Gertjan's Looblog Juli 2013 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 juli: rondje vanaf Sofia

Gisteravond en vandaag zien we opvallend veel doven en slechthorenden rondlopen. In hotel, restaurant, en ook onderweg steeds weer. In ons (nieuwe) hotel vandaag ook veel dove atleten met Afrikaanse landennamen op hun rug. Momenteel worden in Sofia namelijk de Summer Deaflympics georganiseerd. Wel lekker rustig.

Vandaag lopen we een rondje door de stad. Bij de beroemde Nevski-kerk zien we wat van de protesten die al wekenlang in het centrum van Sofia plaatsvinden. Een tiental demonstranten en honderden politieagenten. Verderop nog wat meer groepjes demonstranten bij een tentenkamp. Het ziet er allemaal nogal onschuldig en vrolijk uit.

Mooi restje uit de communistische periode: monument voor het Sovjetleger. Een enorm beeld (dertig meter hoog) in een eigen park dat blijkbaar nu vooral voor rollerskaters wordt gebruikt.

Mijn wandelschoenen zijn versleten (kan er met mijn vinger doorheen aan de zijkant) en daarom koop ik hier een paar Sloveense schoenen van het merk Alpina, voor minder dan 50 euro. We gaan decadent per taxi van en naar de gespecialiseerde buitensportwinkel die een eindje buiten het centrum is gevestigd. Zo'n ritje kost hier 3 euro.

route; natuur

Nevski-kerk Monument voor het Sovjetleger: detail

30 juli: rondje vanaf Rilaklooster

detail van de beschilderingen van de kloosterkerk van het Rilaklooster

Nog steeds extreem warm, ook op deze hoogte (1150 meter). Nadat we samen het klooster hebben bekeken loop ik nog een stuk door de vallei, maar het is echt veel te warm dus ik houd het niet zo lang vol. Bovendien moeten we op tijd gereed zijn want we worden 's middags teruggebracht naar Sofia.

De reis naar Sofia duurt een kleine twee uur. Het is erg warm, en het dreigt te gaan regenen. We blijven eerst een tijdje bij de airco van het hotel voordat we in de stad even gaan eten - het kost weer ongeveer niets.

route Rilaklooster; route hotel restaurant; natuur

29 juli: naar Rilaklooster

Notenkraker

Verreweg de zwaarste tocht uit het programma. Over de weg is het vanaf het pension naar het beroemde Rilaklooster zo'n 85 kilometer. Je kunt ook over de hoge toppen van het Rilagebergte lopen: dan is de afstand veel korter. We worden afgezet op 1700 meter hoogte, en zo'n 6 kilometer van het pension - dat wel. Bovendien worden we 7 kilometer van de finish opgehaald. Dan nog blijft er genoeg te klimmen en te lopen over: we moeten over de top van zo'n 2500 meter hoogte.

Na enig oponthoud in het begin van de klim gaat de tocht verder toch vrij voorspoedig. Het eerste deel is zwaar werk, en eigenlijk niet zo interessant (wel een paar foto's van vogels gemaakt die ik niet allemaal onmiddellijk kan thuisbrengen, maar inclusief notenkrakers en kruisbekken). Als we eenmaal zo'n beetje boven zijn wordt het veel leuker. Prachtige vergezichten, zeer spectaculair landschap. Ook veel interessante flora, vergelijkbaar met de tocht van eergisteren langs de zeven meren.

