Gertjan's Looblog Juni 2020 navigation back navigation home navigation forward

28 juni: Leekstermeer

Huisgenoot P. moet nog poetsen in Roden, en ik stap in Nietap uit en loop langs Cnossen en verder onder het Leekstermeer door. Het blijft zo ongeveer droog maar er staat veel te veel wind, dus er valt weinig te zien. Op sommige beschutte stukken probeer ik toch nog wat sprinkhanen, zweefvliegen, libellen en dagvlinders op de foto te krijgen.

route; foto's; natuur

27 juni: Onnen

Heel warm de laatste twee dagen (en ik had het heel druk). Maar de warmte wordt verdreven door een paar enorme onweersbuiten die ik zo'n beetje allemaal misloop. Met de fiets naar Onnen, en vandaar loop ik eerst naar het gemaal aan de Hunze. Voordat ik daar ben vliegen er al steeds witwangsterns en zwarte sterns over. Bij het gemaal is net een bui gevallen blijkbaar want alles is kleddernat. Dat geldt ook voor de dijk langs de Hunze waar de begroeiing hier en daar flink hoog staat, en waar je dus kletsnat van wordt als je erdoorheen loopt.

Verder naar Noordlaren en dan naar het Noordlaarderbos. Daar valt opnieuw een bui, maar in het bos blijf ik grotendeels droog. Via een klein heidegebiedje ("Vijftig bunder") verder naar het beekdal van de Drentse Aa. Even bij de Aa kijken via het nieuwe fietspad, en dan terug via de golfbaan en de Appèlbergen.

Op de terugweg schuilen onder parasol op terras in Haren. Ondertussen komt in Aduard de hemel naar beneden, en het is zelfs even code oranje geweest voor een enorme bui tussen Assen en Veendam die ik dus ook misloop.

route; foto's; natuur

geoorde fuut roodborsttapuit

24 juni: Breebaartpolder

Heel veel zeehonden. Natuurlijk zijn er ook weer veel kluten en lepelaars. Opvallender zijn de groepjes zwarte ruiter die steeds over de dijk de Dollard op vliegen. Veel knopig doornzaad en veldgerst bij het begin van het strekdammetje. Het is erg laag water.

route; foto's; natuur

23 juni: Paterswoldse Meer

Met collega's een rondje om het Paterswoldse Meer. Het is hoog zomer.

route; foto's; natuur

22 juni: Ballooërveld

Prachtige avond. Ik kom natuurlijk regelmatig op het Ballooërveld, maar vandaag loop ik door een tankgracht waar ik niet zo vaak kom. 's Winters staat er soms wel een meter water in. Maar nu is het droog. Er vliegen veel grote dikkopjes rond, en de bodem van de gracht staat vol met heel veel moeraswolfsklauw en zonnedauw.

Langs het fietspad aan de westelijke kant bloeien zoals elk jaar weer de steenanjers. Er staat ook een klein plukje bevertjes - een grassoort die je hier toch niet zou verwachten: de nieuwe Heukels meldt dat de soort ontbreekt in het Drentse district. Maar goed, er staan hier wel meer bijzonderheden (grote bevernel, steenanjer dus, wilde akelei, strandduizendguldenkruid).

route; foto's; natuur

adder

groot dikkopje veldleeuwerik

Ballooërveld

21 juni: Eiteweert en Zuidwalbos

route Eiteweert; route Zuidwalbos; foto's; natuur

20 juni: Bargerveen

Eerst meehelpen in het nieuwe huis van I.-tje. 's Middags dan nog een kort rondje door het Bargerveen.

route; foto's; natuur

Bargerveen

heideblauwtje noordse witsnuitlibel

Bargerveen

19 juni: Onlanderij

Al voor half zeven 's ochtends in de Onlanden. Het is mistig. Veel rietvogels natuurlijk. Vooral rietzangers, blauwborsten, rietgorzen en kleine karekieten. Ook bosrietzangers. En verder nog een havik, altijd leuk. Als ik weer in de auto stap begint de zon pas echt goed te schijnen... route; foto's; natuur

17 juni: Fochteloërveen

route; foto's; natuur

paapje

16 juni: Ezumakeeg

Veel vogelaars, blijkbaar vanwege een terekruiter. Die krijg ik uiteindelijk ook te zien. Eerst vanaf de kijkheuvel op noord, op aanwijzing van iemand met een telescoop. Daarna vanaf het hek in het midden van Ezumakeeg waar je het net iets beter kunt zien. Verder meerdere steltkluten en twee zeearenden. Alles heel ver weg. Ook klutenkuikens en jonge tureluurs.

