Gertjan's Looblog Juni 2013 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 juni: rondje vanaf Plateaux Hageven en rondje vanaf Ooijpolder Bisonbaai

's Ochtends vroeg schijnt heel even de zon, maar die verdwijnt al gauw. Ik loop opnieuw een rondje in het natuurgebied Plateaux, maar nu loop ik het deel ten zuiden van het gebiedje waar we gisteren waren. Dit staat bekend onder de naam Hageven, en ligt grotendeels in België. Opnieuw veel langs de Dommel en tussen een aantal vennen door. Mooi tochtje.

moeraskruiskruid

Na het ontbijt lopen we een rondje door de Ooijpolder. Dit is werkelijk een prachtige route. Wellicht helpt het daarbij dat de zon ook steeds meer gaat schijnen. Fantastische vergezichten. Ook enorme aantallen wilde bloemen op de dijken en ook in de uiterwaarden. Ik zie tientallen soorten die ik dit jaar nog niet eerder heb gezien.

Bij de Bizonbaai vliegen sterns rond, die er net iets anders uitzien dan visdiefjes. Ze zijn veel donkerder en hebben ook geen rode snavel. Maar ik krijg ze niet goed op de foto. Een paar uur later komen we over de dijk langs de Oude Waal (km 7.5). Hier zijn een dertigtal mini-eilandjes gemaakt. Op elk eilandje is een nest van een stern. Er zijn meerdere mensen aan het kijken en foto's aan het maken. Het blijkt om zwarte sterns te gaan. De mini-eilandjes worden gebruikt in plaats van krabbenscheer omdat om de een of andere reden de krabbenscheer hier niet meer wil groeien.

route Plateaux; route Ooijpolder; natuur nl; natuur be

Oude Waal zwarte stern

29 juni: rondje vanaf Deurne en rondje vanaf Plateaux

's Nachts regent het weer, maar 's ochtends vroeg is het droog. Nog wel erg grijs. Ik loop een rondje in de buurt van Deurne. Na het ontbijt rijden we naar een natuurgebied ten zuiden van Valkenswaard, op de grens met België. Opnieuw een wandeling uit de Planten Kijk/Wandel Gids van Nederland, van Ton Denters. Heel mooie tocht.

Het eerste deel van de route gaat via Pelterheggen. Dit is een uniek gebied. Van oorsprong is dit arme zandgrond waar niets fatsoenlijks wil groeien. Heidevelden en zandverstuivingen dus, zoals die nu enkele honderden meters verder nog steeds te vinden zijn. Om hooi voor de paarden te kunnen oogsten werden hier vloeiweiden aangelegd die met een ingenieus kanalenstelsel bevloeit werden met kalkrijk Maaswater. Een deel van het systeem bestaat nog, en is recent gerestaureerd. Er liggen dus nog een aantal vloeiweiden. Vanwege het kalkrijke water groeien hier heel bijzondere soorten. De opvallendste verschijning is herfsttijloos, een soort grote krokus die in de herfst bloeit. De bladrozetten van deze soort zie je overal. Verder ook grote keverorchis en rode ogentroost.

Pelterheggen - irrigatiekanaaltje hangbruggetje over de Dommel

De heidevelden zijn ook interessant. We lopen inmiddels net in België. Veel snavelbies, grote exemplaren van zonnedauw, en ook echt duizendguldenkruid. De route loopt vervolgens langs en over de Dommel. In Den Bosch hebben we nog een paar jaar aan deze beek gewoond. De Dommel kronkelt hier mooi. We lopen er een flink eind langs, totdat we uiteindelijk bij het dorpje Borkel zijn. Vandaar gaat de route - iets minder spectaculair - weer terug naar het beginpunt. We zien al weer phegeavlinders. Dan opnieuw over de heidevelden van Plateaux. Er lijken hier recent grote oppervlakten geplagd te zijn. Ik vind op twee plekken klein warkruid. Vlakbij het parkeerterrein groeien ook nog een flink aantal exemplaren van kruidvlier.

