Gertjan's Looblog April 2021 navigation back navigation home navigation forward

30 april: Roderwolderdijk

Aan het eind van de middag met de fiets naar de kop van de Roderwolderdijk. Brood mee, als avondeten. Het is in eerste instantie lekker: nauwelijks wind, en veel vogelgeluiden om de aandacht op te richten. Twee visdieven op de leuning bij het bruggetje die ik van dichtbij kan bekijken. Fietsers die op minder dan een meter afstand voorbijrijden worden straal genegeerd.

Na een uurtje begint het te regenen. De bewolking komt niet van zijn plaats, en het wordt niet meer droog.

Gisteravond ook alleen maar regen. Met de auto naar de Ezumakeeg waar ik een mooie show voorgeschoteld kreeg met maarliefst negen steltkluten (zeldzaam) en daartussendoor liep ook nog een poelruiter (zeldzaam). Verder veel kemphanen en een bosruiter.

route; foto's; foto's gisteren; natuur

visdief snor

steltkluut

28 april: Osdijk

's Ochtends nog heerlijk zonnig en helder, maar als ik 's avonds tijd voor een rondje heb is het weer omgeslagen: bewolkt en guur. Ik houd het niet lang vol.

route; foto's; natuur

27 april: Onlanderij en bollenroute Zijldijk

De dag begint met een prachige "supermaan" die in het westen schitterend het ochtendgloren verlicht. Ik ben om 06:00 uur in de Onlanden. Het is koud, maar onbewolkt en bijna windstil. De steltkluten laten zich direct zien en daarna zijn het natuurlijk vooral de rietzangers, blauwborsten en rietgorzen die voor een kakefonie van geluid zorgen. Ook geregeld sprinkhaanzangers. Steeds weer reeën. Op de bekende plek zit mijn eerste paapje op de top van een lage stengel. Tapuiten op de grond. Rond dezelfde plek groeit volop veenreukgras langs de sloot.

's Middags hebben we met R. en A. afgesproken in Zijldijk. Hier lopen we een route van zo'n tien kilometer, bedacht door de rotary van Uithuizen: de bollenroute. We komen inderdaad langs een paar enorme bollenvelden. Veel belangstelling dus op de kleine weggetjes moeten we ook geregeld aan de kant voor auto's, tractoren en motoren. Maar de tulpen zijn mooi, op zo'n zonnige dag.

route Onlanderij; route bollenroute; foto's Onlanderij; foto's bollenroute; natuur

blauwborst bollenroute 't Hondert

bollenroute 't Hondert bollenroute Oldenzijl
bollenroute Oldenzijl

26 april: Noordlaren

route; foto's; natuur

zwarte ruiter

grutto grutto

25 april: Pompsterplaat en Matsloot

zeearend

Het zonnige koude weer houdt aan. Vanochtend ga ik eerst een kijkje nemen bij de Pompsterplaat. Bij een rommelig bosje groeit en bloeit langs het pad zo maar holwortel. Dat is een zeer zeldzame soort die je normaal alleen als stinsenplant tegenkomt. Wonderlijk dat hij hier zo maar staat. Het kan natuurlijk opslag uit tuinafval zijn, maar daar zijn hier verder geen aanwijzingen voor.

Verderop langs het water heeft gisteren iemand een cetti's zanger gehoord, maar ik hoor 'm niet. Wel mijn eerste kleine karekiet dit jaar. Dan even naar de uitkijkheuvel. Het is erg druk. Vlak voordat ik er ben cirkelt er een zeearend boven me. Nee, het zijn er twee! Ze zijn flink aan het baltsen. Het is voor het eerst dat ik zeearenden hóór. Ze draaien steeds verder omhoog tot ik een stijve nek krijg van het turen.

's Avonds nog even naar Matsloot, waar de visarend nu wel present is. Het lijkt erop dat hij vanaf de weg niet te zien is, maar wel vanaf het monumentje bij het parkeerterrein. Ik leer vanavond dat je niet verder dan het monument op het dijkje mag lopen ook al staat er geen bordje. Vanaf de andere richting staat er wel een bordje... De stemming verbetert als even later mijn eerste gierzwaluw voorbij komt. Verder weer heel veel bruine kiekendieven.

