Gertjan's Looblog Mei 2017 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: Grolloerveen

De zon is al weer terug. Ik loop door het bos- en heidegebied net ten zuiden van Grolloo. Vooral het vlonderpad bij de tjasker is weer prachtig.

route; natuur

30 mei: Wierumerschouw

Geen auto ter beschikking. En de avondvierdaagse is aan de gang. Daarom fiets ik eerst een stukje verder voor ik aan mijn rondje begin. Het wordt Wierumerschouw, Oostum, Hekkum. Geen regenjas mee, terwijl er toch een buitje valt. Met regenboog.

route; natuur

29 mei: Holtveen en Utrecht

Naar Utrecht voor de bestuursvergadering van LOT. Auto mee tot Hoogeveen. Onderweg loop ik een kort rondje bij het Holtveen. Het is nog steeds prachtig weer. Verrassing: op een plek waar veel zand is gestort groeit nu volop behaarde boterbloem. Dat is een soort die je eerder aan zee aantreft. Die zal met het zand zijn meegelift.

route Holtveen; route Utrecht; natuur

gekraagde roodstaart behaarde boterbloem

28 mei: Laren - Vorden en Onlanden

visarend met prooi

Vannacht heeft het flink geonweerd. En we zijn ook flink door de muggen bezocht (of gebeurde dat al eerder?). Het is vanochtend wat minder warm. We zijn ook niet zo vroeg op pad, want op dit adres vond men half acht te vroeg ("op zondag") en we ontbijten pas om half negen. Prima ontbijt overigens.

Eerste deel van de route is wat saai. Heel verrassend: een overvliegende visarend met prooi. Dan over het spoor en het kanaal tot we bij de Berkel zijn. Hier ben ik eerder geweest in november 2015 toen ik van Zutphen naar Lochem heb gelopen. We maken een ommetje naar de gerestaureerde Staringkoepel.

Verderop komen we langs het Kienveen. Vorig jaar liep ik speciaal voor dit natuurgebiedje een stuk om, maar toen bleek het gebied niet toegankelijk. Nu wel, en dat is een onverwachte meevaller. Er loopt een mooi pad langs de rand van het veentje, deels een vlonderpad. Op het mooiste deel staan we tussen honderden bloeiende vetblad-planten: een zeer zeldzaam vleesetend plantje.

De route gaat verder langs een aantal landgoederen, tot we in Vorden aankomen: het eindpunt van de eerste helft van het Pieterpad. Daar nemen we de trein (overstappen in Zutphen en Zwolle) naar Nijverdal.

Omdat de zon 's avonds nog zo lekker schijnt loop ik nog een kort rondje door de Onlanden.

route Laren; route Onlanden; natuur

bruine kiekendief fuut en gele plomp

27 mei: Holten - Laren

langs de Schipbeek

We eten vroeg: om half acht zitten we al buiten aan het ontbijt op ons B&B-adres, en we zijn dan ook vroeg op pad. Het zou heel warm worden vandaag dus dat is een goed idee. In het begin lopen we flink beschut door houtwallen. Als we de A1 zijn overgestoken komen we aan bij de Schipbeek. Deze gekanaliseerde beek ligt tussen twee tamelijk steile smalle dijken in waarop hoge beuken staan. Onder de bomen is het een oase van schaduw.

Dan volgt een saaier deel waarin we ongemerkt Overijssel verlaten en dus in Gelderland zijn aangekomen. Vlak voor km 10 is een aardig plasje aan de ene kant van de weg. Aan de andere kant zijn een paar huizen, met daarbij een echte Pieterpad-rustplaats. Vanaf deze plek lopen we een bosgebied in dat uiteindelijk overgaat in het landgoed Verwolde. Het kasteel "Huis Verwolde" ziet er schitterend uit in de zon. Achter het kasteel is een terras waar we koffie drinken en de kikkers in de slotgracht zien rondzwemmen.

Voor we de route vervolgen kiezen we voor het ommetje langs de "Dikke Boom". De beroemde eikenboom uit Laren! Hier ben ik vroeger als kind met ons gezin ook eens geweest. De boom is echt dik. Inmiddels is er een hek om de boom geplaatst ter bescherming. Mooie plek. Ook het vervolg van de route is mooi. Nog meer landgoederen en kastelen. En vooral veel beschutting tegen de warmte.

