Gertjan's Looblog Mei 2018 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: Onlanden

Nog steeds warm, maar aan het eind van de middag code oranje en flinke onweersbuien. Als de buien tegen half acht zijn uitgedoofd loop ik nog een kort rondje door de Onlanden.

route; natuur

30 mei: Ballooërveld

Het blijft absurd warm. 's Avonds naar het Ballo(o)ërveld om nu het westelijke deel te bekijken. En om nog een poging te doen om een foto te maken van de gevlekte witsnuitlibel (gelukt!). De grote bevernel die hier merkwaardigerwijs langs het fietspad groeit komt ook al weer op. De steenanjers bloeien al volop. Opvallende verschijning op de zandvlakte bij km 3: kleine plevier. Als ik bijna terug ben glibbert een adder vlak voor me op het brede zandpad de berm in.

route; natuur

gevlekte witsnuitlibel adder

29 mei: Aduard en Lauwersoog

's Ochtends is al het vreselijk warm en benauwd (later wijst de thermometer in de achtertuin 31 graden aan, en die hangt echt niet in de zon). Code oranje vanwege onweersbuien later vandaag... Het is toch echt nog maar mei. Ik probeer 's avonds de buien uit te stellen door bij Lauwersoog twee minirondjes te lopen, en dat lukt aardig. Alleen een paar spetters, en steeds gerommel in de verte. Bij beide rondjes opnieuw grote keverorchis.

route Aduard; route Lauwersoog; route Land van juffrouw Ali; natuur

paarse morgenster azuurwaterjuffer

28 mei: Gasteren

Rondje vanaf Gasteren want daar is een roodmus gehoord. Ik zie en hoor deze bijzonderheid niet. Wel weer een grauwe klauwier.

route; natuur

kamgras grauwe klauwier

27 mei: Oudemolen

Erg warm. En later vandaag gaan we nog naar Utrecht om met broer en zussen te eten. Kort rondje daarom. Naar Oudemolen, dus Drentsche Aa waar nog wel wat beschutting is te vinden. Het opvallendste vandaag zijn de enorme aantallen weidebeekjuffers die rond de beekjes vliegen. Verder noteer ik weer de bekende bijzonderheden: moerasstreepzaad, bosbies, waterkruiskruid en zwartblauwe rapunzel. Bij de eerste groeiplek van rapunzel raak ik aan de praat met twee wandelaars die nog een andere groeiplaats weten. En ik kan ze ook een nieuwe groeiplaats aanwijzen. We weten de soort hier in het Drentsche Aa-gebied dus nu op drie plekken te vinden.

route; natuur

weidebeekjuffer beekrombout

26 mei: Fochteloërveen en Meesterwijk

Ik ben vroeg in het Fochteloërveen en de eerste uren kom ik helemaal niemand tegen. Het wordt alweer een warme dag ('s avonds bbq met onze kinderen) maar in het begin is het nog koud in alleen een shirt. Veel kneutjes, roodborsttapuiten en paapjes. Er is hier laatst weer een slangenarend gemeld, dus als ik een grote lichte roofvogel in beeld krijg denk ik dat het de slangenarend betreft, maar het blijkt een visarend. Ook leuk!

Langs het mooie wandelpad groeit heel veel grote veenbes (cranberry), en ik vind daar nu ook eens kleine veenbes. Ook veel lavendelhei en trosbosbes net als andere jaren. Nieuw is valkruid: drie groeiplaatsen langs het wandelpad. Verderop in het bos groeit ook weer stippelvaren en smalle beukvaren. Later op de ochtend laten ook de libellen zich goed zien. Ik krijg als bijzonderheid een venwitsnuitlibel op de foto.