route Deurne; route Plateaux; natuur nl; natuur be

28 juni: rondje vanaf Groote Peel

phegeavlinder

Het weerbericht voor vandaag: "'s middags tijdelijk droog". Dat geeft het weer van de afgelopen weken wel goed aan. We zijn in Deurne - weekendje weg, kadootje van de kinderen. We logeren in een voormalig klooster. Als het dus tijdelijk droog is, lopen we een rondje door het Nationaal Park "De Groote Peel". Het valt een beetje tegen. Een groot deel van het gebied is afgesloten vanwege het broedseizoen. In het resterende gebied is eigenlijk niet zo veel natuur te zien. Opvallend zijn wel de phegeavlinders. Die zouden zeldzaam moeten zijn, maar hier zien we er een heel stel.

route; natuur

27 juni: rondje vanaf Eext

route; natuur

26 juni: rondje vanaf Lauwersoog

bijenorchis

Zeer bijzonder: bijenorchis in de provincie Groningen.

route; natuur

25 juni: rondje vanaf Langelo

route; natuur

23 juni: rondje vanaf Lemelerberg en rondje vanaf Norgerholt

Opnieuw veel regen. Met Petri naar Lemelerberg, veel regen. 's Avonds nog een rondje vanaf Norgerholt, nu blijf het droog. Bij de Tempelstukken wordt aan het landschap gewerkt. De beek wordt ontkanaliseerd. De hekken om de weilandjes zijn verdwenen en de koeien ook.

route Lemelerberg; route Norgerholt; natuur

22 juni: rondje vanaf Cortenoever en rondje vanaf Hoenderloo

Brummen, Weg naar het Ganzen Ei

De verwachting is, dat het vandaag pas 's middags "vanuit het westen" gaat regenen. Ik bedenk dus een niet al te westelijke bestemming. Ik ga naar de Hoge Veluwe waar ik al lang niet geweest ben. Omdat het park "pas" om acht uur 's ochtends open gaat, rijd ik op de heenweg via Brummen. Langs de IJssel liggen daar een paar prachtige ouderwetse akkertjes op een ondergrond van rivierduintjes, aan de "Weg naar het Ganzen Ei". Hier ben ik in het voorjaar al twee keer eerder geweest, want er groeien een aantal bijzondere planten. Als de zon er bij komt is dit een van de mooiste stukjes van het land. Aan de rand van de akker groeit massaal Groot spiegelklokje, een nieuwe aanvulling van mijn "levenslijst".

klein warkruid

Daarna dus naar de Hoge Veluwe - toegang 8 euro zoveel. Best duur voor een wandeling. Al snel kan ik de tweede nieuweling aan de levenslijst toevoegen: klein warkruid. Dat groeit hier massaal op een recent geplagd stuk heide, parasiterend op jonge struikheiplantjes. Het ziet er uit of iemand hier een klosje rood garen heeft verloren en de kat er mee aan het spelen is gegaan.

Een groep van vier natuurliefhebbers per fiets ziet dat ik foto's aan het maken ben en is even enthousiast. De groep kom ik later nog een paar keer tegen. Even verderop hebben ze een slangenarend gezien. Ik zie ook een zwarte stip aan de hemel maar kan die niet goed genoeg zien om me daarvan te vergewissen. In de Cevennes vorige maand heb ik meerdere slangenarenden gezien, maar in Nederland is dit een heel bijzondere verschijning. Ik vermoed overigens dat een van de vier van dit groepje zijn waarnemingen ook heeft ingevoerd.

Hoge Veluwe Hoge Veluwe

De route bevat een paar prachtige stukken. Het vennetje bij km 4 is leuk, en het stuk dat er direct op volgt ook: enorm uitgestrekte en uitgestorven vlakte. Mooie passage bij IJzeren Man. Hier groeit nota bene helm - normaal alleen in de jonge duinen aan te treffen. Wellicht vroeger hier geplant om de zandverstuivingen te beteugelen? Dan interessante stukken net ten noorden van het vliegveld. Dit was vroeger (in de oorlog?) ook militair terrein. Veel viltganzerik langs de zandpaden. Als ik dit gebied bijna uit ben vind ik nog een groeiplaats van klein warkruid. De rest van de route is een stuk saaier, met uitzondering van de grote zandverstuiving rond km 15.

