Gertjan's Looblog Mei 2020 navigation back navigation home navigation forward

31 mei: Meddosche Veen, Bekendelle, Korenburgerveen en fietsen

1e Pinksterdag. Na het ontbijt opnieuw even naar het Meddosche Veen. Vooral om insekten te fotograferen. Zo wil ik graag hier het bonte dikkopje (kleine vlindersoort) spotten. Dat lukt heel veel liefhebbers die hier komen, maar mij dus nog niet. Als ik al weer op de terugweg ben hoor ik plotseling een bijzonder geluid. Het kost me een paar tellen om te bedenken dat het een zomertortel is. Even later zie ik hem ook zitten. Dit is pas de tweede keer dat ik deze soort tegenkom.

Ik kijk ook nog even aan de andere kant van het spoor, want ik kreeg van twee voorbijgangers de tip dat daar een grauwe klauwier zit. Als ik er ben zie ik die niet, maar wel een bijzondere libel: een zwervende pantserjuffer.

Inmiddels zijn I. en M. ook gearriveerd. Ook zij zullen een nachtje blijven. Vandaag zijn we dus met zes man sterk. Het plan is een aardig rondje door Bekendelle (route 9 uit het boekje "Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek"). Daar rijden we in drie auto's naar toe vanwege de huidige speciale situatie. Bekendelle is een befaamd natuurgebiedje. Hier komen twee bijzondere soorten voor: de bosbeekjuffer en de kortsnavelboomkruiper. Beide soorten krijgen we vandaag niet te zien. Voor mij is een "spontane" kleine parelmoervlinder ook bijzonder. Het gebiedje is mooi, maar het water staat alarmerend laag. En het terras bij de watermolen is gesloten. U weet wel waarom.

Aan het eind van de middag loop ik opnieuw het Meddosche Veen in, en probeer ook nog even de grauwe klauwier. Er zit nu een man en een vrouw. Helaas te ver weg voor goede foto's.

's Avonds fietsen huisgenoot P. en ik nog een aardig rondje in noordelijke richting. Min of meer per ongeluk komen we ook bij het Zwillbrocker Venn dat al op ons lijstje met plannen stond. Dit ven ligt in Duitsland maar het grenst voor de helft van de omtrek aan Nederland. In het midden van het ven is een eiland en op dat eiland broeden... flamingo's! Je leest er alles over op flamingo's in Nederland.

route Meddosche Veen; route Bekendelle; route Korenburgerveen; fietsroute; foto's; natuur (NL) natuur (D)

bosrandroofvlieg

zwervende pantserjuffer Bekendelle

Keunenhuis

kleine parelmoervlinder ree

30 mei: Meddosche Veen en Korenburgerveen

Voor het ontbijt zit ik al buiten (het is prachtig weer) en in een boompje bij de buren zit een goudvink. Ook laat een eekhoorn zich even zien. Er fladderen ook grote meikevers rond. 's Ochtends na het ontbijt ga ik nog even kijken in het Meddosche Veen, voordat R. en A. arriveren die hier ook een nachtje blijven.

Met zijn vieren lopen we 's middags een mooie route om het Korenburgerveen. Het is warm. We horen zo nu en dan een wielewaal. Het laatste deel van de route gaat dwars door bloemrijk grasland met heel veel margrieten en echte koekoeksbloemen. Er groeien ook heel veel wilde orchideeen.

's Avonds kijken we urenlang naar de Bassie-en-Adriaankwis, waar een deel van de aanwezigen helemaal in op gaat. En natuurlijk naar de finale van Legomasters.

route Meddosche Veen; route Korenburgerveen; foto's; natuur

bloemrijk grasland rond het Korenburgerveen

29 mei: Haaksbergerveen, Meddosche Veen en fietsen

We zitten een week in de Achterhoek, nadat onze reis naar Madeira niet door kon gaan vanwege u weet wel. Op de heenweg stoppen we bij het Haaksbergerveen en lopen daar een rondje. Het is veel te droog, maar toch wel aardig. Alleen jammer dat het vlonderpad is afgesloten vanwege slecht onderhoud.

Ons vakantiehuisje is op een steenworp afstand van het Meddosche Veen. Prachtig natuurgebiedje, onderdeel van het Korenburgerveen, en ik ga daar 's middags nog even rondneuzen. Ook dit gebied is veel te droog. En bovendien is er in april een deel bij bosbrand zwaar beschadigd. Toch is er veel te zien. Bijvoorbeeld veel gevlekte orchis. Op meerdere plekken groeit rijsbes, zeer zeldzaam. Ook vliegen er bijzondere libellen en vlinders rond. Als ik verderop een foto wil maken van een ree zie ik plotseling achter die ree twee kraanvogels opduiken: een volwassen exemplaar en een jonkie!