Voor ik naar huis rijd neem ik nog een kijkje bij het fietspad aan het eind van de Meesterwijk. Dit is een heel mooi stukje. Langs de rand van het oude schelpenpad groeit volop rond wintergroen. Nieuw voor mij zijn hier de honderden exemplaren van grote keverorchis.

route Fochteloërveen; route Meesterswijk; natuur

paapje visarend

venwitsnuitlibel grote keverorchis

25 mei: Goddeloze Singel

En al weer een mooie avond. Ik moet mijn bedachte rondje wat inkorten wat het pad dat op de kaart staat vanaf de Goddeloze Singel in oostelijke richting is in de broedperiode niet toegankelijk. Daarom maar het bekende rondje door moeras, altijd fantastisch. Hier en daar ziet het geel van de bloeiende gele lis. Verder zijn het zoals gewoonlijk hier de bruine kiekendieven die steeds te zien zijn, maar ook de blauwborsten zijn erg aanwezig. Op het bankje van de uitkijkheuvel zit een grauwe klauwier. Ook weer veel libellen op de foto's die ik nog niet allemaal heb uitgezocht.

route; natuur

De Houtwiel Blauwborst

23 mei: Balloërveld

Het blijft maar mooi weer. Ook vanavond is het heerlijk. Op het Balloerveld is het stil. Je hoort vooral geelgorzen en roodborsttapuiten. Ik maak veel foto's van libellen. In de zuidoosthoek krijg ik een grauwe klauwier even mooi te zien. route; natuur

21 mei: Esonstad en Lauwersoog

Nog eens op pad voor een poging de morinelplevieren te zien bij de Bantpolder. Nu lukt het bijna onmiddellijk, en ook nog van tamelijk dichtbij. Daarna loop ik over de dijk van het Lauwersmeer van Esonstad naar Ezumakeeg. Maar het waait eigenlijk wat te hard, dus het is niet zo mooi als het hier kan zijn. Na afloop nog even naar de haven van Lauwersoog. Het is hier onwaarschijnlijk druk. Files. De slanke mantelanjer zie ik niet. De fietspaden langs de weg door Lauwersoog worden helemaal opnieuw aangelegd zo te zien. De kleinbloemige salie zal dat mogelijk niet overleven.

route Esonstad; route Lauwersoog; natuur

morinelplevier kemphaan

muizenstaart kneu

20 mei: Millingerwaard, en van Groesbeek naar Millingen

Ook vandaag lopen we van zuid naar noord. Voordelen: eerst openbaar vervoer en onderweg steeds de zon in de rug. Want vandaag schijnt de zon inderdaad de hele dag. Voor de zon opkomt is het een beetje mistig. Om half zes ben ik al op pad om in de Millingerwaard de wilde planten te bekijken. Het is hier weer fantastisch.

Het eerste stuk van de Pieterpadroute gaat over de heuvels ten noorden van Groesbeek. Mooi stuk waar ik eerder op 13 augustus 2016 liep. Ook het stuk over het Landgoed van Jurgens en de Duivelsberg is natuurlijk heel mooi. We lopen vooral langs de bosrand waardoor je veel ziet en toch tamelijk beschut loopt. Dat laatste verandert als we de Duivelsberg zijn afgedaald (na koffie met appeltaart) en het Wylerbergmeer voorbij zijn. Door het Duitse dorpje Wyllich waar blijkbaar alleen Nederlanders wonen (te zien aan de aanplakbiljetten) en dan aardig weggetje om even voor Leuth weer in Nederland verder te lopen. Dan een flink saai stuk door Leuth langs de weg. Ook het verdere verloop van de route is matig. Lang stuk hobbelig graspad en later grindweg op de grens. Op een huis aan de andere kant van het grindpad (net in Duitsland) staat onderstaande tekst van Goethe in grote letters op de gevel. 't Is warm, dus eerst wat kouds drinken in Millingen als we daar eenmaal zijn.

Op de terugweg rijden we via Brummen: de Weg naar het Ganzen Ei waar ik al vaker was. Prachtig stukje rivierduinen met akkertjes en weilandjes. Het gaat om liggende ereprijs, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk of dat nu gelukt is of niet.

route Millingerwaard; route Groesbeek - Millingen; natuur

Nur wo man zu Fuss war...