Op de heen- en terugweg zit op een net gemaaid perceel een groep van minstens 200 grutto's. route; foto's; natuur

15 juni: Dwingelderveld

Naar Dwingelderveld in de hoop de roodpootvalk te zien die hier de laatste dagen rondhing. Dat lukt niet. Wel een mooie boomvalk die een showtje opvoert. Ook hoor ik de kraanvogels geregeld. Later vliegen er twee vlak voor me langs. Plotseling komt de zon weer tevoorschijn en volgt er nog een prachtig uurtje met mooi avondlicht contrasterend met donkere luchten in het oosten. route; foto's; natuur

boomvalk kraanvogel

Dwingelderveld

14 juni: Matsloot, Amen, Noordpolderzijl

Nog steeds erg benauwd. Na het ontbijt kort rondje bij Matsloot. Niets bijzonders. Samen proberen we het Amens Achtje. Erg warm. Korenveldje ziet er prachtig uit met heel veel korenbloemen. Het rondje is korter dan ik me herinnerde, maar vanwege de warmte vinden we het wel in orde. Op de terugweg krijgen we al appjes uit Stad dat er een noodweer is losgebarsten. Even later zitten we er midden in. In Aduard is er nauwelijks regen gevallen.

's Avonds probeer ik een plekje te vinden waar het niet gaat onweren. Ingewikkelde puzzel. Ik kies voor Noordpolderzijl maar ook daar is het erg donker en er vallen steeds wel wat druppels. Niet veel aan zo. En ik moet ook nog omrijden omdat de weg van Winsum naar Warffum is afgesloten. Als ik bijna terug ben in Groningen zitten er maarliefst 27 ooievaars op lantaarnpalen en richtingsborden langs de Eemshavenweg.

route Matsloot; route Amen; route Noordpolderzijl; foto's; natuur

bruine kiekendief bij het monument van Matsloot putter en korenbloem

13 juni: Zoutkamperril

Geen auto. Met de fiets naar het Lauwersmeergebied. Ik parkeer de fiets even voorbij Zoutkamp en dan loop ik naar Lauwersoog. Ik kort de route wat in, want er worden verschrikkelijke onweersbuien verwacht later op de middag, en dan vooral in het noordoosten. Het is warm en erg benauwd.

Aan beide kanten van het informatiecentrum bij De Rug zingt een spotvogel luid en duidelijk. Met enige moeite lukt het uiteindelijk om er eentje goed in beeld te krijgen. Dat was me al lang niet meer gelukt. Op een zandig hoekje daar vlakbij groeit volop kaal breukkruid. Breukkruid had ik in de provincie nog niet eerder gevonden maar is toch al geregeld gemeld.

Op de terugweg vallen de vele zilverreigers op die zich bij de Ballastplaat ophouden. Iets verder zit een baardmannetje in het riet. Als ik hem probeer te fotograferen komen er steeds meer in beeld. Het zijn er uiteindelijk zes. Ook rietzangers en blauwborsten laten zich zo nu en dan goed zien.

route; fiets; foto's; natuur

Lauwersmeer

12 juni: Eexterveld

route (bij benadering); foto's; natuur

bandzweefvlieg spec geelgors

10 juni: Ezumakeeg

route; foto's; natuur

8 juni: Essen

Essen is een buurtschap tussen Groningen en Haren. Vlak daarachter lopen twee spoorlijnen: lijn naar Assen en lijn naar Hoogezand. Daar tussenin is een nieuw rangeerterrein aangelegd zodat het rangeerterrein direct achter station Groningen kan verdwijnen voor de plannen voor het opleuken van het stationsgebied. Direct naast het nieuwe rangeerterrein bij Essen is ook een "archeologisch wandelpark" aangelegd (met als naam "de Vork", blijkbaar met verwijzing naar de splitsing van de spoorlijn iets noordelijker), en daar was ik vandaag. Best aardig. Wat vlonderpaden en waterpartijen en veel (ingezaaide) wilde bloemen. Er vliegt al snel een ijsvogel voorbij. Ik ben eigenlijk op zoek naar de tengere grasjuffer, maar het is blijkbaar toch net te koud voor libellen. Wel vliegt er meerdere keren een witwangstern voorbij. Die broeden al sinds 2012 rond het Zuidlaardermeer en dat is hemelsbreed hier niet ver vandaan.