Ik loop ook nog even richting Leekstermeer. Als ik daar bijna bij het bankje ben vliegt er in de verte een zeearend. Hij komt deze kant op en even later is hij aan het jagen boven de rietvelden. Het is moeilijk om hem goed op de foto te krijgen.

route Pompsterplaat; route Matsloot; foto's; natuur

bruine kiekendief

24 april: Appelscha

Precies een jaar nadat ik hier een prachtig rondje liep probeer ik datzelfde rondje nog eens. Dag lukt niet, want er zijn veel meer paden duidelijk afgesloten. Dat gebeurt om de grondbroeders (vooral bij het Aekingerzand) te beschermen: tapuiten, boomleeuweriken. Vooral de broedende tapuiten zijn hier bijzonder want dit is de enige plek in het binnenland waar ze broeden - verder alleen op sommige plekken in de duinen bij zee.

Het begin is prachtig. Het is bijna windstil, de zon schijnt en de vogels maken veel geluid. Behalve het gewone spul vallen de zwarte mezen, gekraagde roodstaarten en boomleeuweriken op. Ook de tapuiten laten zich goed zien, en het is geloof ik voor het eerst dat ik ze ook hoor. Ze zijn druk met elkaar in de weer.

Het tempo blijft laag vanwege een lichte blessure, en ook omdat ik een nieuwe app voor het herkennen van vogelgeluiden aan het uitproberen ben. Birdnet. Geheel gratis, en het werkt verbluffend goed. Lijkt me een ideaal hulpmiddel om snel de vogelgeluiden beter te leren kennen voor een beginner, maar ook voor mij is het soms handig om snel even te checken of de app het met me eens is - bijvoorbeeld voor soorten die ik niet zo vaak tegenkom.

Even voor Doldersum maak ik een kort praatje met boswachter en twee andere van een verrekijker voorziene wandelaars. Eén van hen meldt dat het raar is dat er nog geen koekoeken zijn. Een kwartiertje later hoor ik mijn eerste koekoek van het seizoen...

Goed nieuws uit Utrecht: de patiënt beantwoordt weer appjes!

route; foto's; natuur

Europese rode eekhoorn appelvink

23 april: Matsloot

Gisteren was de visarend hier weer gezien, maar vanavond zijn er alleen heel veel bruine kieken en overvliegende regenwulpen.

route; foto's; natuur

22 april: Ezumakeeg

In een slootje vlak voor Ezumakeeg zijn vanmiddag vijf koereigers neergestreken. Eén koereiger is al iets bijzonders hier, dus vijf wil ik zeker wel even zien. Als er ik ben zitten ze er nog wel, maar het zicht is wat beperkt. Daarna naar de Ezumakeeg zelf. Veel oeverzwaluwen. Ook weer veel dode vogels, vooral brandganzen, net als in het begin van de winter.

Op de terugweg kom ik weer langs de koereigers. Ze zijn nu nog lastiger te zien en ik rijd al weer bijna door als het groepje opvliegt. Gauw stoppen en een paar foto's maken. De groep verdwijnt in noordelijke richting.

route; foto's; natuur

koereiger koereiger

21 april: Oudemolen

De koude noordelijke wind is weer terug, dus ik kies voor de beschutting van het Drentsche Aa-gebied. In de Heest is een gulden sleutelbloem gezien - dus in de buurt van een oorspronkelijke groeiplaats van stengelloze sleutelbloem. Zou dat ook spontaan zijn? De plek wordt geheim gehouden, maar als ik daar een rondje loop krijg ik hem toch te zien. Leuk, zo'n mooie vroege bloeier. Verderop bloeien enkele miniscule exemplaren van klimopwaterranonkel - blijkbaar in een drooggevallen plas van een weiniggebruikt karrenspoor. Erg leuk, die zie je niet vaak, maar blijkbaar wordt hij in de Heest al jaren aangetroffen.

route; foto's; natuur

20 april: Onlanderij

Prachtig zonnig weer, en eindelijk is de koude wind weg. Nog een poging om de twee steltkluten te zien die hier al een paar dagen zitten. Met de laagstaande zon is het flink turen, maar ik zie ze uiteindelijk - heel ver weg.

