Gertjan's Looblog Augustus 2015 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: minirondje industrieterrein Delfzijl

Er zijn enorme onweersbuien onderweg. Ik probeer zolang mogelijk uit de greep daarvan te blijven door een rondje in Delfzijl te lopen. Daar is een braakliggend terreintje waar interessante planten groeien. Honderden exemplaren van kleverige ogentroost, bijna allemaal uitgebloeid. De lucht is dan al pikzwart en ik zit al weer snel in de auto.

route; natuur

30 augustus: Harlingen en Zwarte Haan

Eerst naar Harlingen, de pier is altijd leuk met onder andere veel zeekool. Dit jaar vind ik de gele hoornpapaver niet, maar wel een plukje zeevenkel. Dan loop ik langs de Waddendijk naar het zuiden totdat je de snelweg onderdoor kunt en over een mooi pad naar een vogelkijkhut kunt, bij de "plasjes aan de N31". De kijkgaten zitten op zithoogte maar je kunt er niet zitten. Stom. Wel zie ik van slechts een paar meter een bruine kiekendief voor de hut langs scheren! Dan terug naar Harlingen en nog even een rondje door het stadje.

Ik ga terug via de Zwarte Haan: mooi plekje aan de Waddenzee boven Sint Annaparochie. Je hebt daar prachtig uitzicht over het wad. In de kwelder groeit al een paar jaar wilde kool. Helaas niet meer in bloei.

route Harlingen; route Zwarte Haan; natuur

29 augustus: Texel: van Utopia naar de Koog

slanke gentiaan

Boot van half negen, en dan met de Texelhopper (van te voren reserveren) naar "Prins Hendrik". Dat is op het hoekje bij Utopia en daar loop ik in noordelijke richting. Eerst naar De Schorren. Dat is afgesloten gebied, maar vanaf de dijk bij het hek heb je een aardig uitzicht. In dit gebied groeit zeealant, zeer zeldzaam in Nederland. We zijn een paar jaar terug met een excursie meegeweest, het gebied in, maar toen kregen we de soort niet te zien. Nu denk ik de plantjes met de verrekijker tussen het lamsoor te ontwaren. Twee Duitse vogelaars lenen even hun scoop. Het moet wel kloppen. Even later bevestigd door de opzichter van Natuurmonumenten.

Dan verder naar het noorden, waar toegestaan over de dijk. Voor de Cocksdorp zitten veel vogels in de oeverzone. Het is hoog water. Een meisje uit Duits Limburg vraagt in haar beste Nederlands welke vogels er te zien zijn. Ze studeert iets met ecologisch en landschap en moet ook de vogels en planten leren. Met haar vogelboek in de hand is ze aan het oefenen.

Dan een wat saaier stuk door de Cocksdorp heen, langs de golfbaan en dan kom je langs de duinenrij. Die volg ik tot de grote trap die toegang geeft tot de Slufter. Voordat ik daar ben maak ik nog foto's van stinkende kamille, in de rand van een akker. De Slufter is zoals gewoonlijk weer prachtig. Er groeit ook fijn goudscherm, die kende ik alleen van zeeland. Dan verder door de Muy, en langs de plek waar ik jaren geleden slanke gentiaan aantrof. Het kost even moeite, maar de soort staat er volop, alleen nog nauwelijks in bloei. Vanaf de Koog met de gewone bus terug naar de boot.

Beetje later thuis dan gedacht, want ik sta maarliefst vier keer uitgebreid stil voor een open brug.

route; natuur

28 augustus: rondjes Ezumakeeg en Bantpolder

Eerst 's ochtends naar Wijhe voor de begrafenis. Als we thuis komen is het precies tijd voor de finale van Daphne Schippers. Weergaloos. Dan nog even de zon in. Eerst weer even kijken bij de vogeltjes van Ezumakeeg. Te veel vogelaars in de vogelkijkhut. Daarna ook nog even langs de Waddendijk bij Bantpolder.

route Ezumakeeg; route Bantpolder; natuur

24 augustus: Noordlaren

knikkend tandzaad met lintbloemen

Op de heenweg een verschrikkelijke plensbui, in de auto. Maar bij het Zuidlaardermeer is het droog. De bui in de verte zorgt voor prachtige luchten. Andere buien gaan ook aan me voorbij. Als er dan toch eentje recht over komt, zit ik weer net op tijd in de auto.