19 mei: van Millingen naar Braamt, en Millingen

We lopen opnieuw twee dagkoersen van het Pieterpad. We beginnen in Millingen en lopen dan naar Braamt in de Achterhoek. Op die manier hebben we het pontje bij Millingen alvast gehad want dat gaat maar tot half zeven vanavond. Als we om 11 uur op het pontje staan is het erg grijs en het regent zelfs een beetje. Maar het weer wordt steeds beter en regen krijgen we niet meer.

Het eerste deel is voor mij bekend terrein: langs de Bijland en de vluchthaven bij Tolkamer. Mooi stukje door de uiterwaarden. De dijk is hier nu een grote bloemenzee met onder andere veel veldsalie en grote centaurie. Dan verder over de dijk (met teveel verkeer) naar het dorpje Spijk waar de Rijn tegenwoordig echt Nederland binnenkomt.

Na Spijk volgen we even precies de grens met Duitsland, en na een levensgevaarlijke oversteek bij een viaduct onder de spoorlijn door lopen we Duitsland in, te beginnen met de beklimming van de Eltenberg. Het kerkje van Hoch Elten hebben we al steeds mooi boven de berg uit zien komen. Dit is een heel mooi stukje.

Nadat we de A3 zijn overgestoken zijn we weer in Nederland: Montferland. Ik maak een extra lusje om de Stokkumer Spreng te bewonderen. Prachtig hersteld beekje met volop ijle zegge en paarbladig goudveil. Het eerste deel van het bos is mooi, halfopen en afwisselend. De uitkijktoren bij Hulzenberg beklimmen we niet, en de verdere route door het bos is tamelijk saai. Kilometers verder komen we dan het bos weer uit, en dan zijn we al haast in Braamt. Langs een paar akkertjes waar (bijzonder!) ook ruige klaproos in de berm bloeit.

Dan wachten we in Braamt op de mensen van ons logeeradres die als specialiteit voor Pieterpadlopers een haal- en brengservice aanbieden. Dat is vooral handig omdat je vanaf hier terug naar Millingen met het openbaar vervoer minstens twee uur onderweg bent. In Millingen eten we buiten aan de Rijndijk. Het mooie weer is dus inderdaad teruggekeerd.

route Millingen - Braamt; route Millingen; natuur

Stokkumer Spreng akker bij Braamt

18 mei: Diever en Hoekenbrink

Naar Diever om een foto te maken van het wit bosvogeltje, een zeldzame orchidee die hier al een paar jaar bloeit. Daarna nog even verderop naar een klein mooi heideveldje: Hoekenbrink. Veel moeraswolfsklauw en witte snavelbies. Ook een bijzonderheid die ik hier eerder vond: drienervige zegge.

route Diever; route Hoekenbrink; natuur

wit bosvogeltje dwergviltkruid

17 mei: Rotterdam

Na bezoek aan Travis Foundation. Geen geluk bij de poging om een kwak te spotten bij de Zevenhuizerplas.

route; natuur

15 mei: Bantpolder en Zuidbroek

Op zoek naar morinelplevier ('s ochtends vroeg) en patrijs (eind van de middag), maar geen succes.

route Bantpolder; route Zuidbroek

14 mei: Wierumerschouw

velduil

Geen auto ter beschikking dus een rondje in de buurt. Vanaf Wierumerschouw naar Hekkum en dan terug via Oostum. Bij mooi weer is dit een prachtig rondje. De weidegronden langs de voormalige meander van het Reitdiep bij Hekkum zijn sinds een paar jaar een walhalla voor weidevogels. Maar vlak voordat ik daar ben zie ik een kraai ruzie maken met een andere vogel. Een velduil! Hij gaat op een paaltje zitten niet ver van het Reitdiep en van heel ver kan ik hem aardig bekijken. Even later vliegt hij op en jaagt aan de overkant van het Reitdiep boven de dijk.