We zijn al bijtijds in Laren en dan moet de echte warmte nog beginnen. Dat merken we als we na een verblijf op het terras van Langenbaergh, onder de kastanjeboom, doorlopen naar ons B&B. Dat is een open stukje en het is echt ontzettend warm (later blijkt dat het vandaag in De Bilt 32 graden werd). We lummelen wat in de schaduw totdat het tijd is voor het avondeten waarbij we opnieuw op het terras van Langenbaergh terechtkomen: dat terras heeft de beste schaduw. Slapen gaat moeizaam vanwege de warmte.

route; natuur

26 mei: Nijverdal - Holten

Petri moet de drie zuidelijkste etappes van de noordelijke helft van het Pieterpad nog. Die lopen we dus vandaag, morgen en overmorgen. De routes zijn kort en daarom voegen we soms een extra lusje in. Er is wel een soortement hittegolf voorspeld voor deze dagen...

We lopen door Nijverdal naar het bezoekerscentrum van de Sallandse Heuvelrug en komen dan op de route. Dit gebied ken ik al wel vrij aardig, maar het is erg mooi. De temperatuur loopt snel op, maar de lucht is opvallend helder. Na enige aarzeling kiezen we voor het extra lusje door het Nationaal Park. Dat deel is wel dwars over het grote heideveld, dus warm. De beloning is de mooie oude beukenlaan bij kilometer 10 (deels afgesloten vanwege gevaar van vallende takken en bomen) waar we bovendien (midden op de dag!) een nachtzwaluw horen. En bij kilometer 14 springt een jonge ree vlak van ons vandaan uit de begroeiing te voorschijn.

Als we het uitzichtpunt op de Holterberg gehad hebben volgt een lange saaie bosweg naar Holten. We drinken wat op het terras bij de horeca rond km 19. De afdaling naar het dorp is ook nog aardig. 's Avonds eten we buiten op het dorpsplein van Holten.

route; natuur

25 mei: Bargerveen

Hemelvaartsdag. Bij Zwartemeer staat om zeven uur 's ochtends de parkeerplaats van Staatsbosbeheer al vol. Het blijkt hier "familiedag" te zijn. Maar ik zie geen mens. Dat is 's middags wel anders.

De Nederlandse natuur is een grote bouwput, en dat geldt ook voor dit gebied. Het aardige zandweggetje dat kilometers lang zo'n beetje op de grens met Duitsland ligt wordt aangepakt. Het ziet eruit alsof hier een snelweg moet komen. Het orchideeënveldje heeft ook wat meters moeten inleveren, en de enige vroege nachtorchis die ik vind is al platgereden door werkverkeer, zo te zien.

Bargerveen

viervlek

Verderop zijn de bouwactiviteiten voorbij en is het hier zoals bekend prachtig. De witte pluizenbollen van het eenarig wollegras en het veenpluis fleuren de rietvelden mooi op. Bij kilometer 6 loop ik een stuk naar het noorden tot aan de reigerkolonie. Als ik terugloop word ik omgeven door duizenden libellen (ook een jaar geleden, 4 juni 2016, kwam ik hier heel veel libellen tegen): noordse witsnuitlibellen en viervlekken.

Even voor kilometer 10 zit een boomvalk in een boom. Een stukje verder zijn drie koekoeken actief. Ze zitten achter elkaar aan en maken daarbij veel geluid. Hun woordenschat is daarbij erg beperkt. Op het veldje achter het huisje van Uneken fotografeer ik net als vorig jaar de zeldzame aardbeivlinder. In de noordwesthoek van het gebied stikt het overigens van de vlinders. Als ik het gebied bijna verlaat zie ik toch nog een grauwe klauwier: die zitten hier heel veel en moet je op zo'n mooie dag toch eigenlijk ook altijd wel spotten.

route; natuur

Bargerveen grote Canadese gans
Bargerveen ronde zonnedauw

24 mei: Hoogkerk Eelderwolde

Geen auto. Bij de nieuwe P+R Hoogkerk valt me nu pas de oude spoorbrug over het Eelderdiep op. Dit is een restant van de spoorlijn Groningen - Drachten.