Als ik zo ongeveer bij het museum ben, en nog een uurtje terug moet lopen naar de ingang bij Hoenderloo begint het inderdaad een beetje te regenen. De echte regen krijg ik gelukkig onderweg in de auto pas te verwerken.

route Cortenoever; route Hoenderloo; natuur

Hoge Veluwe Hoge Veluwe

21 juni: rondje vanaf Kommerzijl

De dag begon vanochtend met een wolkbreuk, en daarna heeft het verder de hele dag geregend. Pas als ik 's avonds de weekendboodschappen in huis heb gehaald wordt het zo'n beetje droog. Ik loop een rondje door het natuurgebiedje om de gasopslag bij Kommerzijl.

route Kommerzijl; natuur

20 juni: minirondjes vanaf Spijkerboor en Wolfsbarge

Na een halve dag mooi weer is het de rest van de week aan het onweren en/of regenen en/of te hard waaien. Gisteren de verjaardag van Ida en Anna gevierd, bbq met zeven (!) personen waarbij we ook al voor het onweer naar binnen moeten vluchten. Vanavond dus ook rotweer.

route Spijkerboor; route Wolfsbarge; natuur

18 juni: rondje vanaf Jipsinghuizen

Zeer warm. Als ik om 7 uur 's avonds vertrek vanaf Jipsinghuizen is het nog 29 graden.

route; natuur

16 juni: rondje door het dal van de Beerze

boompieper is druk in de weer met de voedselvoorziening

Na het feest van gisteravond ben ik vroeg op omdat ik een rondje wil lopen in het dal van de Beerze (om precies te zijn de overstromingsvlakte waar waterlepeltje zou moeten groeien), de Kampina, en het nieuwe natuurgebied Banisveld (voormalig landbouwgebied en vuilnisstortplaats). De overstromingsvlakte is echt mooi. Blijkbaar mag pas sinds een paar jaar de beek hier 's winters het land weer onder water zetten. Het resultaat is nu al heel afwisselend en prachtig. Daarna verder door de Kampina, en opnieuw langs de Beerze. De terugweg gaat langs het Banisveld. De voedselrijke bovenlaag van de grond is hier verwijderd en het is nu schrale heide. Bij een vennetje groeit zelfs teer guichelheil.

route; natuur

15 juni: van Moerputten naar 't Bossche Broek, en rondje vanaf Boxtel

voormalige spoorbrug is nu een wandelpad over de Moerputten

We zijn het weekend in Brabant vanwege alweer een feest omdat de 50 jaar is gehaald. 's Middags lopen we met E. en K. van de Moerputten naar het Bossche Broek. Schitterend weer, al waait het hard. In Volkel zijn de luchtmachtdagen en dat betekent dat er geregeld een militair transportvliegtuig over komt. In de verte ook een groep enorme helicopters. De Moerputten zijn prachtig, al is het nog te vroeg voor de grote pimpernel en dus ook voor het pimpernelblauwtje. Voor de derde keer loop ik over de voormalige spoorbrug over het water van de Moerputten, maar het blijft nog steeds speciaal.

Dan langs het nieuwe ziekenhuis en onder het spoor door om via het pontje over de Dommel in het Bossche Broek terecht te komen. Het blijft een mooi gezicht als je over het Bossche Broek uitkijkt en de stadswal ziet liggen met het Paleis van Justitie en de Sint Jan. Op de wal (Parklaan) heb ik lang geleden een jaartje gewoond.