Ook hier bij het Zuidlaardermeer veel knikkend tandzaad met lintbloemen.

route; natuur

23 augustus: Ewijkse Plaat

Kort rondje over de Ewijkse Plaat. De werkzaamheden zijn hier blijkbaar weer achter de rug.

route; natuur

22 augustus: Drie rondjes door de uiterwaarden van de Waal

Drie maal op pad. Eerst 's ochtends voor het ontbijt de uiterwaarden in bij Boven-Leeuwen: plaatselijk bekend als de Kaliwaal. Vooral bij het rivierduin bij km 2 is het heerlijk struinen want er is veel te zien. Als ik bijna terug ben landt op diezelfde plek een grote groep lepelaars.

de Waal bij Boven-Leeuwen

Later op de ochtend improviseer ik een kort rondje door de uiterwaarden bij Druten. Ik parkeer de auto van Anke bij het pontje en loop daar de uiterwaarden in. Het stuk net voorbij km 3 kende ik nog niet, heel mooi. Er is momenteel weinig water in de plassen in de uiterwaarden.

Aan het eind van de middag nog een rondje door de uiterwaarden bij Beneden-Leeuwen. Ook al prachtig. De konikpaarden zorgen voor mooie plaatjes.

route Boven-Leeuwen; route Druten; route Beneden-Leeuwen; natuur

uiterwaarden bij Beneden-Leeuwen

21 augustus: van Culemborg naar Leerdam

's Ochtends eerst Ida ophalen van Schiphol. We zijn natuurlijk ruim op tijd, en om kwart voor tien zien we Ida dan eindelijk, door het glas, op haar koffer wachten. Dan vertrek ik per trein naar Culemborg om een mooie tocht te maken. Na afloop ga ik naar Boven-Leeuwen voor het jaarlijkse familieweekend.

Ik loop vanaf Culemborg over de Meerlaan naar de veerpont over de Lek. Dan een mooi stuk door de Steenwaard: de uiterwaarden aan de noordzijde van de Lek. Als ik daar aan het struinen ben hoor ik plotseling een hard raar geluid. Twee stoomlocomotieven met daarachter een aantal ouderwetse rijtuigen komt over de spoorbrug gereden. Prachtig gezicht, jammer dat het een beetje tegen de zon in is.

Een stukje westelijker kun je vanaf de Steenwaard per voetgangerspont weer naar de andere oever. De keus is tussen Fort Goilberdingen en Fort Everdingen. Ik ga naar Fort Everdingen en loop ook daar een stuk door de uiterwaarden. Veel vogels, onder andere een flinke groep lepelaars en meerdere kleine zilverreigers. Als ik weer terug bij Fort Everdingen ben om vandaar de Diefdijk te volgen vliegt er een purperreiger weg, onmiddellijk verdwenen achter wat bomen. Maar even later komt hij in vol ornaat terugvliegen en kan ik hem uitgebreid fotograferen.

Ida is terug purperreiger

Dan verder over de Diefdijk naar het zuiden. Vanaf de overgang van de A2 is de Diefdijk tijdelijk voor doorgaand verkeer gesloten, dus dat is een mooie meevaller. Op een paar plekken gaat de wandeling even van de Diefdijk af. Eerst bij de Molenkade waar een "wandelroute" dwars door de rietlanden gaat maar waar nauwelijks gemaaid is. Dan om het Wiel van Bassa heen, langs een prachtige hoogstamboomgaard met appel- en perenbomen. En verderop is een miniatuur natuurgebiedje, moerassig, waar bruin cypergras groeit en waar ik opnieuw de rijstgras niet vind.