Ook de afdaling is erg fraai: steeds weer beekjes en ook steeds plekken waar we de beekjes uit de helling zien ontspringen. En steeds prachtige wilde bloemen daaromheen natuurlijk. Als we verder naar beneden komen wordt het langzaam warmer, en het pad - verrassend genoeg - slechter. Hier en daar moeten we ons door jeneverbesstruiken worstelen van een meter hoog en we zijn dus blij dat we de lange broek aan hebben. Zoals gewoonlijk bij zo'n lange inspannende tocht is het laatste stuk vooral afzien, maar gelukkig loopt de route hier wat meer door het bos want het is wel erg warm geworden (later horen we dat het in de lager gelegen delen van Bulgarije bijna veertig graden is geworden, en dat vrachtwagens niet de weg op mochten omdat het asfalt zou zijn gaan smelten).

route; natuur

bij Goljam Medarnik bij Goljam Medarnik
Goljam Medarnik van Goljam Medarnik naar Kobilino Braniste
Kobilino Braniste Sunoto Ezero

28 juli: van Vada hut naar Govedartsi

Kardinaalsmantel

We worden weggebracht naar de Vada hut, zo'n beetje het eind van de vallei waarin Govedartsi ligt, en vandaar lopen we terug naar ons pension. We lopen vandaag mee met Ruud en Nel, want de route zou wat moeilijk te vinden zijn, en wij hebben een gps-apparaat mee. Van te voren leek dit een wat minder spannende route, maar dat valt toch erg mee. We lopen over een bergrug van zo'n 1700 meter en hebben soms prachtig uitzicht op de hoge toppen aan de andere kant van de vallei. Daarnaast lopen we steeds langs bergweiden waar enorme hoeveelheden wilde bloemen bloeien, en er zijn ook heel veel vlinders. De laatste paar kilometer als we al zijn afgedaald naar de vallei en langs de weg lopen valt pas op dat het vandaag weer erg warm is.

route; natuur

prachtanjer van Vada hut naar Govedartsi
morgenrood van Vada hut naar Govedartsi

27 juli: Seven Lakes

Primula deorum of Rila Primrose

's Ochtends: aardbevingen! Maar liefst vier stuks, maar we hebben het niet echt gemerkt. Achteraf hadden we wel iets gehoord (niet gevoeld) maar Petri dacht dat ze een berichtje op haar mobiel had ontvangen en ik dacht dat de wekker bij de bovenburen afging... Overigens, zeer lichte bevingen en geen schade.

Vandaag rijden we naar een stoeltjeslift, die ons naar 2100 meter hoogte brengt. Vandaar lopen we een zeer spectulaire route langs de beroemde Seven Lakes van het Rilagebergt. Het is zaterdag, en dat betekent dat heel Sofia is uitgelopen om hetzelfde rondje te doen. Het begint al bij de rij voor de kassa van de stoeltjeslift, en ook onderweg is het overal erg druk.

Desondanks: geweldige route met spectaculaire vergezichten en ook weer veel prachtige bloemen en planten. Ook al beginnen we op 2100 meter hoogte, toch valt er nog veel te klimmen. Hoogste punt is royaal boven de 2500 meter. In de nattere delen, langs beekjes of bij kwelgebieden, bloeit de Rila-sleutelbloem (Primula deorum), een plant die je alleen in de Rila aantreft. Ook weer veel vetblad, dit blijkt ook een Balkan-specialiteit te zijn: Pinguicula balcanica.

De route, uiteindelijk net geen 10 kilometer, blijkt in dit terrein moeilijk genoeg om ons zo'n beetje de hele dag bezig te houden. Als we weer teruggaan, met Bobby en Slavi, krijgen we nog even de heetwaterbron van Saparevo te zien (en te voelen). En dan sjezen we weer met (soms) 150 over een slecht onderhouden tweebaansweg terug naar ons pension.

route; natuur

Rilagebergte bij de zeven meren Rilagebergte bij de zeven meren

Rilagebergte bij de zeven meren Rilagebergte bij de zeven meren

Rilagebergte bij de zeven meren Rilagebergte bij de zeven meren

26 juli: naar Maliovitsa

Groot sterrenscherm bij Maliovitsa

's Ochtends: geen water. Na het ontbijt worden we (4 personen) afgezet bij het begin van het nationaal park en lopen dan in eerste instantie naar het Maliovitsa Complex: een wintersportoord wat een wat verlopen aanblik biedt. Er zijn een paar plekken waar je wat kunt eten en/of drinken. Dan gaat het echt omhoog over een lastig rotsachtig karrespoor waar tot onze verbazing een jeep over blijkt te kunnen rijden. Na een uurtje komen we aan bij de Maliovitsa Hut. Prachtig uitzicht over de hoge toppen van het Rilagebergte. Mooie beek met veel prachtige bloemen. Even voorbij de hut blijkt het nog iets mooier te zijn. Dan terug naar het Complex waar we uiteindelijk weer opgehaald worden (door Bobby deze keer).