's Avonds is het nog steeds kraakhelder en dus loop ik nog maar even een rondje vanuit ons logeeradres in Boxtel. Prachtige avond, mooie luchten, en ook nog eens leuke planten langs de A2 (muurbloemmosterd). Langs de Dommel staat een auto met de neus in de berm, blijkbaar vanwege een mislukte keermanouvre.

route Moerputten; route Boxtel; natuur

Moerputten Bossche Broek

Langs de Dommel

14 juni: rondje vanaf De Pomp

Voor het eerst (bewust) een wielewaal gehoord. route; natuur

13 juni: rondje vanaf Ezumakeeg

Slecht weer. Harde wind en beetje regen. route; natuur

12 juni: rondje vanaf Eelderwolde

route; natuur

11 juni: rondje vanaf Kollumerwaard

route; natuur

sprinkhaanzanger grauwe klauwier blauwborst baardmannetje (m) baardmannetje (v)

10 juni: rondje vanaf Sellingen

groensteel

Het is wel wat verder rijden, maar de avonden zijn nu erg lang, dus ik besluit het toch maar te doen. Het gebied rond Sellingen is erg mooi - een stukje Drente binnen de provincie Groningen. Bovendien schijnt hier vanavond wel de zon, terwijl Aduard onder de grijze bewolking ligt omdat er al wekenlang een noordelijke wind de kou van zee het land op duwt. Onderweg stop ik in Musselkanaal om nu dan toch eindelijk een foto te maken van groensteel: een varensoort die hier op de kademuur groeit. Al twee keer eerder ben ik hier geweest maar vond het plantje toen niet tussen de overvloed aan steenbreekvaren. Mijn hoogtevrees helpt daar niet bij, en ook vanavond moet ik daar tegen vechten - en tegen de angst dat ik mijn fototoestel in het water laat vallen. De kademuur is hier wel zo'n twee meter hoger dan het waternivo. Plat op mijn buik liggend lukt het net. De bewoners kijken er al niet meer van op. Er zijn dan ook in Nederland slechts twee groeiplaatsen van deze plant bekend.

In Sellingen loop ik eerst even naar de ijsbaan, waar soms bijzondere soorten groeien. In het laantje er naar toe zit een paartje gekraagde roodstaarten die ik mooi op de foto krijg. Op de ijsbaan zelf is de begroeiing al zo ver omhoog geschoten dat er geen doorkomen aan is. Even verderop kom ik langs een soort waterzuivering - later lees ik dat deze zuivering gebruikt wordt om het water te zuiveren (lees: minder kunstmest) dat even verderop het recente natuurgebied Holle Beetse instroomt. Holle Beetse is een mooie open vlakte die nu helemaal rood kleurt van de veldzuring. Langs het weggetje dat er langs leidt groeien veel damastbloemen en ook een groep rechte ganzerik (ook een doel van deze tocht). route; natuur

Borgerveld, laantje naar de ijsbaan Gekraagde roodstaart

9 juni: rondje vanaf Gees en rondje vanaf Delfzijl

route Gees; route Delfzijl; natuur

8 juni: rondje vanaf Zuidwolde (Dr)

korenbloemen in het Reestdal

Ik sta om 6 uur op, en om half 7 ben ik klaar om te vertrekken. Maar dan blijkt het plotseling pas half 6 te zijn. Ik ben dus extra vroeg op pad. Dan kan ik mooi de stijfheid verdrijven die een middagje voetballen gisteren veroorzaakt heeft.

Een rondje door het dal van de Reest - de natuurlijke grens tussen Overijssel en Drente. Het eerste uurtje is een beetje saai, maar daarna is het een mooie route. Over het "Pontje van Ben" om bij Bloemberg voor het eerst in het dal van de Reest te komen. Veel korenvelden, en ook de eerste bloeiende korenbloemen van het seizoen. Door het bosje bij De Pieperij, en even naar de uitkijkheuvel die uitziet over het Meeuwenveen. Weer verder langs de Reest. Hier wordt het nog mooier. Leuke smalle paden en steeds uitzicht over het dalletje van de Reest. Bij Oud-Avereest opnieuw de Reest over. Hier wil ik draadrus bekijken, maar ik loop er in eerste instantie aan voorbij en ga dan even later terug. Bingo.