De route eindigt uiteindelijk in Leerdam, waar ik voor 1 euro en 95 cent een dubbele espresso, een kaas-croissant, en twee halve liters sinas scoor. Met de trein naar Geldermalsen, vervolgens naar Tiel, en dan met de bus naar Boven-Leeuwen.

stoomtrein op de spoorbrug bij Culemborg Markt, Culemborg

route; natuur

19 augustus: Eelderwolde

Net als in de Biesbosch groeien hier grote bossen knikkend tandzaad, mét lintbloemen.

route; natuur

18 augustus: Nijlandsterpolder en Hoornse Dijk

route Nijlandsterpolder; route Hoornse Dijk; natuur

16 augustus: Moddergat

Slecht weer, erg donker ook. Kort rondje door de kwelder bij Moddergat. Op de terugweg nog even langs de Ezumakeeg.

route; natuur

15 augustus: Weerribben

Flinke tocht door de Weerribben. Het weer is veel beter dan de verwachting deed vermoeden. Als ik vertrek regent het, maar het wordt gelijk droog en dat blijft het de hele dag. In het begin wel veel last van muggen en dazen, maar dat wordt langzaam beter als er een beetje wind bij komt. Eén van de dazen heb ik iets minder hard dan anders doodgeslagen en ingevoerd bij waarneming.nl.

Eerste deel van de route is bekend (maar mooi). Dan mooi rondje door het Woldlakebos. In het water groeit op veel plekken kleinste egelskop (en trouwens ook de kleine egelskop en de grote egelskop). Het is echt de tijd voor waterplanten. Ook veel blaasjeskruid en fonteinkruiden.

Het gebied bij kilometer 12-14 loopt langs een nieuw stuk natuurgebied. Ook bij km 16 is een nieuw stuk natte natuur gerealiseerd. Daar profiteert nu onder andere een groepje lepelaars van. Ik krijg dorst maar het duurt nog tot Kalenberg tot ik mijn drankvoorraad kan bijvullen. Kort bezoek aan terras bij de brug.

Dan over het "laarzenpad". Hier ben ik al eens eerder geweest. Het is een mooi stukje, met een kleine zelfbedieningspont.

route; natuur

13 augustus: Ezumakeeg

Veel steltlopers. De meeste herken ik pas thuis vanaf de foto: kemphanen, bosruiters, zwarte ruiters. Als ik weer terug loop wijzen twee aardige vogelaars me ongevraagd waar de zeearenden zitten. Ik kan ze met enige moeite net zien. Heel ver weg, dat wel. Eerst eentje, en even later zitten ze met zijn tweeën naast elkaar.

route; natuur

12 augustus: Wijnjeterperschar

route; natuur

Wijnjeterperschar Wijnjeterperschar

11 augustus: heide bij Allardsoog

rode dophei rode dophei

Sinds enkele jaren groeit hier rode dophei. Op meerdere plekken, bij elkaar in de buurt. Je zou denken dat wat afwijkende heideplantjes moeilijk te vinden zijn op een groot heideveld, maar de felrode kleur van rode dophei zie je toch al van ver...

route; natuur

10 augustus: Lutjegast

Abel Tasmanpad

Abel Tasmanpad. De Nederlandse ontdekkingsreizer Abel Tasman is in Lutjegast geboren. Hij ontdekte onder andere Tasmanië en Nieuw-Zeeland. In het dorpje Lutjegast proberen ze daar wat aandacht aan te geven, onder andere met dit wandelpad met veel informatiebordjes onderweg. Het zuidelijke deel van de route is leuk, met kleine paadjes door broekbos en langs (blijkbaar opnieuw uitgegraven) petgaten.

route; natuur

9 augustus: Giethoorn

Eerst bij het nieuwe appartement van Rik en Anna kijken, en dan met Rik naar de Ikea voor een buro. 's Middags met Petri naar Giethoorn waar we wat later dan gebruikelijk een wandeling maken. Het is enorm druk. Ontzettend veel campers. Ook veel gewone auto's. In de berm geparkeerd, tuinstoelen uitgeklapt en koffiekan erbij. En dan naar de bootjes kijken, blijkbaar.

Het eerste stuk is leuk om naar al deze mensen te kijken, en de vele bootjes, maar natuur, nee. Dat verandert pas bij km 5 als we het natuurgebied inlopen. Mooi zij-pad voert naar een vogelhut. Daar is niets te zien, maar het pad zelf is aardig. Er fladderen zilveren manen rond. Ook kamvaren, moerasvaren, paddenrus.