route; natuur

Allium victorialis bij Maliovitsa bij Maliovitsa

25 juli: rondje vanaf Beli Iskar en rondjes vanaf Govedartsi

Beli Iskar nature trail

's Ochtends lopen we het "ecotrail" vanaf Beli Iskar. Dat is een kwartiertje rijden vanaf ons logeeradres. Slavi - onze chauffeur - brengt ons daarnaartoe. Het ecotrail is een prachtig pad in een vallei langs een snelstromende beek. De temperatuur is perfect, en de natuur prachtig. Heel veel wilde bloemen.

verbascum speciosum

Rond het middaguur worden we weer opgehaald samen met nog een stel die dezelfde reis hebben geboekt. 's Middags loop ik nog een kort rondje vanaf het pension naar het riviertje. Het is nu veel warmer. Samen lopen we ook nog vanaf het pension in zuidelijke richting. Dit is een langzaam oplopende weide die loopt vanaf het dorp tot de voet van de bergen. Ook hier veel bloemen. Opvallend zijn hier overal de toortsen, Verbascum speciosum, die erg fotogeniek in groten getale aanwezig zijn. Deze toortsen vallen vooral op omdat ze royaal vertakt zijn. Deze soort komt in Nederland sporadisch ook voor, als exoot (eerder gezien bij de Moerputten, in de uiterwaarden bij Afferden, en op de Posbank). Verder ook zeer opvallend de grote aantallen Grote pimpernel. We lopen tot aan de bosrand waar een piepklein klooster is met daarbij een aantal bankjes. Even uitrusten en dan via een iets westelijker route terug. Deze route voert ons langs een Bulgaarse camping en veel vergane glorie. Als we terug zijn in het dorp komen we langs een opvallend geel (goud?) geschilderd huis, met daarbij een tekening van een langlaufer met Olympische ringen en de tekst "Innsbruck 1976".

route Beli Iskar; route Govedartsi; route Govedartsi; natuur

Govedartsi grote pimpernel

24 juli: rondje vanaf Govedartsi

We zitten op het balkon van ons pension in Govedartsi. Voor het avondeten hebben we een kort rondje gelopen na aankomst vanaf het vliegveld van Sofia. Boerendorpje, gelegen aan de voet van de bergen. Het enige wat we horen is het klepperen van de ooievaars. Vanaf het balkon zien we minstens drie ooievaarsnesten. Er zijn er nog veel meer in dit dorpje.

route; natuur

wagen met hooi ooievaar - gezien vanaf logeeradres

23 juli: rondje vanaf Eemshaven West

route; natuur

22 juli: rondje vanaf Zuidwolde (Dr)

Nog steeds zeer warm. Als ik vertrek bij Zuidwolde is het 32 graden. Als ik terug ben bij de auto nog steeds 29. Ik loop het Vlinderommetje.

route; natuur

21 juli: rondje vanaf Paesens/Moddergat

de kwelder bij Moddergat

Zeer warm. We fietsen overdag een flink stuk - de hele stad rond zonder in de stad zelf te komen. Kerkje Noorddijk. Kunstwerk van William Forsythe: een rij kromgetrokken wilgen. We zien voor het eerst een stukje van Meerstad. Doet erg aan de Blauwe Stad denken: strak en leeg. Even pauzeren bij de camping van Engelbert, en nog even stoppen, in de schaduw, aan de zuidrand van het Paterswoldse Meer waar ook veel gezwommen wordt.