Na het avondeten fietsen we een rondje om het Korenburgerveen, gebruik makend van de knooppuntenroutes.

route Haaksbergerveen; route Meddosche Veen; fietsroute; foto's; natuur

Haaksbergerveen

moeraswederik gevlekte witsnuitlibel

28 mei: Onlanden

Vrije dag. Geen auto, dus dan maar met de fiets naar de kop van de Roderwolderdijk, en dan weer eens een langer rondje door de Onlanden. Het is een geweldige kakofonie van geluid, zo 's ochtends vroeg. Grote verrassing langs de Onlandse Dijk: grote karekiet. Die is tamelijk zeldzaam geworden, maar hier zingt hij erg luid en duidelijk.

Bij Matsloot staan zoals gebruikelijk een paar bekende gezichten met verrekijker en telelenzen. Als ik er bijna ben gaan alle lenzen omhoog in de richting schuin achter me. Als ik omkijk komt een roerdomp rustig overvliegen. Blijkbaar lieten even hiervoor maarliefst vier roerdompen zich zien.

's Middags gaat het harder waaien en is er weinig te zien.

route; foto's; natuur

gewone pendelvlieg Fluweelzweefvlieg onbekend - Parhelophilus spec.

26 mei: Ballooërveld

Weer fijne avond. Op het Ballo(o)ërveld spot ik gelijk een grauwe vliegenvanger. Later nog meer moois: twee wespendieven vliegen samen over. Ik treuzel nog even zodat ik de nachtzwaluwen kan horen als het al donker begint te worden.

route; foto's; natuur

wespendief koekoek

25 mei: Oostmahorn

Alweer een prachtige avond. Ik probeer eerst nog even de roodmus, maar die laat zich niet horen. Dan verder naar Oostmahorn en dan via Bochtjesplaat naar Ezumakeeg. Daar dacht ik vorige week een witwangstern te zien, maar geen goede foto. En witwangsterns waren al jaren niet in Friesland waargenomen. De laatste dagen worden ze daar wel steeds gezien...

Eerst langs de Bochtjesplaat: kleine zilverreiger, veel groenpootruiters, en ook dwergmeeuwen. Een bruine kiek komt even recht op me af vliegen. Nog voor ik bij de uitkijkheuvel van Ezumakeeg Noord ben zie ik de witwangstern al - samen met een tiental andere belangstellenden. Afstand houden. De witwangstern(s) laten zich uitgebreid bekijken, en komen soms erg dichtbij vliegen. Toch is het lastig om goede foto's te maken omdat ze soms erg snelle en onverwachtse bewegingen maken.

route; foto's; natuur

bruine kiekendief

witwangstern witwangstern

24 mei: Nijmegen, Ubbergen, Lauwersmeer

Kort rondje vanaf Ubbergen voordat we terugrijden naar huis - en het begint te regenen. Het prachtige stukje aan de onderkant van het bronnenbos ziet er nu niet meer zo mooi uit als vroeg in het voorjaar. Ook even langs de kabouterboom, prachtige plek. Enorme bossen reuzenpaardenstaart met veel goudveil ertussen. Hier en daar plukken ruige veldbies en grote veldbies. Op de bekende plek een paar exemplaren van slanke zegge. Het hoogteverschil van de stuwwal is vermoeiend: slechte conditie vanwege Corona?

's Avonds rijd ik nog even naar het Lauwersmeer in de hoop de roodmus te spotten. Uiteindelijk krijg ik hem goed te horen en ook even te zien. Een bruikbare foto lukt echter niet. Op het orchideeënveldje bloeien al enkele exemplaren.

route Nijmegen; route Ubbergen; route Lauwersmeer; foto's; natuur

23 mei: Ooijpolder en Berlicum

Voordat we naar Berlicum rijden lopen we mooi rondje door de Ooijpolder. Bekertje koffie bij de Vlietberg. Prachtig gebiedje met een paar weelderige walstrobremrapen en veel andere bijzonderheden. Verderop op meerdere plekken zwarte sterns. Bij de Oude Waal als we al weer bijna terug zijn zitten er tientallen - geholpen door de kunstmatige broedeilandjes.