route; foto's; natuur

archeologisch wandelpark De Vork

witwangstern

7 juni: Nietap, Duurswoude en Lettelberterpetten

Het weer is nog niet best. Ik zoek de beschutting 's ochtends in het bosje van Nietap. 's Middags is het iets beter en we lopen een aardig rondje over de hei van Duurswoude. Een deel van de route is provisorisch afgezet vanwege broedseizoen. Ik denk vanwege kraanvogels. Als we later aan de praat raken met een dame uit de buurt wordt dat bevestigd.

's Avonds rijd ik nog even naar de Lettelberterpetten omdat daar net een krekelzanger (zeer zeldzaam) werd gemeld. De vogel laat zich uiteindelijk heel goed horen. Maar als je hier stilstaat om te luisteren word je ondertussen opgegeten door de muggen.

route Nietap; route Duurswoude; route Lettelberterpetten; foto's; natuur

6 juni: Wedbroeken

Nog steeds matig weer. Niet veel regen, wel veel wind. Dus er is niet heel veel bijzonders te zien, al is het landschap natuurlijk prachtig: Drentsche Aa.

Na afloop rijd ik nog even naar Onnen want daar zouden drie flamingo's zitten. Na alle moeite om flamingo's te zien vanuit Winterswijk blijken ze nu dus ook in onze eigen provincie rond te hangen. Maar ze zijn inmiddels al weer verdwenen. Er zitten wel witwangsterns en steltkluten. Ook zwemt er een mooie geoorde fuut rond.

route; foto's; natuur

moerasweekschildkever weidebeekjuffer

geoorde fuut

5 juni: Lauwersoog

Overdag heel slecht weer, dus gelijk naar huis. 's Avonds lijkt het iets beter, dus ik doe een poging om bij Lauwersoog nog een foto van de roodmus te maken, of van een bijeneter die hier eerder vandaag voorbij kwam. Dat lukt niet. Het waait ook veel te hard. In plaats van bijeneter wel een mooi groepje van vijf bijenorchissen. Ook is de kleinbloemige salie weer terug in Lauwersoog. Die was na de herinrichting van de weg de laatste twee zomers verdwenen.

route; foto's; natuur

pas op teken bijenorchis kleinbloemige salie

4 juni: Bredevoort en Dottinkrade

De hele week heeft de zon geschenen, maar vandaag is dat niet langer het geval. Het is grijs en soms vallen er een paar kleine druppeltjes. Toch heel even naar het Meddosche Veen waar ik na enig speurwerk een welriekende nachtorchis kan fotograferen. Dan met de auto naar het plaatsje Bredevoort voor nog een wandeling uit hetzelfde boekje. Mooi oud plaatsje met veel boekwinkels. De wandeling zelf is niet erg bijzonder. Alleen het kloosterbos is nog wel aardig. We eten een broodje op het terras want de beloofde regen is nog niet tot het oosten gevorderd.

We lopen daarom 's middags ook nog een klein rondje bij een klein natuurgebiedje langs de Ratumse Beek: Dottinkrade. Dit levert ook weinig verrassingen op (wel leuk: bleke zegge). Omdat het dicht bij de steengroeve is besluiten we om daar toch nog eens te gaan kijken. Het begint echter flink te regenen en we willen eigenlijk al bijna omkeren maar onder de paraplu bekijken we nu alledrie de kuikens. Eentje is flink aan het oefenen met zijn vleugels. Prachtig gezicht!

route Bredevoort; route Dottinkrade; foto's; natuur

oehoe oehoe

3 juni: Meddosche Veen, fietsen en Wooldse Veen

Nog maar weer eens naar het Meddosche Veen, 's ochtends na het ontbijt. Dan heb ik al voor het ontbijt bezoek gehad van een eekhoorn. In het veen laat een blauwborst zich goed zien. Ook hoor ik de kraanvogels weer. Geen bonte dikkopjes.