De bewoner van huisnummer 15 staat met een verrekijker in de tuin. We maken een praatje en ik vertel van de velduil. Later kom ik de man nog twee keer tegen als hij op de fiets blijkbaar een poging doet om de velduil te zien. Op de terugweg zie ik de uil nogmaals als hij nu aan deze kant van het Reitdiep op een paaltje zit.

route; natuur

13 mei: Koudekerkse Inlaag en Moddergat

Het mooie weer is voorbij, maar vlak voordat de regen begint spot ik 's ochtends vroeg toch nog net een zwarte rotgans, bij de bekende toren langs de Oosterscheldedijk van het voormalige dorpje Koudekerke.

route Koudekerke; route Moddergat; natuur

12 mei: Schotsman Noord en Ellemeet

Ook vanochtend vroeg op, en ook nu word ik beloond met een nieuwe soort. In het natuurgebiedje Schotsman Noord (bij de Veerse Dam) hoor ik duidelijk het mysterieuze geluid van een zomertortel. Die komt hier in Zeeland ook veel meer voor dan bij ons. Het gebiedje zelf is verder wel aardig, maar ik ben net te vroeg vermoed ik. De mooie orchideeënveldjes zijn nog kaal op een paar rozetjes na. Over een paar weken zal het hier een grote bloemenzee zijn. Langs de N57 groeien wel grote plukken brede ereprijs.

Na het ontbijt gaat de rest Renesse bekijken. Ik trek mijn eigen plan en loop de Brouwersdam af. Op de Brouwersdam is veel te zien. In de berm van de N57 groeien honderden en honderden harlekijntjes. Verderop al even massaal brede ereprijs. Heel bijzonder. Ook de vele exemplaren van ronde ooievaarsbek en scheve hoornbloem vallen op. Ook weer paardenbloemstreepzaad. Wat een rare plek: 's winters een ideale plek om zeevogels te zien, en nu dus heel interessant vanwege de bijzondere flora. Ondertussen komen er steeds weer treintjes en trammetjes van de RTM voorbij.

Dan een rondje door natuurgebied De Punt dat inmiddels voor de helft blijkt volgebouwd met een vakantiepark. Twee aardige kijkplekken in de oostelijke rand van het gebied, en witte exemplaren van brede orchis (?), maar verder valt het daarom toch een beetje tegen. Bovendien heb ik dorst want het is warm en mijn flesje is thuis gebleven. De dorst wordt gelest in het museumpje van de RTM. Daarna loop ik nog een stuk verder richting Ouddorp. In eerste instantie over een weggetje waar ik ook tijdens "De Omloop" gelopen moet hebben. Bij km 17 blijkt een mooi pad eeen natuurgebied in te lopen met een prachtige vogelkijkhut waar aardig wat te zien is (onder andere kemphanen en een groenpootruiter). Samen met een vrouwelijke vogelaar die haar partner buiten in het gras met een boek heeft achtergelaten...

De dames halen me na enige spraakverwarring weer op.

route Schotsman Noord; route Ellemeet; natuur

brede ereprijs grasmus

11 mei: De Schans, Schelphoek, Ellemeet

's Ochtends vroeg rijd ik naar Goeree Overflakkee, de andere kant van de Brouwersdam dus, en parkeer daar bij De Schans. Dat is aan de dijk langs de Grevelingen. Vanaf de dijk heb je onder andere uitzicht op het eilandje Gompelvoet waar ik een paar jaar terug met een excursie naar toe ben geweest om duizenden herfstschroeforchissen te zien. Mijn hoop is nu gevestigd op de strandplevier, die hier soms wordt gezien.

Hier en daar liggen voor de kust kleine zandbanken/schelpbanken. Er broeden onder andere kluten en kokmeeuwen. Het is vrij ver, dus het is erg turen. Bovendien loop ik over de grasdijk waar het gras nogal lang en erg nat van de dauw is. Al snel ben ik tot aan de knie doorweekt. Er groeit ook veel pijlkruidkers.