Prachtige avond. Ik loop over de kwelder bij Moddergat. Schitterend. Veel opwinding onder de tureluurs en scholeksters.

fietsroute; route Moddergat/Paesens; natuur

20 juli: rondje vanaf Veenwouden

moerashertshooi

We zijn weer thuis. 's Avonds een kort rondje bij Veenwouden. Langs de Goddeloze Singel (geweldige naam natuurlijk) is de sloot bijna helemaal volgegroeid met onder andere moerashertshooi - die komt nauwelijks in het noorden voor dus dat is wel opvallend.

route; natuur

19 juli: rondje vanaf Langevelder Slag, fietsrondje vanaf Santpoort en rondje vanaf Zaanse Schans

damherten

's Ochtends vroeg een rondje vanaf de Langevelder Slag, net ten noorden van Noordwijk. Dit is een van de plaatsen waar de zijdeplant groeit - een recente nieuwkomer. Vrij groot duingebied wat als natuurgebied door het leven gaat, maar er is verder niet veel te zien. Wel damherten die zo mooi stil op een duintop staan en liggen dat ik eerst denk dat het een beeld is.

Na het ontbijt zet ik Kris weer op de trein (want ik moet mee om het treinkaartje te betalen) en omdat Petri nog niet helemaal fit is fiets/loop ik zelf nog wat door de duinen. Aan het eind van de middag rijden we via Spaarndam (prachtig dorpje) via de pont over het Noordzeekanaal naar de Zaanse Schans. Zeer veel buitenlandse toeristen natuurlijk, maar het is hier dan ook prachtig. Zeker vandaag, prachtige blauwe luchten met zo nu en dan een klein wit wolkje.

route Langevelderslag; route Santpoort; route Zaanse Schans; natuur

Zaanse Schans

18 juli: rondje vanaf Katwijk en rondje vanaf Haarlem

Voor het ontbijt loop ik een rondje door de duinen vlakbij Katwijk. Hier groeien twee soorten die ik wil zien, maar ik vind er maar één: bleek schildzaad. Het is hier mistig. Dan weer een paar uur naar het strand, met Petri en Kris. 's Middags is Petri niet lekker dus gaan Kris en ik 's avonds samen naar Haarlem. Schitterend weer nog steeds, en iedereen zit hier op een terras. Wij even later ook met Tandoori chicken (Kris) en Lamb madras (ik).

route Katwijk; route Haarlem; natuur

17 juli: rondje vanaf Koningshof, Bloemendaal en rondje vanaf Bergen

dennenorchis

Het ochtendrondje gaat vandaag door het landgoed Koningshof, in Bloemendaal - ook onderdeel van het nationaal park. Mooi natuurgebiedje, veel natuurlijker en minder "park"-achtig dan Elswout dat aan de andere kant van de weg ligt.

Samen lopen we een rondje vanaf Bergen door het duingebied tussen Bergen en Schoorl. Bij de Kerf, een opening in de duinenrij, is het zoals altijd prachtig. Bovendien bloeit daar nu vlakbij tussen de dennenbomen volop dennenorchis. Het is wel erg warm, vooral de delen van de route die niet door het bos gaan. Vandaag komt Kris ook naar Santpoort om ons twee dagen gezelschap te houden. Als Petri verneemt dat hij een uurtje eerder komt, heeft ze natuurlijk geen rust meer en we nemen de kortste weg terug naar de auto wat met deze temperaturen niet erg is. 's Avonds eten we met zijn drieën bij Parnassia.

route Koningshof; route Bergen; natuur

duinen bij Schoorl waar enkele jaren terug bosbrand woedde duinen bij Schoorl waar enkele jaren terug bosbrand woedde

16 juli: rondje vanaf Santpoort en rondje vanaf Wijk aan Zee

ochtendmist in het Heerenduin

Na de vermoeienissen van gisteren doen we het vandaag rustig aan. Daarom loop ik 's ochtends vroeg een wat langere route, vanaf ons logeeradres. Mistig. Na het ontbijt een paar uur naar het strand, maar zonder schaduw houden we dat niet al te lang vol. Als Petri aan het zwemmen is komt er een zeehondje in de buurt. Hij heeft een grote vis overdwars in zijn bek. Even de vis omhoog gewipt, en hup, in één hap naar binnen.