's Middags naar Berlicum. Terwijl huisgenoot P. voor drie personen kookt loop ik door het beekdal langs de opnieuw meanderende Aa. Opnieuw aangelegd, maar toch wel aardig. Enorme hoeveelheden zachte wikke. Paar mooie gele kwikstaarten. Kleine plevieren langs de beek. En een aandoenlijk paartje tortellende holenduiven.

route Ooijpolder; route Berlicum; foto's; natuur

walstrobremraap harige ratelaar

zwarte stern holenduif
beekdal Aa

22 mei: Millingerwaard en Nijmegen

We rijden aan het eind van de ochtend naar Nijmegen waar we twee nachtjes blijven. Combinatie van lekker wandelen, en mantelzorg. Dat mag dan wel, dachten we. We lopen een heel aardig rondje door de Millingerwaard. Als altijd is hier veel te zien, zeker als je oog voor de bijzondere plantengroei hebt (cipreswolfsmelk, veldsalie, harige ratelaar, breukkruid, grote centaurie, oostenrijkse kers, kleine ruit, ossentong, stijve steenraket, wouw, wede, brede ereprijs, etc). Het is voor de verandering matig weer. En het laatste stukje tegen de wind in op de dijk krijgen we zelfs wat regen te verwerken.

Ons hotel is direct aan de Waalkade. Het is al weer droog als we de stad in lopen op zoek naar een afhaalgebeuren. Het wordt patat met een kaassouflé, genuttigd aan de Waal. Later op de avond verken ik de directe omgeving nog even: helaas, het rare steile bruggetje naar de uiterwaarden toe, direct naast de grote autobrug over de Waal, is afgesloten (Corona). Vlak daarnaast zit een prachtige bosrietzanger enorm zijn best te doen. Hij laat zich heel mooi zien en horen.

Daarna worden we nog getracteerd op een prachtige rode avondlucht boven de Waal, terwijl we buiten wijn drinken uit onze Dopper drinkflessen.

route Millingerwaard; route Nijmegen; foto's; natuur

Millingerwaard

bosrietzanger bosrietzanger

21 mei: Veenhuizen

route; foto's; natuur

Veenhuizen Veenhuizen

20 mei: Ezumakeeg

Prachtige avond. Bij de Bochtjesplaat zit een steltkluut.

Bijzonder moment als plotseling een enorme groep konikpaarden dwars over de vlakte en door het ondiepe water rent.

route; foto's; natuur

oeverloper konikpaarden bij Ezumakeeg

Bochtjesplaat

19 mei: Noordhorn

route; foto's; natuur

terekruiter gadegeslagen door gewone zeehond

18 mei: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

17 mei: Leinwijk, De Haar, Punt van Reide

's Ochtends heel even naar Leinwijk, maar daar laten de sterns zich nauwelijks aan mij zien.

Samen naar De Haar, relatief nieuw militair oefenterrein direct ten zuiden van Assen, tegenover het circuit van de TT. Je mag er in, maar er is niet zo heel veel te zien. Ondertussen blijkt er wel een training (?) voor motoren aan de gang, dus dat levert veel herrie. Aan de andere kant van het terrein loopt de A28...

's Avonds nog even naar Termunten. Daar zie ik de blonde ruiter tussen honderden bontbekplevieren niet. Maar iets verder in de richting van de zeehonden zit een gekke strandloper met een kromme snavel. Zou het een terekruiter zijn? Ik durf het niet te geloven, want de soort is zeer zeldzaam. Inmiddels als terekruiter door de deskundigen goedgekeurd.

route Leinwijk; route De Haar; route Punt van Reide; foto's; natuur

16 mei: Holtingerveld

Heel veel roodborsttapuiten, geelgorzen en boompiepers. 's Ochtends ook steeds koekoeken. De verrassing bestaat uit twee kraanvogels, in de weilanden ten noorden van de heidevelden.

Het lopen is vandaag zwaar: vanwege de droogte moet je moeizaam door het losse zand ploeteren.

route; foto's; natuur

ree kraanvogel

15 mei: Matsloot

Aan het eind van de middag klaart het nog even op. De visarend laat zich niet zien maar de boomvalk neemt zijn plekje in. Dat is erg ver weg. Soms jaagt hij even en dan komt-i soms wat dichterbij.

route; foto's; natuur

14 mei: Het Beeld

Grappig moment als een buizerd boven de kokmeeuwenkolonie komt. Hij wordt onmiddellijk belaagd door tientallen kokmeeuwen, maar lijkt niet onder de indruk. Als ik bijna terug ben bij de auto komt er een havik voorbij die door twee kieviten wordt bestookt.

route; foto's; natuur

buizerd wordt door kokmeeuwenkolonie belaagd

13 mei: Bantpolder en Ezumazijl

's Avonds eerst even naar de Bantpolder, over de dijk om te kijken of ik de morinelplevieren kan spotten. Er zitten er maarliefst 28. Wel erg ver weg. Daarna nog even naar Ezumakeeg en de Bochtjesplaat. Erg koud.

route Bantpolder; route Ezumazijl; foto's; natuur

11 mei: Oostpolder

route; foto's; natuur

gierzwaluw gierzwaluw

roodborsttapuit

10 mei: Friesche Veen en De Heest

's Ochtends eerst naar Friesche Veen. Na het mooie weer wordt vandaag verandering verwacht. Maar 's ochtends is het nog warm, zelfs benauwd. Het Friesche Veen bij Haren is een klein moerasgebiedje waar heel veel verschillende planten, bomen en struiken groeien. Er groeit vooral veel prachtframboos en zwarte bes. Ik las laatst dat hier nu ook bevers actief zijn, maar daarvan zie ik niets.