Even wat drinken op het terras in Dwarsgracht, en dan verder over het prachtige smalle fietspaadje langs het water. Vanaf km 8 lopen we langs een blijkbaar wat nieuwer natuurgebied. Hier zouden ook purperreigers voorkomen maar die zien we niet. Na afloop eten we wat in Giethoorn, buiten op het terras.

route; natuur

kamvaren zilveren maan

8 augustus: Nijmegen - Millingen aan de Rijn

nachtkoekoeksbloem

Vroeg op. Ik rijd naar Millingen, en neem dan de bus naar Nijmegen (vrolijke chauffeur). Vanaf Nijmegen loop ik weer terug, door de Ooijpolder en de Millingerwaard. Prachtig gebied voor de nazomer en de herfst. Ik zie op een dag 25 soorten planten die ik dit jaar nog niet had gezien (terwijl de teller toch al richting 800 liep).

Eerst langs het terrein van de voormalige steenfabriek, de Vlietberg. Op de stenige ondergrond groeien hier veel bijzondere planten. Vandaag zie ik hier de nachtkoekoeksbloem, voor het eerst. Dan verder langs de Waal naar de Bisonbaai. Hier zoek ik rijstgras, maar vergeefs. Inmiddels heb ik wel smalle waterweegbree gescoord, ook al een nieuwe soort.

Dan even een wat saaier stuk over de dijk (iets teveel auto's en motorrijders hier). Het is warm aan het worden. In de Millingerwaard wordt nog steeds gewerkt. Alles moet weer anders blijkbaar. Het "Millingerduin" is zoals altijd prachtig. En er is weer veel te zien. Tientallen kogeldistels bijvoorbeeld.

route; natuur

6 augustus: Noordpolderzijl

route; natuur

4 augustus: Ameland

Het is afgelopen met het mooie weer. 's Ochtends regen. Na het ontbijt is het even droog en neem ik kort een kijkje aan de Waddendijk, maar het gaat al gauw weer regenen en dan duurt het tot een uur of twee, half drie, voor het weer droog wordt. Met de fiets naar de vogelkijkhut in de Lange Duinen en vandaar een kort rondje in oostelijke richting. Eer we naar de boot moeten is het weer stralend weer...

route; natuur

Waddenzee bij Ameland scholekster

3 augustus: Ameland

Kort rondje 's ochtends naar de kust net ten zuiden van het bos. Samen fietsen Petri en ik naar Nes, door de duinen, en via de Waddendijk terug. 's Middags opnieuw strand, met zijn allen. De rest van het gezelschap gaat aan het eind van de middag terug. Petri en ik gaan daarna nog even naar het strand maar de zon verdwijnt achter de wolken voordat hij onder gaat.

route; natuur

eider regenwulp

2 augustus: Ameland

verkeersbord in Hollum

Twee nachtjes Ameland, met R en R en N en N. We willen de boot van half tien nemen, maar het is erg drug. Voor de dijk staan we al in de file om te parkeren. Er gaat een extra boot om 9:15 die we net missen. Onze boot vertrekt uiteindelijk om 10 uur. De anderen zijn er nog niet, dus Petri en ik lopen samen eerst een rondje, vanaf Hollum. Langs de vuurtoren door de Lange Duinen, langs de vogelkijkhut, en dan via de golfbaan weer terug.

's Middags met zijn allen naar het strand, en dan eten bij de strandtent die de mooiste zonsondergang van Nederland belooft. Als N en N slapen nog een afzakkertje op het terras van het hotel van R en R.

route; natuur

1 augustus: Fochtelooerveen

Weer thuis. Ik loop vanaf Veenhuizen, dus eerst door het bos langs de verschillende soorten varens. Dan dwars door het natte veen. Altijd mooi. Het is mooi weer, dus het is behoorlijk druk met fietsers. Ook veel vogelaars want de slangenarend wordt hier soms gezien, en de kraanvogels natuurlijk. Nieuw vogelkijkscherm bij km 7. Dan lang saai stuk door het dorp Fochteloo tot ik weer terug in de natuur ben.

Afgelopen week in China ben ik er pas achter gekomen dat de opnames van vorig jaar bij ACL nu beschikbaar zijn. Voor de liefhebbers dus:

De intro van het Presidential Address is ook wel erg leuk: video (skip de eerste 12:40 minuten)

route; natuur

terug naar Looblog juli 2015


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".