In de Onlanden zie ik een roerdomp laag over het riet vliegen. Helaas geen tijd voor een fatsoenlijke foto.

route; natuur

23 mei: Balloërveld

Nog een mooie avond. Ik kan uitgebreid een boomvalk bekijken die aan het jagen is. Het is net alsof hij aan een grote slinger vast zit. Hij begint hoog, en vliegt dan laag over de grond totdat hij weer naar boven vliegt en dan herhaalt hij dat weer. Ik blijf op het Balloërveld totdat ik de eerste nachtzwaluw hoor.

route; natuur

Balloërveld

22 mei: Lauwersmeer De Pomp

Fantastisch mooie avond. Veel koekoeken, blauwstaarten en baardmannetjes.

route; natuur

Pompsterplaat

Pompsterplaat

21 mei: Onlanden en Gasteren

driehoekeendagsvlieg

De zon schijnt en 's avonds gaan we barbecuen. Dus dan alvast 's ochtends vroeg een rondje. Bij Eelderwolde hoor je de rietgorzen, rietzangers en grasmussen bijna aldoor. En het gekrijs van de kokmeeuwkolonie natuurlijk. Ter hoogte van het keerpunt zijn de werkzaamheden van de nieuwe uitkijktoren begonnen.

Na het ontbijt lopen we samen een kort rondje langs een paar hoogtepunten van het gebied van de Drentsche Aa. Hoewel het gebied eigenlijk bekend is, zijn we toch weer verrast hoe mooi het in deze tijd van het jaar hier is. We zien duizenden brede orchissen. En een paartje grauwe klauwieren.

Bij een van de weitjes langs de beek staan een paar mensen een wonderlijk insekt te fotograferen. Deze zit stil en laat zich mooi zien. Lijkt wel wat op een libel, maar dan met hele lange sprieten aan onder- en bovenkant. Veel van zijn soortgenoten dansen boven de begroeiing op en neer. 's Avonds vind ik het antwoord: de driehoekeendagsvlieg. Een dag later siert een item over deze soort de homepage van Nature Today.

route Onlanden; route Gasteren; natuur

zwartblauwe rapunzel brede orchis met klein geaderd witje

20 mei: Havelterberg

groentje

Een van mijn favoriete gebieden: het Holtingerveld en de Havelterberg. Daar is veel over te vertellen, maar dat heb ik geloof ik al eens gedaan. Een dag later besteedt Vroege Vogels aandacht aan het gebied waar ik vandaag geweest ben: Vroege Vogels (tussen 09:00 en 10:00).

Er zijn hier een paar heel kleine maar heel bijzondere plekjes waar erg veel bijzondere plantensoorten te vinden zijn. Het gaat om een stukje van de Havelterberg (met onder andere veel knollathyrus), de kleine startbaan (heel veel gelobde maanvaren), de "valkruidvallei" (die naam hoorde ik bij het item van Vroege Vogels voor het eerst, maar ik weet onmiddellijk welk gebiedje bedoeld wordt - allicht met veel valkruid) en de grote startbaan (grote keverorchis bijvoorbeeld). De vennen die wat verder in het noordoosten liggen zijn ook fraai, met veel bloeiend waterdrieblad.

Niet alleen de planten maken dit gebied bijzonder. Je kunt ook bijzondere vogels tegenkomen (een grauwe klauwier bijvoorbeeld) en er zijn ook veel vlinders (ik zie onder andere een groentje en veel bruine vuurvlinders).

route; natuur

bruine vuurvlinder winterkoning

19 mei: Ezumakeeg

Regenachtig. Het is niet zo leuk als anders hier aan de rand van het Lauwersmeer. Heel veel zwaluwen (boerenzwaluwen en oeverzwaluwen). Leuk gezicht als een groepje zwaluwen op een rietstengel wil uitrusten. Er zwemt ook een krooneend rond. Die zie je hier niet vaak.

route; natuur

17 mei: Eemshaven

De route die ik in gedachten had is niet mogelijk want de weg die nog wel op de kaart staat bestaat niet meer. Inmiddels is de kaart up-to-date want ik heb maar gelijk even bij openstreetmap de kaart aangepast.

Ik loop dus terug en rijd naar het oostelijke deel van de Eemshaven. Er is niet veel te zien. Enige leuke is een braamsluiper, de eerste van het seizoen.

route 1e deel; route 2e deel; natuur

15 mei: Noordpolderzijl klutenplas

route; natuur

14 mei: Zuidwalbos en Babbelaar

boerenzwaluw

Samen lopen we een rondje vanaf Lauwersoog. Bij het restaurant van de camping zijn zoals elke zomer de zwaluwen heel actief. De route over de dijk valt tegen, er is hier vandaag bijna niets te beleven. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de terugweg door het Zuidwalbos. We horen daar wel steeds wielewalen, maar we krijgen ze niet te zien. Dan begint om half drie het sprookje Kuijt dat we via Teletekst zo goed mogelijk volgen. We vieren het kampioenschap met apfelstrudel bij het restaurant van de camping. Niet op het terras, want er valt een buitje nu ons rondje net klaar is.

