Gertjan's Looblog Oktober 2019 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 oktober: Zuidhorn

route; natuur

27 oktober: Onlanderij en Fochteloërveen

's Ochtends even naar de Onlanderij, het is immers een uur eerder licht, dus tijd genoeg. Op dezeldfe plek als eerder deze week zit een havik. Verder veel baardmannetjes die zich laten horen en laten zien.

's Middags samen naar het Fochteloërveen, tien jaar na onze wandeling daar vlak voor de operatie. Tien jaar geleden al weer. Het is vandaag aardig weer met geregeld zon. Het landschap ziet er prachtig uit, maar veel leven is er niet te bespeuren. De kraanvogels zullen inmiddels wel naar het zuiden zijn vertrokken.

route Onlanderij; route Fochteloërveen; natuur

Fochteloërveen

26 oktober: Lauwersoog - Moddergat

Gisteravond naar de nieuwe film van Tarantino: Once upon a time in Hollywood. Onderhoudend, mooie scenes, verhaal niet zo belangrijk. Heerlijke muziek. En uiteindelijk veel bloed, natuurlijk.

Vorige week vrijdag waren we trouwens naar Erik van Muiswinkel geweest, die een avondvullende ode aan Drs. P. bracht. Erg leuk. Erg bizar: filmpje van Amerikaanse filmster die in Amerikaanse talkshow uitlegt waar "de Gezusters Karamazov" over gaat ("Tante Constance en Tante Mathilde"): youtube.

route; natuur

paarse strandloper sneeuwgors

kanoet

24 oktober: Onlanderij

route; natuur

Onlanden hermelijn

22 oktober: Onlanden

route; natuur

20 oktober: Lauwersmeer

Petri is nog in Brabant, met de auto. Ik fiets naar het Lauwersmeer, even voorbij Zoutkamp en loop daarvandaan een heel aardig rondje. Heel veel baardmannetjes. In de haven zitten aan de buitenkant van de dijk twee sneeuwgorzen - voor mij de eerste van het winterseizoen. Ook de kleine zwanen zijn inmiddels terug in het Lauwersmeer, net als de brilduikers.

wandelroute; fietsroute; natuur

baardmannetje smient

sneeuwgors sneeuwgors

19 oktober: Harderbroek

Voorafgaand aan de verjaardag van schoonmoeder in Brabant. Het regent een beetje in het begin, geheel tegen de afspraken van de weersverwachting in. Veel krooneenden. De kokardezaagbek die hier soms wordt gezien zie ik niet. Verderop krijg ik in de regen mooi een zeearend te zien die boven een eilandje ("De Biezen") heen en weer vliegt en blijkbaar door kraaien wordt verjaagd.

Net voorbij km 4 is aan het begin (of eind) van de Knardijk een mooie uitkijktoren. Daar sta ik even droog en je hebt daar mooi uitzicht op een stuk van het Harderbroek waar de baardmannetjes zich steeds laten horen.

Wolderwijd witoogeend

Verder langs het water naar Zeewolde. Enorme aantallen meerkoeten, met hier en daar ook kuifeenden. En veel futen die niet met de andere watervogels mengen maar verder van de kust druk bezig zijn. Bij het begin van Zeewolde wordt gewerkt, en ik loop een stukje een soort pier op. Op de kaart kun je zien dat dit "tulpeneiland" heet en ook inderdaad de vorm van een tulp heeft. Een groep kneutjes vliegt druk heen en weer - even denk ik dat het fraters zijn.

Op de terugweg is het plotseling droog en er zijn zelfs een paar zonnige perioden. De regenbroek kan uit. Bij het beginpunt zijn er nu meer mensen die de kokardezaagbek proberen te zien, maar nee. Later in de middag is hij wel meerdere keren gezien. Ik krijg wel mooi witoogeenden in het vizier - die zijn ook zeldzaam.

route; natuur

15 oktober: Fransum Piloersema

Inmiddels is mijn bijdrage voor Dutch Birding over de Amerikaanse tafeleend verschenen: Dutch Birding. Eens wat anders om te publiceren in een vogeltijdschrift.

route; natuur

13 oktober: Lauwersoog

's Ochtends naar Lauwersoog waar in de Waddenzee een kuifduiker zwemt waar ik eerst aan een roodhalsfuut moet denken. Op de terugweg zit hij er nog steeds. 's Middags kijken bij de 4Mijl van Groningen waar Rik en een stel vrienden aan mee doen.

route; natuur

12 oktober: De Hamert

Het regent de hele dag in het grootste deel van het land. Alleen in het zuidoosten blijft het droog en gaat de zon zelfs schijnen. Ik ben dus vroeg op en rijd naar Noord-Limburg want zo'n regendag trekt me niet. Tot en met de Veluwe regent het onderweg inderdaad, en daarna is het grijs. Langzaam wordt het wat lichter en als ik rond half negen bij De Hamert ben (Maasduinen, een paar kilometer ten noorden van Arcen) schijnt de zon! En de hele route blijft het droog. Leve de weersverwachting.

