prachtig. Er groeit van alles langs de hellingen van de spoorweginsnijding (na 2,5 kilometer). Ook het stuk langs de beek bij Piepert is heel mooi. We lopen 's middags samen de route uit het boek van Ton Denters vanaf de boshut 't Hijgend Hert bij Vijlen. Over deze uitspanning schreef ik eerder (zie looblog oktober 2007). De route gaat door het Vijlense bos, en daalt dan af naar de Geul. Hier vind ik op twee plaatsen het beroemde zinkviooltje. Dit viooltje kwam hier vroeger heel veel voor, vanwege de zinkverontreiniging door de fabrieken in Belgie. Nu de verontreigining geschiedenis is, heeft het zinkviooltje het moeilijk. Men plagt hier en daar stukjes grond af om zodoende betere omstandigheden voor het zinkviooltje te scheppen. Op zo'n plekje van enkele vierkante meters met prikkeldraad eromheen groeien inderdaad twee zinkviooltjes. Ook aan de overkant van de Geul in een klein reservaatje - speciaal voor deze plant - zien we enkele tientallen exemplaren.

Een stukje verder, bij Camerig, is er opnieuw een bijzonderheid te zien. Hier groeit Brave hendrik. Deze amarant komt voor zover bekend alleen op deze plek in Nederland in het wild voor. Als ik enthousiast "daar staat-ie" roep, verbazen twee andere wandelaars zich.

Aan het eind van de middag gaan we met de jongens opnieuw deze kant op, want die willen karten op de baan van Vaals. Vandaar rijden we naar Valkenburg voor de avondmaaltijd.

route Wittem; route Vijlen; natuur

Eysserbeek groene specht tussen de zinkviooltjes

2 mei: rondje vanaf Ubachsberg en rondje vanaf Sint Pietersberg

Wilde akelei op de Kunderberg

Regenachtige dag. 's Ochtends vroeg gaat het nog vrij goed, als ik voor het ontbijt een rondje loop vanaf Ubachsberg, over de Kunderberg. Op een prachtige helling met kalkgrasland groeit van alles. Ik zie bijvoorbeeld de grote muggenorchis en wilde akelei. Ook weer veel grote keverorchissen.

Na het ontbijt wilden we eigenlijk de vlinderwandeling bij de Sint Pietersberg doen, uit het blad Grasduinen (nu ja, het blad heet tegenwoordig anders maar daar doe ik niet aan mee). Met dit weer zijn er geen vlinders te zien, natuurlijk, maar we volgen toch maar ons oude plan. Het is immers nog steeds droog. Tijdens de wandeling regent het geregeld een beetje, dus dat heeft niet meegeholpen om de jongens enthousiast te krijgen. Wat wellicht beter hielp was de vlaai in het Belgische dorpje Kanne. Vanwege de regen is er niet zoveel moois te zien, en ik besluit later in de week nog eens terug te gaan. Mij intrigeren ook de overduidelijke sporen van bevers langs het riviertje de Jeker. route Ubachsberg; route Sint Pietersberg; natuur

1 mei: van Valkenburg naar Eckelrade

mannetjesorchis

Vandaag heeft Petri afgesproken om een dagje naar de sauna in Valkenburg te gaan. Ik rijd mee, en loop vandaar met een flinke omweg terug naar Eckelrade. Ik kom ook door het beroemde Gerendal, en ik bezoek de orchideeëntuin. Die is altijd vanaf 1 mei open, en dat is vandaag. Ik verwacht nog niet veel te kunnen zien maar er bloeit al een purperorchis en een mannetjesorchis. Ook zijn de grote keverorchissen al goed aan het bladrozet te herkennen. Even buiten de tuin vind ik ook nog het bladrozet van een soldaatje, al zou ik die zelf niet op naam hebben kunnen brengen.