's Avonds rijd ik nog even naar de andere kant van het Lauwersmeer om bij de Babbelaar nog even te genieten van een mooie avond: de buien vallen ook nu net ergens anders. Veel baardmannetjes.

route Zuidwalbos; route Babbelaar; natuur

13 mei: Roden Lieveren Hoogkerk

roodborsttapuit

Met de fiets naar Hoogkerk, en dan met de bus naar Roden. Vandaar mooi tochtje door een aantal natuurgebiedjes en veel langs het Peizerdiep. Op tijd thuis om 's avonds in Utrecht met broer en zussen verjaardagen te vieren in Mori's Perzische keuken.

De eerste attractie is het bosje bij Lieveren waar onder andere boswederik en elzenzegge bloeit. Dan via het dal van het Peizerdiep (bloeiende adderwortel en veel kleine groepjes roodborsttapuiten) naar Kleibos. Ik kan hier het heelkruid niet terugvinden. Over het nieuwe dijkje langs het Peizerdiep naar Roderwolde, en verder via de Onlanden. Bij het ingekuilde gras aan begin van het natuurgebied groeit ook volop muizenstaart.

In de verte vliegt een grote roofvogel traag naar west: de zeearend. In het Dagblad van het Noorden staat vandaag een paginagrote advertentie waarin de gemeente Haren het publiek bedankt dat de broedpoging van de zeearend niet verstoord is geraakt. En jawel: er is vorige week een ei uitgebroed. Haren is er erg trots op. De omgeving van het nest werd zelfs met camera's bewaakt om verstoring te voorkomen. Op de betreffende plek staan nu borden die parkeren langs de weg verbieden, en bij de toegang tot het weiland zijn spiksplinternieuwe bordjes "verboden toegang" opgehangen.

Verder door de Onlanden. Links en rechts trekken onweersbuien voorbij. Ik kan de donder horen. Even later loop ik over een natte weg. Maar ik blijf de hele route droog.

route; natuur

Tichelwerk Roderwolde

12 mei: Onlanden

visdief

Na warme dag met onweersbuien is het 's avonds windstil (en droog). De muggen zijn dus flink lastig bij een heel kort rondje door de Onlanden. De snorren en rietgorzen hoor je hier weer overal. Op het bruggetje van de Onlandse Dijk zit een visdief die ik tot op een paar meter kan benaderen voordat hij vertrekt. Een bruine kiekendief met takjes in de bek is blijkbaar bezig met zijn nest.

route; natuur

11 mei: Dannemeer

steltkluut

Mooie avond, al waait het weer wat te hard. De zwarte sterns en steltkluten die hier de laatste weken gezien worden zie ik ook. Ook veel bosruiters. Zo nu en dan maak ik een praatje met andere lieden voorzien van verrekijker en/of fototoestel. We weten niet waarom de witwangsterns (vorig jaar hier in grote aantallen aanwezig) er dit jaar (nog?) niet zijn.

route; natuur

8 mei: Ezumakeeg

Prachtige heldere zonnige, maar heel koude winderige avond.

route; natuur

bosruiter lepelaar

7 mei: rondje Zuidlaardermeer en Oostpolder

zeearend

Met Petri loop ik een rondje om het Zuidlaardermeer. Er blijkt een zelfbedieningspontje te bestaan over de Hunze bij km 6. Dat pontje staat niet op de kaart, en is ook eigenlijk alleen voor de leden van een of andere club die hier aan beide kanten van de Hunze aanlegsteigers heeft voor de pleziervaart.

Als we net Noordlaren uit zijn vliegt een zeearend over.

De sfeer wordt in het laatste deel van de route verpest door de tussenstand in Rotterdam waar Rik, Anna en Kris een week te vroeg naar toe zijn gegaan.

's Avonds loop ik nog een kort rondje door de Oostpolder. De zeearend cirkelt een paar rondjes recht boven mijn hoofd.

route Zuidlaardermeer; route Oostpolder; natuur

6 mei: Helgoland Düne en Helgoland

Vanmiddag vertrek ik weer (het schip vertrekt om 16:15), maar voor die tijd wil ik naar het eilandje "Düne" dat vroeger aan Helgoland vast zat, maar nu niet meer. Er gaat elk half uur een pontje. De naam suggereert wat het is: duin en strand. Ook ligt hier het vliegveldje van Helgoland. Speciale attractie voor mij: honden zijn op het hele eiland niet toegestaan.