Dan verder langs een aantal campings. Overal ooievaars. Stukje bos en hei tot ik in Balkbrug ben. Een echt Overijssels plaatsje aan het veenkanaal (Dedemsvaart), al is het kanaal zelf al lang verdwenen. Er hangen spandoeken omdat er blijkbaar plannen zijn om de TBS-kliniek Veldzicht te sluiten - daar is men dus tegen. Verder door het nieuwe Landgoed Kategerbos. Erg saai. Is in het nieuws geweest omdat er hier enkele hennepveldjes in gebruik waren (in 2009). Terug in de richting van Zuidwolde via het Meeuwenveen. route; natuur

6 juni: rondje vanaf Zeegse

rietgors

Nog steeds mooi weer, maar wel koude wind van zee, dus ik kies maar weer eens voor de beschutting in het gebied van de Drentsche Aa.

route; natuur

5 juni: rondje vanaf Wijnjeterperschar

route; natuur

4 juni: rondje vanaf Zwatte

das

Eindelijk zomer. Mooi rondje langs het beekdal van de Elperstroom. Hoogtepunten: paartje grauwe klauwieren, een bijzondere vlinder: een zilveren maan, en een das (op slechts enkele meters afstand). Maar de vlozegge vind ik niet. route; natuur

2 juni: naar Matsloot, rondje vanaf Grolloo, en rondje vanaf Paterswolde

route Matsloot; route Grolloo; route Paterswolde; natuur

veenpluis Grolloërveen brem Holmers

1 juni: op Texel

harlekijn

Flink getwijfeld, maar toch gegaan. Er was mogelijk zeemist voorspeld en om nu helemaal naar Texel te gaan om in de mist te lopen... Het is wel grijs, en 's ochtends vallen er ook een paar druppels maar er hangt geen mist. Ik wil de harlekijn spotten: een orchidee met fijne groene streepjes. De plant groeit op voedselarme weilanden, en die zijn er vanwege de intensivering van de landbouw nauwelijks nog. Eigenlijk alleen op Texel en Terschelling. De plekken waar de soort veel voorkomt zijn niet vrij toegankelijk, maar gelukkig houdt de natuur zich niet aan hekjes: op verschillende plekken vind ik meerdere exemplaren buiten hun reservaat.

Voedselarme weilanden, dus dat betekent dat ik niet naar de zee en de duinen van Texel ga, maar naar het laaggelegen polderland. Vanaf de boot (van half negen) ga ik eerst met de bus tot ik bijna in De Koog ben, en dan naar De Waal. Behalve de harlekijn zijn hier ook veel weidevogels. Ik zie vooral veel grutto's en kluten, ook een groepje rosse grutto's. In de vogelkijkhut bij De Waal is het zo druk, dat ik al snel weer verder loop. Dan een hele lange rechte polderweg naar Het Noorden. Dit is de plek waar Petri en ik afgelopen zomer ook geweest zijn. Vogels kijken bij Utopia, en op excursie in De Schorren. Ook nu zijn er veel vogels te zien. Visdiefjes en kluten vooral, de laatste met kuikens.

Dan terug naar het zuiden langs de Waddendijk. Bij de molen Het Noorden (op de rand van natuurgebied De Bol) groeit opnieuw veel Harlekijn. Op meerdere plekken zijn aan de binnenkant van de dijk vogelreservaatjes. Veel visdiefjes, Noordse sterns, en grote sterns. Ook zijn er veel vogelaars. Aan de zeekant veel eiders. Hier en daar grote bossen zeekool. Op de dijk zelf bloeit het Knopig doornzaad. Dat is een verder niet zo opvallende plantensoort die eigenlijk alleen op zeedijken groeit: verspreidingskaart.

Het wordt wat later dan ik eigenlijk van plan was. Ik besluit niet helemaal terug naar de boot te lopen maar de bus te pakken. Om 16:44 ben ik bij de bushalte waar om precies 16:44 de bus zou moeten stoppen, zo lees ik op de dienstregeling (slechts 1 bus per uur). De bus komt de hoek al om: uitstekende planning dus. Zeven uur thuis.

route; natuur

kluut zeekool

terug naar Looblog Mei 2013


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".