Gertjan's Looblog | Maart 2017 |
![]() ![]() ![]() |
Na de zon van gisteren miezert het zo'n beetje de hele dag. Ik ga toch op pad, begin van de avond. Het is heel grijs en donker, maar na vijf minuten stopt het met regenen. Er zijn in de Oostpolder weer heel veel vogels te zien. De zeearend zit in het topje van de boom - op dezelfde plek als de laatste twee jaren. Bij de kerk van Noordlaren groeit bosgeelster.
Al weer een schitterende zonnige dag.
Heerlijke zonnige dag.
Eerst even kort naar De Onlanden, waar vooral de vele rietgorzen opvallen, en de kokmeeuwen voor veel kabaal zorgen.
Samen lopen we een mooie tocht vanaf Amen. Bekend terrein, maar altijd heel fraai. Op de bekende plekjes staat schedegeelster, maar ook hier nog geen bloemen. We lopen ook een lusje door het Westersche Veld van Rolde. Twee wandelaars staan met hun verrekijker te turen, en de man loopt een eindje in de richting van een klein boompje in het midden van het heideveld. Een klapekster. Die zijn dus nog niet vertrokken.
Afgelopen nacht is de zomertijd begonnen, dus dat betekent dat er na het eten nog wel net tijd is voor een rondje bij Ezumakeeg. Op de kijkheuvel geeft een blauwborst een concert waar ik met drie andere liefhebbers van geniet.
Het wordt een prachtige voorjaarsdag, maar 's ochtends vroeg is het nog winter. Er ligt een beetje rijp over de velden. Ik loop een flink rondje vanaf de nieuwe parkeerplaats aan de weg tussen Zuidlaren en Tynaarlo. Het gaat dus door het gebied van de Drentsche Aa, want daar moet ik in het vroege voorjaar altijd naar toe.
Prachtig weer, en het is al zo lang licht 's avonds dat er tijd is voor een kort rondje.
Vandaag naar de verjaardag van nichtje P. in Boxtel. Ik ga het eerste deel van de route te voet. Het weer is beter dan gisteren, het blijft droog met een heel enkele opklaring. Het mooiste stukje is bij Haanwijk en Halder. Langs de Dommel vind ik de eerste bloeiende pinksterbloem van dit jaar. Eerder ook al de eerste bloeiende fluitenkruid en heermoes.
We gaan vanavond in Berlicum uit eten, en op weg naar het zuiden maken Petri en ik een stop om eens bij het Naardermeer rond te kijken. We zetten de auto bij station Naarden-Bussum, pakken de trein naar Weesp, en lopen dan terug via de noordelijke oever van het Naardermeer. Dan hebben we de wind in de rug. De weersverwachting is namelijk tamelijk slecht. In het begin is het nog wel droog, maar als we eenmaal bij het meer zijn krijgen we nogal wat regen. Het is verder ook erg grijs. Het opvallendst zijn de krooneenden. En als we al bijna terug zijn, bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, krijgen we de eerste zwarte roodstaart van het seizoen te zien.
Na het eten is het nog even licht, dus nogmaals geprobeerd de dwerggors te zien bij Meerstad. Maar op de plek waar de dwerggors eerder werd gezien rijden nu zandauto's en graafmachines.
's Ochtends loop ik een kort stukje, door de Onlanden. Er staat een koude oostelijke wind - toch nog niet echt voorjaar hier. 's Middags lopen Petri en ik een rondje over het Noordsche Veld bij Peest. Tot onze verrassing loopt Ida ook mee - de laatste keer dat ze mee ging wandelen zal zo'n tien jaar geleden zijn. Op de terugweg kunnen we haar dan thuis afzetten. Onderweg laat een klapekster zich heel duidelijk zien. Ook een torenvalk eist de aandacht van Ida op. Verder vallen de tientallen enorme mierenhopen op die op korte afstand van elkaar langs een houtwal te vinden zijn. Om de een of andere reden zijn ze allemaal gemarkeerd met oranje geverfde stokken.
route Onlanden; route Noordsche Veld; natuur
Aardige dag met heel wat zon. Ik loop een rondje om het Oldambtmeer heen, in de hoop ook de kuifduiker te zien die hier de laatste paar dagen een paar keer gemeld is. Dat lukt niet. Wel zie ik al gelijk in het begin een tweetal krooneenden - ook niet alledaags hier in Groningen.
Het voorjaar wordt uitgebreid aangekondigd door heel veel veldleeuweriken die erg druk zijn. Ook zie ik de eerste witte kwikstaarten van het seizoen, de eerste bloeiende exemplaren van klein hoefblad, en de eerste dagvlinders.
Als ik rond ben is er nog wel even tijd om naar Lauwersoog te rijden. Daar is altijd wat te zien. Vandaag is het bijzonderste een roodhalsfuut. Hier wordt het voorjaar aangekondigd door uitbundig bloeiende exemplaren van vroegeling, tussen de stenen op het haventerrein.
route Oldambtmeer; route Lauwersoog; natuur
Na het ontbijt rijd ik even naar Meerstad waar de laatste dagen soms een dwerggors wordt gezien. Dat is een heel klein vogeltje dat veel op een vrouwtje rietgors lijkt. Ik zie het beestje niet.
Inmiddels klaart het weer wat meer op, en we lopen samen een aardig rondje vanaf Roden waarbij de zon zich ook geregeld laat zien. Bij Mensinghe komen de sprietjes van de schedegeelster al weer boven de grond uit. Verder natuurlijk ook al veel sneeuwklokjes en krokussen, en een groepje lenteklokjes.
Verderop lopen we over een zandpad, en als we een houtwal voorbij zijn staan we ineens oog in oog met twee reeën, op een tiental meters. Als we even stilstaan blijken er nog twee tussen het gras te staan. Mooi gezicht!
route Meerstad; route Roden; natuur
Gisteravond heerlijk gegeven met G. en M. bij Onder Den Linden, waar sinds kort een andere kok voor het eten zorgt.
Toch ben ik op tijd op pad. Ik rijd naar Termunten en de route gaat vandaag langs de dijk van de Dollard naar Nieuw Statenzijl - en terug. Het is een flinke tocht, en des te opvallender dat ik eigenlijk onderweg helemaal niemand tegenkom (afgezien van het beginpunt bij Termunten en bij het keerpunt bij Nieuw Statenzijl). De route langs deze dijk moet een van de stilste van Nederland zijn.
Dat geldt vandaag eigenlijk ook voor de natuur: op het stille stuk valt weinig te beleven - afgezien van een eenzame blauwe kiekendief - terwijl ik vlakbij Termunten al gelijk een vos langdurig in beeld krijg, en in dat gebied zitten ook volop vogels. Vanuit de prachtige vogelkijkhut bij Nieuw Statenzijl zijn vooral veel wintertalingen te zien.
Ook op de terugweg is het rustig. De blauwe kiekendief laat zich nogmaals zien (ik neem maar even aan dat het dezelfde was), maar verder is er lange tijd weinig dat de aandacht opeist. Tot ik weer in de buurt van Termunten kom, en een slechtvalk op een paaltje op de dijk mooi in beeld krijg. Bij de Punt van Reide zijn vooral veel graspiepers actief. Die hebben blijkbaar ook al last van het voorjaar.
|
Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".