Düne is vooral beroemd omdat hier 's winters de grijze zeehonden op het strand jongen krijgen. Ook in andere jaargetijden zie je veel zeehonden. Ik ook: honderden. Voordat je het strand op kunt lopen word je gewaarschuwd dat je op minimaal dertig meter afstand van de zeehonden moet blijven. Ze liggen in grote groepen op het strand te niksen. Je hoort ze ook: ze kreunen zo nu en dan een beetje. Een enkeling zwemt een stukje of stoeit wat met een andere zeehond.

Omdat de harde wind eindelijk verdwenen is zie ik nu ook heel veel kleine vogeltjes in en op de struiken. Paapjes, gekraagde roodstaarten, kwikstaarten, tapuiten, grauwe vliegenvangers, bonte vliegenvangers, en heel veel fitissen.

Het is pas begin mei dus heel veel plantjes moeten nog in bloei komen. Toch zijn er al wel wat bloeiende miniatuurtjes te vinden: rolklaver, lathyruswikke, scheve hoornbloem en ruw vergeet-mij-nietje.

Ik eet wat bij een strandtent (currywurst met pommes frites, op het terras). En daarna heb ik het hier zo ongeveer wel gezien. Ik neem de veerboot naar de overkant waar het flink druk is geworden (zaterdagmiddag). Ook is er een hardloopevent aan de gang (de Helgoland Marathon), maar dat is blijkbaar al bijna afgelopen. De enige renners met rugnummers die ik nog bezig zie gaan wel erg langzaam... De marathon wordt blijkbaar gesponsord door een biermerk en die zorgt bij een bierkraam ook voor keiharde muziek. Dat past hier niet erg, zoals een Duitse wandeldame me vertelt. We zijn het eens.

Terug op de boot vliegt er soms nog een jan-van-gent voorbij. Later ook meerdere kleine groepjes dwergmeeuwen.

twee grijze zeehonden twee grijze zeehonden

gewone rolklaver lathyruswikke scheve hoornbloem ruw vergeet-mij-nietje

route Düne; route Helgoland; natuur

5 mei: Helgoland

Het waait nog steeds flink, maar 's ochtends is het droog. Ik loop nog eens een mooi rondje over het eiland. Ik let nu wat meer op de planten. Eerst Unterland waar bij het voetbalveld nogal wat ruig terrein te vinden is. En dan later is het interessant in een merkwaardig valleitje met de naam "Ringel". Op een paar plekken bloeien appelstruiken: hele lage, bijna horizontale struiken. Het zou hier gaan om de normale appelboom die door de ruige omstandigheden hier heel laag blijft en zich dus goed heeft aangepast.

Bij het rare strandje aan de voet van Ringel lopen opnieuw weer heel veel vogeltjes rond. Nadat ik ook nog even bij de haven heb gekeken loop ik opnieuw naar Oberland en neem weer het pad langs de kliffen. Ik weet nu waar ik op moet letten en zie nu ook de alken en noordse stormvogels hier en daar nestelen. Dat zijn er veel minder dan de honderden zeekoeten, drieteenmeeuwen en jan-van-genten.

Ik kom ook nog langs een merkwaardig monumentje voor de theoretisch natuurkundige Werner Heisenberg, die hier op Helgoland een belangrijke doorbraak bereikte in de "matrixmechanica", een prominent onderdeel van de quantum mechanica. Heisenberg verbleef op Helgoland omdat hij veel last van hooikoorts had - daar heb je op Helgoland geen last van omdat er nauwelijks pollen in de lucht zit: het vasteland is te ver weg.

In de middagpauze begint het te regenen. Tegen een uur of vijf 's middags ga ik er toch maar weer op uit en dan valt er alleen nog maar een klein beetje lichte miezer en wordt het zo'n beetje droog. Ik loop het eiland nog maar eens rond.

route ochtend; route middag; natuur

merkwaardig nestmateriaal voor jan-van-gent alk

zilvermeeuw zilvermeeuw

4 mei: Cuxhaven en Helgoland

Wilde kool op Helgoland

Ik ben een paar dagen op Helgoland, omdat Petri andere plannen met vriendin had gemaakt (die plannen gingen helaas uiteindelijk niet door). 's Ochtends vroeg rijd ik naar Cuxhaven waar om 10:15 de boot vertrekt. Onderweg veel regen, maar eer ik in Cuxhaven ben is het droog. Er is nog even tijd om in de haven rond te neuzen.