Aan het eind van de middag rijden we - via de sluizen in het Noordzeekanaal, bij IJmuiden - naar Wijk aan Zee. Ooit rijmde Annie M.G. Schmidt immers:

De mensen gaan met bussen naar het Zuiden
naar Locarno en Lugano en Tessien
En toch hebben ze de sluizen van IJmuiden
van hun leven nog geen ene keer gezien.

Wij hoeven ons dus niet meer aangesproken te voelen. Bovendien groeit er in een vergeten hoekje van de sluizen Dodemansvingers, een zeer zeldzame, giftige schermbloemige. Als ik een foto wil maken schiet er een enorme bruine rat langs me heen. Grappige steen met uitleg over de diepte van de Noordersluis.

Noordzee, 's avonds bij Wijk aan Zee

In Wijk aan Zee lopen we langs het bijzondere kunstproject "Zee van Staal" waar we vorig jaar al eerder waren, maar toen in de stromende regen en nu in de warme zon. We lopen verder naar de noordelijke oever van het Noordzeekanaal en lopen een flink stuk de pier op. Het is heiig waardoor je geen horizon meer ziet: de zee gaat onmerkbaar over in de lucht. Nog later wordt het wat helderder. Avondeten bij strandpaviljoen in Wijk aan Zee.

En als je je afvraagt waar Tessien ligt: bedoeld is vermoedelijk het Zwitserse kanton Tessin. Het versje wordt ook aangehaald in het boekje "Voetreiziger" van Gerard van Westerloo dat bij ons logeeradres in de kast staat. Heel leuk: zeer veel bekende plekjes komen voorbij, heel herkenbaar dus. Hij noemt ook het monumentje op de dijk bij Beneden Leeuwen, en haalt precies dat zinnetje aan dat ik hier op de Looblog (juli 2009) ook al eens noemde:

Een meisje van 8 jaren dobberde 6 daagen op de golven
en bleef gespaard

route Santpoort; route Wijk aan Zee; natuur

15 juli: rondjes vanaf Egmond Binnen

Blauwe bremraap

's Ochtends vroeg loop ik een rondje door een mooi gebiedje in de duinen bij Egmond Binnen: De Krim. Ik ben onder andere op zoek naar Blauwe bremraap, Aardkastanje en Kuifhyacint. Die twee laatste vind ik zonder problemen maar geen Blauwe bremraap.

Later loop ik met Petri opnieuw in dit gebied, maar een veel langer rondje. Het wordt met mooiste rondje van de hele week - ook al is het warm. Vooral het stuk van km 9 tot km 15 is van een on-Nederlandse schoonheid. Dit gedeelte is in het voorjaar afgesloten om de broedende vogels niet te storen. Ook kun je er niet per fiets komen. Prachtige duinen, afgewisseld met bomkraters uit de tweede wereldoorlog. Nog nooit zoveel Verfbrem bij elkaar gezien. Toch nog Blauwe bremraap! Geen schaduw, dus het is wel afzien. Daarom lopen we bij km 15 zo snel mogelijk naar de bebouwing van Egmond aan Zee - blijkbaar door een gedeelte waar we niet mogen komen want we moeten over hekken klimmen om op de boulevard uit te komen. Hoogste tijd voor een stop.

route 's ochtends; route overdag; natuur

duinen ten zuiden van Egmond aan Zee duinen ten zuiden van Egmond aan Zee

14 juli: rondje vanaf IJmuiden aan Zee en rondje vanaf Parnassia, Bloemendaal

populierenpluis

's Ochtends voor het ontbijt rondje bij het Kennemermeer - bij IJmuiden aan Zee. De vorige dag was hier blijkbaar een enorm muziekfestival (Pump Up The Beach). Dit gebied heb ik al een paar keer vaker bezocht, maar er is altijd veel te zien. Nu ook, dus ik vermaak me prima. Een man met een loslopende hond die me veel te dicht bij komt, vraagt wat ik aan het zoeken ben. "Rust"...