Steeds opnieuw tuur ik de banken af. Uiteindelijk zie ik ook wat kleinere vogeltjes tussen de kokmeeuwen en kluten. Inderdaad kan ik een strandplevier ontwaren. Nieuwe soort! Een ander klein vogeltje ontpopt zich later bij bestudering van de foto's tot een dwergstern. Ook leuk!

Na het ontbijt loop ik dus met neef N. (acht jaar) een rondje. En wel bij Schelphoek, aan de Oosterschelde even ten zuiden van ons vakantiepark. Mijn neef weet ondertussen het verschil tussen knolboterbloem en scherpe boterbloem. Ook vinden we een fluitenkruid exemplaar dat boven hem uitsteekt. Als we bij een verlaten strandje aan de kust komen zit er een zilverplevier mooi te poseren voor ons. Even later zien we nog honderden zilverplevieren die op een zandbank een eindje uit de kust zitten, samen met veel bonte strandlopers en rosse grutto's. De grote groep vogels vliegt zo nu en dan en masse omhoog en dat is een prachtig gezicht.

's Middags gaat men naar zee, maar ik loop eerst een stuk langs de duinrand in de richting van Renesse. Vooral de luidruchtige nachtegalen vallen erg op.

route De Schans; route Schelphoek; route Ellemeet; natuur

zandbank in Oosterschelde met zilverplevier, rosse grutto, en bonte strandloper

10 mei: Ellemeet en Ellemeet

We zijn een paar dagen in Zeeland met ekele familieleden. Huisje in Ellemeet, niet ver van het zuidelijke begin van de Brouwersdam, en dus ook vlak bij zee. Als we er eenmaal zijn lopen we natuurlijk even naar zee. Neef N. vind de bloeiende planten die ik bekijk minstens even interessant als ik. Ook de visdieven boven zee en de zeehondjes in zee zijn machtig interessant. Hij wil morgen met mij mee gaan wandelen!

Als de rest teruggaat maak ik nog even een extra lusje. Bij het begin van de Brouwersdam zie ik gelijk twee bijzonderheden: in de berm groeien twee harlekijntjes (een orchidee die ik alleen van Texel en het zuiden van Europa ken). Verderop staat paardenbloemstreepzaad. Dat is voor mij een nieuwe soort, wat er mee te maken zal hebben dat de soort eigenlijk alleen in Zeeland en Goeree Overflakkee (en heel sporadisch in Limburg) voorkomt.

's Avonds loop ik nog een rondje de andere kant op. Aan de binnenkant van de duinen ligt een mooi drassig gebiedje waar ik nog honderden harlekijntjes zie bloeien. Er tussendoor drentelen de grauwe ganzen met hun kuikens. In de struiken van het eerste duin hoor je steeds weer nachtegalen.

route middag; route avond; natuur

Harlekijn grijze zeehond

9 mei: Bargerveen en akkers bij Muntendam

Vrije dag omdat het zulk mooi weer is. Flink rondje door het Bargerveen waar weer heel erg veel libellen te zien zijn. Vooral veel Noordse witsnuitlibellen. Ik hoor ook weer kraanvogels, en een stuk verderop krijg ik er ook twee te zien. Mooi gezicht toch weer. Bij km 12.5 kom ik in een grote bouwput terecht. Hier wordt ook al een enorme dam gebouwd. Blijkbaar om te zorgen dat de waterstand van het veen omhoog kan zodat het goed behouden blijft. Maar die enorme kale brede dammen zijn wel erg lelijk. En het loopt ook erg zwaar door het mulle zand. Op de bekende plek vind ik alweer het aardbeivlindertje.

Noordse witsnuitlibel kraanvogel

Na afloop neem ik ook nog even een kijkje bij een akkergebied tussen Muntendam en Zuidbroek. Hier zouden soms patrijzen te zien moeten zijn. Die zie ik niet. Wel veel gele kwikstaarten en geelgorzen en nog het een en ander.

gele kwikstaart geelgors

route Bargerveen; route Muntendam; natuur

8 mei: Aduard800

route; natuur

7 mei: Gasteren

Terugfietsen via Koningslaagte waar eerst een vlucht regenwulpen overvliegt, en daarna zie ik met enige moeite de zwarte ibis die hier al een paar dagen verblijft. Onderweg ook nog kemphanen en grutto's natuurlijk. Hier en daar dus nog een paar mooie plekken voor weidevogels.