Het waait flink, en daardoor is het op de boot niet voor iedereen genieten. Foto's maken is trouwens ook lastig als het schip zo op en neer gaat. Er is onderweg ook niet zoveel te zien. Aan bakboordzijde hebben we lang zicht op het Waddeneiland Neuwerk. Vogels zijn er niet of nauwelijks, alleen plotseling een groepje dwergmeeuwen, nieuwe soort voor mij!

Helgoland is een bijzonder eiland. Het ligt maar 135 kilometer van Aduard vandaan (dichterbij dan Utrecht!), maar is voor de meesten toch heel onbekend. Het is geen Waddeneiland. Niet alleen ligt het vrij ver van de kust, midden in de Noordzee, maar het is ook heel anders: met flinke kliffen (tot zo'n 60 meter hoog) van zandsteen waar enorme hoeveelheden zeevogels in het voorjaar broeden. Helgoland is sinds de jaren vijftig weer Duits, maar het heeft een roerig verleden gekend. Het eiland is klein. Zo klein, dat je geacht wordt alles te voet te doen: fietsen zijn er niet toegestaan!

braamsluiper

De overtocht duurt 2,5 uur. Ik loop naar mijn hotel en begin dan aan mijn eerste rondje over het eiland, de harde oostenwind trotserend. Ik loop in noordelijke richting over het lage deel van het eiland ("Unterland"). Er groeit veel wilde kool - de wilde voorvader van de koolsoorten die we nu als groente eten. Lokaal staat de soort bekend als "klippenkool". Later lees ik ergens dat die wilde kool in de jaren vijftig werd geplant (toen de bewoners weer terugkwamen na de Engelse poging het eiland weg te bombarderen en het eiland opnieuw ingericht moest worden) omdat deze plant geen problemen oplevert voor hooikoortspatiënten.

In de struiken (vooral veel rimpelroos, ook oorspronkelijk aangeplant, en verder veel zwartmoeskervel) zitten veel vogels, het eiland is een belangrijke rustplek voor trekvogels. Ik zie in eerste instantie vooral veel witte kwikstaarten, fitissen, tapuiten en braamsluipers. In zee zwemmen veel eiders, Jan-van-genten, en verderop zitten op een rotsblok zeekoeten en een alk. Op een naburig rotsblok ligt een zeehond uitgespreid. Jonge meeuwen doorzoeken langs de zeereep het aangespoelde zeewier. Grote sterns vliegen veelvuldig op en neer.

Nordstrand, Helgoland Gewone zeehond

Aan het eind van het Nordstrand neem ik de trappen naar boven om op "Oberland", het hoge deel van het eiland, terecht te komen. Er loopt een prachtig pad langs de rand van de kliffen. Er groeien enorme hoeveelheden pijlkruidkers. Hier en daar begint het Engels gras al roze te kleuren. Verderop heb je dan een geweldig zicht op de beroemde rotswanden en de pilaar "Lange Anna" waar honderden Jan-van-genten, zeekoeten, noordse stormvogels, alken, drieteenmeeuwen en zilvermeeuwen nestelen. De Jan-van-genten zijn duidelijk het grootst, en nemen ook de beste plekken in. Ze zijn dan ook het best te zien. Op sommige plekken kom je tot op minder dan een meter van de vogels. Het lijkt meer op een dierentuin dan op de wilde natuur...

Lange Anna, Helgoland Jan-van-gent

Jan-van-gent Jan-van-gent
Jan-van-gent Jan-van-gent
zeekoet zeekoet, jan-van-gent en drieteenmeeuw
Jan-van-gent Jan-van-gent
kliffen van Helgoland drieteenmeeuw
Bij km 6 is er een afdaling waarbij je bij "Mittelland" terecht komt, en waar een soort vallei ligt, "Kringel". Dit gebied is interessant voor de plantengroei, en ook voor de vele zangvogeltjes die zich in de struiken schuil houden. Uiteindelijk kom je dan beneden bij zee terecht. Bij km 7 is een ministrandje dat bedekt is met een laag zeewier en waar heel veel vogels, allerlei soorten, druk doende zijn met wat te eten te vinden tussen het wier. In zee zwemmen ook nog wat zeehonden rond. Ik loop ook nog even de pier af totdat het onderhand tijd is om naar het hotel terug te gaan.

route Cuxhaven; route Helgoland; natuur

Helgoland

3 mei: naar Noorderhogebrug

Petri moet 's avonds nog naar Bedum en daarom loop ik die kant op zodat ze me op de terugweg op kan pikken.

route; natuur

2 mei: 't Stort

route; natuur

terug naar Looblog April 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".