Na het ontbijt lopen we samen een flink rondje vanaf de parkeerplaats bij Parnassia. Prachtig gebied. Vooral de directe omgeving van het Vogelmeer is zoals altijd prachtig. In de oudere duinen, wat verder van zee, zorgt het pluis van de populieren van zeer bijzondere beelden: het is hier en daar net of het gesneeuwd heeft.

route IJmuiden; route Parnassia; natuur

13 juli: minirondjes bij Enkhuizen en fietsrondje vanaf Santpoort

Exposure

We zitten een weekje in een huis in Santpoort Noord - dus aan de rand van het nationaal park Zuid-Kennemerland. Veel duinen en dicht bij zee. De weersverwachting voor komende week is bijzonder goed. Droog, zonnig en niet al te heet.

Op de heenweg maken we een kleine omweg want ik wil nu toch wel eens rijden over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen (de Houtribdijk). We stoppen bij het begin van de dijk bij Lelystad waar de oever mooi omlijst wordt door Grote engelwortel. Veel indruk maakt een prachtig beeld van een hurkende (poepende?) man, gemaakt door de Britse kunstenaar Antony Gormley. Titel: Exposure. Het beeld is enorm groot, en geplaatst op een geweldige plek.

Geel zonneroosje

Halverwege is een haventje bij restaurant Checkpoint Charlie. Ook hier heel veel Grote engelwortel. Vlak voor Enkhuizen is een nieuwe tunnel onder de sluizen door gebouwd: Naviduct. Hier ben ik wat langer zoet, wat langs de weg groeien hier allerlei bijzondere soorten. Bijvoorbeeld Karthuizer anjer. Volgens sommige bronnen in Nederland in het wild uitgestorven. Groeien die planten hier vanwege het vele kalk in de grond, of toch gewoon ingezaaid? In Enkhuizen zelf maken we een korte stadswandeling en eten vis van de kraam.

Aan het eind van de middag fietsen we een rondje door de duinen. Ik wil geregeld stoppen om foto's te maken van bijzondere plantensoorten (wat voor de rest van het gezelschap wel vermoeiend kan zijn). Fietsen gaat wat mij betreft veel te vlug door zo'n bijzonder gebied. Het begint met grote bossen trosglidkruid (eigenlijk alleen hier in de omgeving te vinden). Ook "vind" ik een bloeiend Geel zonneroosje. Zeer bijzonder. Eenvoudige avondmaaltijd in de ondergaande zon, bij strandpaviljoen Parnassia.

route Naviduct; route; route; natuur

12 juli: rondje vanaf Eexterveld

route; natuur

11 juli: rondje vanaf Lauwersoog

route; natuur

10 juli: rondje vanaf Renkum

berghertshooi

Nog een vrije dag. Ik bekijk eerst een paar mooie plekken in de buurt van Arnhem, en daarna loop ik een mooie tocht vanaf Renkum. Veel nieuwe soorten! Bijzonder plekje bij Heveadorp (niet ver van de Westerbouwing): boven op de heuvelrug die vanaf de Nederrijn steil omhoog loopt. Hier groeit berghertshooi, een heel mooie plant die slechts op een paar plekjes in Nederland voorkomt.

route; natuur

9 juli: rondje Aduard-800-pad

Het pad in het verlengde van het Aduard-800-pad naar Zuidhorn is niet langer te gebruiken: na een kilometer staan er grote hekken omdat er nu met de bouw van de nieuwe brug over het kanaal begonnen is.