De Hamert is een mooi stuk van de Maasduinen waar ik inmiddels al verschillende keren geweest ben. Mooi heidegebied met veel hoogteverschil (vanwege de rivierduinen). Op de hoogste punten heb je fantastisch uitzicht, en dit is een geliefde plek om de vogeltrek bij te houden. Op het trektelpunt staan een vijftal vogelaars te wachten of er behalve honderden en honderden vinken die steeds in kleine groepjes overvliegen nog wat interessantere soorten voorbij komen.

Ik loop verder langs de vennen, en dan via een paar grote tuinbouwbedrijven bij Wellerlooi naar de andere kant van het grote Heerenven. Dat blijkt bijna helemaal droog te staan. Dat is blijkbaar al even het geval want er groeien interessante soorten op de droogstaande bodem: riviertandzaad, klein vlooienkruid, moerashertshooi, en duizenden exemplaren van watercrassula.

gladde slang gladde slang

Verderop kom ik langs een veel kleiner ven dat ook deels droog staat. Hier ligt een slang die mij blijkbaar niet ziet, of niet onder de indruk is. Ik kan hem in ieder geval mooi fotograferen. Ik ga er eigenlijk van uit dat het een adder is, maar als ik nogmaals bij het vogeltrektelpunt voorbij kom en ervaringen uitwissel met de laatste overgebleven vogelaars die ook aan het inpakken zijn blijkt dat adders hier niet voorkomen en dat het dan wellicht een gladde slang moet zijn. De foto's brengen uitsluitsel: een gladde slang inderdaad - veel zeldzamer dan adders.

Het laatste deel van de route loop ik door de uiterwaarden van de Maas terug naar het beginpunt. Interessante plantengroei met onder andere geoord helmkruid, rapunzelklokje, zwarte toorts, trosalant, grote tijm etc. De herfsttijloos die hier laatst was gemeld vind ik niet.

route; natuur

trosalant (Inula racemosa) stinkende ballote

5 oktober: Scheveningen

Mee met de zeevogelexcursie. Vertrek 8:00 vanuit de haven van Scheveningen waar we weer om 16:30 terug zijn. Heerlijk weer, en daarom loop ik daarvandaan naar Den Haag CS. We varen met het schip "Estrella" van de rederij Vrolijk ("ook voor asvertrooiing"). Een verslag van de tocht vind je hier, met jaloersmakende mooie foto's erbij.

Ik zie heel veel bijzonderheden, waaronder ook meerdere keren een Pontische meeuw (nieuwe soort) en ook meerdere keren een grote jager (nieuwe soort voor mijn Nederlandse lijst). Verder heel veel zeekoeten, Jan-van-genten, roodkeelduikers, zwarte zee-eenden, rotganzen. Daarnaast nog een geelpootmeeuw, een alk, twee keer een bruinvis, een kleine jager, dwergmeeuwen, drieteenmeeuwen, etc. Midden op zee komen we ook soorten tegen zoals sijs, veldleeuwerik, roodborst, en zanglijster. Een zanglijster landt zelfs op de boot en lijkt helemaal uitgeput.

Morgen Kris verhuizen. Nu echt.

route naar station; route zeevogelexcursie; natuur

Pontische meeuw

jonge Jan-van-Gent Jan-van-Gent

grote jager zeekoet
zeevogelexcursie Noordzee

4 oktober: Scheveningen

Dag vrij. Aan het eind van de ochtend ben ik in Scheveningen waar ik morgen moet zijn voor de zeevogelexcursie waar ik aan mee doe. De hele ochtend heeft het gegoten, maar als ik de buienradar mag geloven moet het hier nu zo'n beetje droog worden. Dat klopt wel ongeveer, al is het nog wel heel donker. 's Middags komt ook de zon er soms heel kort even tussen door.

In Meijendel en Berkheide zijn nog wel wat interessante planten te vinden, waaronder ook nog een stel soorten die ik dit jaar nog niet gezien had. Onder andere kruisbladgentiaan, driebloemige nachtschade, welriekende salomonszegel en glad parelzaad. Ook een paar tamelijk gewone soorten had ik dit jaar nog niet gezien, zoals bosrank en strandbiet. De natte duinvalleien van Berkheide zijn prachtig met nog veel bloeiende parnassia, herfstbitterling en duizendguldenkruid.

route; natuur

Meijendel Katwijk aan Zee

1 oktober: 't Stort

route; natuur

terug naar September 2019


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.