's Middags samen naar de Drentsche Aa, bij De Heest. Als we de auto parkeren geeft de thermometer 21 graden aan. Het gaat steeds harder waaien, uit noordelijke richting. Onderweg gaat de trui aan. Als we terug zijn bij de auto, twee uur later, is het nog slechts 13 graden. En eer we terug zijn in Aduard is het al 11 graden.

Maar onderwijl hebben we wel een paar prachtige plekjes bezocht, waaronder enkele mooie groeiplaatsen van de zwartblauwe rapunzel. Ook zijn er al tientallen bloeiende brede orchissen.

route Friesche Veen; route De Heest; foto's; natuur

Friesche Veen witte kwikstaart

zwartblauwe rapunzel

9 mei: Dwingelderveld

Nog eens het Dwingelderveld. Prachtig weer, om half zeven hoeft de jas al niet meer aan. Heel veel te zien, en al weer heel anders dan drie weken geleden. In de stukjes bos hoor ik steeds fluiters. De bijzonderheden zijn vooral de kraanvogel, de roep van de draaihals, een grauwe klauwier en een paar keer het roepen van een wielewaal. Ook de vlinders (aardbeivlinder!) en libellen zijn actief - het wordt 's middags 24 graden.

route; foto's; natuur

ook vink geniet van de zon

grote Canadese gans tafeleend

Dwingelderveld boomblauwtje groentje

kuifeend

pimpelmees witte waterranonkel

7 mei: Zoutkamperril en Matsloot

bruine kiekendief

's Ochtends om zeven uur naar Lauwersmeer: Zoutkamperril. Het is weer prachtig weer. Prachtige balts van twee bruine kiekendieven. Even later zijn het twee koekoeken die elkaar niet met rust kunnen laten. Verder natuurlijk weer veel fotogenieke blauwborsten en rietzangers.

Vlak voor het eten kan ik de torenvalken die op de Abdijkerk broeden ook bekijken bij hun maaltijd. Manlief komt met een muis aanzetten voor moeder (die blijkbaar druk aan het broeden is).

Na het avondeten nog even naar Matsloot. Verrassing: de visarend zit op zijn oude stek.

route Zoutkamperril; route Matsloot; foto's; natuur

blauwborst rietzanger
torenvalk torenvalk
torenvalk torenvalk

6 mei: Leinwijk en Matsloot

roodhalsfuut

's Ochtends vroeg even naar Leinwijk in de hoop op zwarte sterns. Nee, de sterns vliegen allemaal boven het Zuidlaardermeer, veel te ver van me vandaan. Er komt wel een mooie zeearend even recht boven me vliegen.

Aan het eind van de middag zie ik wel zwarte sterns: boven het Leekstermeer. Dan heb ik de grootste verrassing daar net gezien: een roodhalsfuut. Die wordt in het binnenland toch maar heel weinig gezien. Afgelopen winter zat er steeds eentje in de haven van Lauwersoog, en die werd door heel wat liefhebbers op de foto gezet. Verder ook weer veel regenwulpen.

route Leinwijk; route Matsloot; foto's; natuur

zeearend bruine kiekendief

5 mei: Bossche Broek

route ; foto's; natuur

Bossche Broek

gele lis grote klaproos

Sterrenbos

4 mei: Oostpolder Zuidlaardermeer

route ; foto's; natuur

boerenzwaluw moerasandijvie

3 mei: Matsloot, Gees, Pompsterplaat

route Matsloot; route Gees; route Pompsterplaat; foto's; natuur

2 mei: Bantpolder en Ezumakeeg

route Bantpolder; route Ezumakeeg; foto's; natuur

rietzanger

rietgors tapuit

Ezumakeeg

1 mei: Fochteloërveen

Tussen de buien door is het prachtig. Mooie dubbele regenboog waardoor ik kan zien dat het antwoord van de jury op de kwisvraag correct was: de tweede regenboog heeft de kleuren in omgekeerde volgorde.

Steeds groepjes kraanvogels. Er zijn er hier nu enkele tientallen, lijkt het. En ook weer regenwulpen, die zijn er blijkbaar erg veel dit voorjaar.

route; foto's; natuur

kraanvogel

Fochteloërveen

terug naar April 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.