Een ander hoogtepunt van de route is de Bemelerberg. Ook hier is veel te zien op het kalkgrasland van de hellingen. Als ik Bemelen voorbij ben kom ik langs een kalksteengroeve. Hier moet ik kiezen: links of rechts eromheen. Ik kies verkeerd, want de groeve is aan deze kant een flink stuk vergroot, en dat staat allemaal nog niet op mijn gps-kaart. Ik loop dus een flink stuk om (km 22-25).

route; natuur

stoomtrein tussen Valkenburg en Schin op Geul Zuid-Limburg

30 april: rondje vanaf Eckelrade, rondje vanaf Maastricht en eentje vanaf Catsop

reuzenpaardenstaart

Ik ben opnieuw vroeg op om voor het ontbijt een mooi rondje te lopen. Ik loop opnieuw een variant van de route van Ton Denters, maar ik begin nu aan de andere kant. Omdat de meeste plantjes niet meer op de foto hoeven gaat het heel wat sneller en maak ik het rondje af. 't Mooiste plekje is de Blankenberg bij Bovenwolfskop, net ten zuiden van Cadier en Keer. Hier kwam ik gisteren al met Petri langs, maar nu bekijk ik het hier wat beter.

Het is koninginnedag, en na het ontbijt gaan we met ons vieren naar Maastricht. We parkeren de auto op de maasboulevard, in de richting van de Sint Pietersberg, en lopen dan naar het centrum. Als de anderen de rommelmarkt willen uitpluizen, loop ik nog een extra stukje (km 3-8).

Tegen het einde van de middag ga ik samen met Petri naar Catsop, een buurtschap vlak onder Elsloo. Daarvandaan lopen we een kort, maar prachtig rondje. Dit is een kijkpunt in het boek van Denters voor reuzenpaardenstaart. Die krijgen we inderdaad volop te zien, maar voor die tijd is het ook al volop genieten. Dit is een hellingbos met een aantal snelstromende beekjes. Langs de beekjes groeit volop paarbladig goudveil, slanke sleutelbloemen (al uitgebloeid), bittere veldkers en ook boswederik. Nadat we de donkere spoortunnel voorbij zijn (ook de beek loopt door de tunnel) komen we onder aan de helling waar het opnieuw prachtig is. Hier groeien ook de reuzenpaardenstaarten.

route Eckelrade; route Maastricht; route Catsop; natuur

Blankenberg bij Cadier en Keer Hemelbeek

29 april: twee maal rondje vanaf Eckelrade, en rondje vanaf Mechelen

Petri wandelt in Zuid-Limburg

's Ochtends voor het ontbijt loop ik een rondje door het Savelsbos, een route uit het onvolprezen boek van Ton Denters. Er is veel te zien/fotograferen en ik maak de route dan ook niet af, want de afspraak is om te ontbijten om tien uur. Maar ik heb weer van alles gezien, met als hoogtepunten zwartblauwe rapunzel, amandelwolfsmelk, stijve naaldvaren, ruig hertshooi, vingerzegge.

Na het ontbijt lopen Petri en ik een ander rondje vanaf Eckelrade. Door het glooiende landschap. De stilte en de schone lucht wordt verstoord door een lange rij oude trekkers.

's Avonds is het plotseling bijna onbewolkt. Ik loop nog een kort rondje vanaf Mechelen (aan de Geul). 't Is prachtig.

route Eckelrade 1; route Eckelrade 2; route Mechelen; natuur

28 april: rondje vanaf Eckelrade

eenbes

Na het weekje Frankrijk slaap ik slechts een nachtje in Aduard en dan vertrekken we al weer naar ons vakantieadresje in Zuid-Limburg. Huize Eckelmus in Eckelrade, een klein dorpje vlakbij Maastricht. En wat voor mij belangrijker was: ook vlak bij het Savelsbos. We zijn met zijn vieren: naast Petri en Kris is ook Niels er weer eens bij. Aan het eind van de middag komen we aan, en Petri en ik lopen nog een kort rondje om de omgeving te verkennen. In de straat waar we logeren is een bekende plek voor plantenliefhebbers: hier groeit al tientallen jaren schubvaren op een oude muur - een van de weinige plekken in Nederland waar deze soort te vinden is. We pikken ook een stukje van het Savelsbos mee en ik zie al gelijk een paar bijzondere soorten die ik nog niet eerder had gezien. Dat ziet er veelbelovend uit! route; natuur

terug naar Looblog April 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".