route; natuur

8 juli: rondje vanaf Groningen

route; natuur

7 juli: rondje vanaf Eelderwolde, en rondje vanaf Dwingelderveld

kleine egelskop Waterlobelia Waterlobelia groenling

's Ochtends een rondje vanaf Eelderwolde door de Peizermaden. Veel vogels dus. Met Petri loop ik een rondje door het Dwingelderveld. Het is warm. Grote aantallen Waterlobelia. Mooi plantje dat zich in de oeverzone van vennen met een zandbodem thuis voelt, als het water heel schoon is. In Nederland groeit deze soort nog slechts op drie plekken. Ook mooi duidelijk drijvende egelskop kunnen zien, ook een zeldzaamheid. Op de terugweg gaan we even bij P. en K. aan, die nog op de camping in het Stadspark staan. Fenna is heerlijk in het badje aan het spelen.

route Peizermaden; route Dwingelderveld; natuur

6 juli: rondje vanaf Havelterberg

Petri 50 jaar

Laat wakker. Enkele feestvierders komen nog napraten. Pas 's middags na drie uur vertrek ik. Prachtige zonnige dag. Bestemming: Havelterberg. Eén van de mooiste plekjes van het noorden bevindt zich daar. Een stukje grasland omringd door heide. Op een gebiedje van misschien honderd vierkante meter groeien een heel stel bijzonderheden bij elkaar: onder andere veel gevlekte orchis, fraai hertshooi, bochtige klaver, knollathyrus en valkruid. Onwaarschijnlijk! Met de zon er bij is het hier prachtig.

Op de site van de provincie Drenthe wordt uitgelegd wat er zo bijzonder aan deze plek is.

fraai hertshooi

Een echte berg met een markante flora

De markante Havelterberg doemt vanaf de Hunebedweg duidelijk op als massieve klomp keileem, begroeid met heide en grassen. De helling is begroeid met struikheide en bochtige smele, afgewisseld met brem en stekelbrem. Op de ‘top', wordt het beeld heel anders. Het is hier duidelijk natter dan lager op de berg doordat het dikke en vrijwel ondoorlatende keileempakket nauwelijks water doorlaat. Hier vinden we zeer bijzondere soorten van de heischrale graslanden op kalkrijke keileem. Daarin staan de parels van de Havelterberg: knollathyrus, bochtige klaver en kleine bevernel. Tussen deze planten staan de gevlekte orchis, fraai hertshooi en maanvaren.

Bochtige klaver

Een stukje verderop is nog een prachtig gebiedje. Hier groeit vooral rietorchis, maar ook brede wespenorchis en moerasorchis. Ook gelobde maanvaren. Plotseling een adder, op nog geen twee meter. Hij is banger voor mij dan ik voor hem. Snel verdwenen dus, al kan ik aan het wiebelende gras zien waar hij heen gaat. Ik maak een praatje met een dame die ook foto's maakt. We wisselen ervaringen uit over de planten hier in de buurt.

route; natuur

5 juli: van Sappemeer-Oost naar Ydermade

Kleine leeuwenbek langs het spoor in Sappemeer

Nog een dagje vrij. Vroeg weg met bus en trein. Naar Sappemeer-oost om vandaar via het Adriaan Tripbos (Drijvende waterweegbree) naar Zuidlaren (de door collega H. gevonden Purperen klaver) te lopen. Het beloofde mooie weer laat nog even op zicht wachten: het is grijs en er vallen zelfs twee druppels.

Rond het middaguur breekt de zon door. Petri haalt me op in Ydermade. 's Avonds groot feest.

route; natuur

futen kikkerbeet met kikker Purperen klaver

4 juli: rondje vanaf Zoutkamp

Dagje vrij. Gisteren de verjaardagen van Petri en Kris gevierd. Petri was nog niet eerder zo jarig als gisteren, erg leuk. Bezoek van ouders een peetoom/peettante en nog wat vriendinnen. Echte feest is morgenavond. Kris had zijn feest vorige week al gevierd. Ik loop 's ochtends een rondje in de omgeving van Zoutkamp, vooral voor de Smalle rolklaver die hier te zien is. 's Avonds tafelvoetbal bij J. en M.

route; natuur

1 juli: rondje vanaf Peebos

route; natuur

terug naar Looblog Juni 2013


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".