Dan fietsen we samen via de fietsknooppunten naar het beginpunt van een wandeling uit hetzelfde boekje door het Wooldse Veen. Dat beginpunt is een kaasmakerij annex terras. Na de koffie gaan de sandalen uit en de wandelschoenen aan. Even verder is een vlonderpad van een kleine twee kilometer dat door het veen loopt tot aan de Duitse grens. Oud smokkelpad. Het vlonderpad is smal, en blijkbaar daarom is het pad afgesloten vanwege corona. Tja. Er is geen mens in de wijde omtrek te zien. En eigenlijk was dat vlonderpad de reden voor onze fiets- en wandeltocht. Wat zou je zelf gedaan hebben? Ik word beloond want als we weer bijna terug zijn op de openbare weg zit er op het pad vlak voor me op het pad een bont dikkopje.

Een stuk verderop staat een hele sloot vol met honderden exemplaren van muurhavikskruid. Nog even verder zie ik twee grote roofvogels rondcirkelen. De ene is een buizerd, en de ander is toch weer een wespendief. Op de terugweg stoppen we even bij Bekendelle, bij de watermolen. Het terras is dus nu wel open. In het weinige water zwemmen karpers, die te groot lijken voor het miezerige beetje water dan nog over is in de beek. Ook trippelt er een grote gele kwikstaart rond.

route Meddosche Veen; fietsroute; route Wooldse Veen; foto's; natuur (NL) natuur (D)

rode eekhoorn in onze tuin bloedrode heidelibel

geringde roofwants bont dikkopje
Wooldse Veen

2 juni: fietsen en Berlicum

Vroeg wakker. Ik rijd even naar de steengroeve waar een oehoepaartje met succes heeft gebroed. Je kunt bij de steengroeve van bovenaf het oude deel van de groeve inkijken via een kijkwand. Ik zie al snel twee kuikens op een ietwat uitstekend deel van de groevewand zitten. Erg leuk.

Het wordt vandaag erg warm (in de auto geeft de thermometer later boven de dertig graden aan). We gaan daarom fietsen. Ook naar de steengroeve, zodat P. de oehoes ook kan bewonderen. Aardige fietsroute, enigszins geimproviseerd vanwege wegwerkzaamheden. Zo nu en dan komen we over een bruggetje over een beek, en dan wil ik steeds even stoppen om te zien of er bosbeekjuffers rondvliegen. Dat lukt een paar keer, nieuwe soort! Bij de steengroeve zien we de oehoes nu niet meer.

's Middags naar Berlicum voor familiebezoek en mantelzorg. Ondertussen is er nog wel tijd om een stuk door het beekdal van de Aa te lopen - de andere kant op dan twee weken terug. Hier vliegen de "gewone" beekjuffers rond: weidebeekjuffers. Verder valt hier vooral op dat de bloemenpracht van twee weken terug grotendeels voorbij is, door de droogte is alles erg dor en vergeeld.

Als we tegen negen uur 's avonds terug zijn bij Winterswijk proberen we de oehoes nog een keer. Met veel moeite zien we een jonkie half verscholen op de groevewand zitten.

fietsroute; route Berlicum; foto's; natuur

oehoe doodskopzweefvlieg

bosbeekjuffer akkerhommel
beekdal Aa bij Berlicum tuinwegdistel

1 juni: Meddosche Veen, Zwillbrocker Venn, Meddosche Veen

Als ik me 's ochtends vroeg nog maar nauwelijks heb geinstalleerd op ons terras cirkelen er drie wespendieven minuten lang boven het park en het aangrenzende Meddosche Veen: fantastisch.

Met vier man lopen we wandeling nummer 10 uit het boekje "Kuieren, kijken en kieken in de Achterhoek", om het Zwillbrocker Venn en de Leemputten van Groenlo. Gedeeltelijk Duitsland en gedeeltelijk Nederland dus. We komen langs een paar kijkpunten waarvandaan je de flamingo's goed kunt zien. Vandaag mogen dus de terrassen weer open, en dat vieren we met koffie en gebak bij de uitspanning "Haak en Hoek".

Aan het eind van de middag loop ik opnieuw nog even het Meddosche Veen in, en krijg college van twee jongens van 18 (?) jaar die me een extreem zeldzame libel laten zien: de hoogveenglanslibel. Het bont dikkopje laat zich opnieuw niet zien.

route Meddosche Veen; route Zwillbrocker Venn; route Meddosche Veen; foto's; natuur (NL) natuur (D)

wespendief wespendief

terug naar Mei 2020


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.