's Avonds naar Gasteren, met enige moeite vanwege file op de A28. Dan maar via A7 en Zuidlaren, maar daar kom ik ook al in een file terecht, een kijkersfile nog wel. Rondje door Drentsche Aa is fantastisch in deze tijd van het jaar, met zulk mooi weer. De zwartblauwe rapunzels beginnen net te bloeien. Ook de brede orchis bloeit al. Op het mooiste plekje van Drenthe bloeit nu volop het kruipend zenegroen en de bittere veldkers. Een kleine valeriaan begint net.

route; natuur

grutto brede orchis

6 mei: Onlanden, Bouwepet, Ezumakeeg

rietzanger

Hee klein ommetje door de Onlanden, 's ochtends. Daarna samen naar Friesland, Bouwepet. Aardig natuurgebied, veel riet en lage weilanden. Weinig weidevogels, wel veel rietzangers, bruine kiekendieven. Na afloop gaan we even bij nicht E. langs die haar nieuwe woning inwijdt. 's Avonds ook nog even naar Ezumekeeg. Geen bijzonderheden vandaag.

route Onlanden; route Bouwepet; route Ezumakeeg; natuur

5 mei: Dwingelderveld

Het blijft mooi weer. Als ik 's ochtends via de omleiding uit Aduard wegrijd beleef ik gelijk het mooiste moment van vandaag: fantastische lucht in het oosten waar de zon net begint op te komen.

zon komt op boven Aduarderdiep

In het Dwingelderveld is het ook erg mooi natuurlijk. Eerst een koekoek, zonder geluid, die in een boom gaat zitten. De vennetjes liggen er mooi bij, en ook de dodaarsjes en geoorde futen zijn present. Bij het Smitsveen hoor ik een opvallend geluid, meerdere keren. Twee andere bezoekers weten het: een draaihals! Even later zie ik hem zitten op het topje van een boom. De boswachter die met de schaapskudde bezig is, is niet onder de indruk: "die woont hier". Mijn waarneming wordt automatisch onder embargo geplaatst... Een kwartiertje later zie ik hem op een andere plek nog eens.

Verderop hoor ik opnieuw een opvallend geluid, maar deze keer herken ik het zelf: fluiters. Je hoort ze duidelijk van meerdere kanten. Eerder heb ik deze soort alleen een keer op de Veluwe waargenomen. Bij het koelevaartsveen zit zowel op de heenweg als de terugweg een groenpootruiter. Het lange stille deel van de wandeling, vanaf kilomter 18, wordt opgevrolijkt door een viertal kraanvogels die zich erg druk maken. Het is wel heel ver weg, en met de trilling vanwege de warmte kun je geen aardige foto's maken. Ik zie en hoor ze steeds weer totdat ik bij km 25 weer zo'n beetje het bos in ga.

route; natuur

vuurjuffer draaihals

4 mei: De Pomp

Prachtige avond. Ik hoop op een wielewaal bij het Lauwersmeergebied, maar nee. Het is toch prachtig. Veel bruine kiekendieven, en bij de uitzichtheuvel komt er ook nog even een blauwe kiekendief voorbij. Naschrift: nog leuker, die blauwe kiek bleek bij nader inzien volgens de kenners een steppekiekendief!

route; natuur

grasmus visdief

rietzanger Lauwersmeergebied

2 mei: Oostpolder

Mooie avond, wel nog veel wind. Veel te zien: maarliefst veertien steltkluten, opnieuw twee kraanvogels, een grauwe kiekendief en natuurlijk de zeearend. En nog veel meer.

route; natuur

ree Oostpolder Zuidlaardermeer

graspieper roodborsttapuit
steltkluut

terug naar Looblog April 2018


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.