route; foto's; natuur

19 april: Pompsterplaat

Mooi rondje, al blijf ik liever uit de buurt van de paarden. Het is heiig, dus op de uitkijkheuvel is het zicht niet best. Alleen een mannetje blauwe kiekendief laat zich even zien.

route; foto's; natuur

Pompsterplaat

18 april: Anderen, Matsloot, Kleibos, Sandebuur, Onlanderij

Petri tennist 's ochtends, dus we zijn vroeg wakker en ik loop mooi rondje bij Anderen, langs het Scheebroekerloopje en stukje Eexterveld. Bloeiende schedegeelster op de bekende plek, en veel bloeiende bosanemoon. Veel zingende fitissen, en daartussendoor nog allerlei andere geluiden. Onderweg lees ik de goede berichten uit Utrecht. Voor ik naar huis rijd kijk ik nog even bij Matsloot.

Samen lopen we kort rondje vanaf de Kleibos: prachtig bosje op de potklei. In deze tijd van het jaar is de bosbodem bedekt met een prachtig tapijt van bloeiende bosanemonen. Leuk pad dat verder loopt langs het Peizerdiep naar Roderwolde. Na afloop lopen we bij Sandebuur nog even naar het Leekstermeer en het pad dat je een paar honderd meter het moeras in kunt volgen tot aan de plek waar de zuidelijke arm van de Matsloot (?) uitkomt in het Leekstermeer.

's Avonds schijnt de zon nog steeds zo aanlokkelijk dat ik een poging doe om bij de Onlanderij een paartje steltkluten te zien. Dat lukt niet, ik zie wel de eerste groenpootruiters van het jaar.

route Anderen; route Matsloot; route Kleibos; route Sandebuur; route Onlanderij; foto's; natuur

langs het Scheebroekerloopje

de Kleibos

17 april: Zoutkamperril

Toch weer een harde koude wind, dat valt tegen. Wel de hele dag zon. 's Middags ook vlinders, dat was al weer weken geleden. Eerste nachtegaal van het jaar. Maar de grootste verrassing krijg ik gelijk als ik om half zeven de auto parkeer langs het Reitdiep, net buiten Zoutkamp en net binnen het Lauwersmeergebied: in het Reitdiep zwemt een zeehond. Die moet als verstekeling naar binnen zijn geslopen via de sluizen bij Lauwersoog.

route; foto's; natuur

oranjetipje grote zilverreiger

16 april: Onlanderij

Mooie ochtend. Het is bijna windstil en het gonst in het moeras, vooral blauwborsten, rietzangers en rietgorzen. Daarbovenuit het gegil van de kokmeeuwen en in de verte het geruis van de stad die wakker wordt.

Ik hoor een porseleinhoen luid en duidelijk. Hij kan nooit meer dan een paar meter van me af zitten, maar ik zie hem niet.

route; foto's; natuur

15 april: Jaap Deensgat

Eerste reuzenstern en eerste zomertaling van het seizoen. Het is nog steeds erg koud. Vlak bij de vogelhut bij een toegangshek voor vee bloeien honderden muizenstaartjes.

route; foto's; natuur

14 april: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

tjiftjaf

13 april: Breebaartpolder

Naar de Breebaartpolder, bij de Punt van Reide. Altijd een prachtige plek, maar de aanleiding vandag is een flamingo die hier zo maar is neergestreken. Hij zit er nog als ik er aankom, maar hij zit erg ver weg. Verder heel veel kluten, zowel in de plas als op de drooggevallen platen langs de Dollard. Ook de eerste zwarte ruiter en de eerste gele kwik van het seizoen.

route ; foto's; natuur

kluut

12 april: Beswerd, Lutjewad

Opnieuw lepelaars vlak bij huis. Opvallend vaak dit voorjaar. Blijkbaar zijn er steeds meer lepelaars? Ja!

route Beswerd; route Lutjewad; foto's; natuur

lepelaar

11 april: Amen en Matsloot

's Ochtends nog veel buien. Ik rijd even naar de Ezumakeeg waar een poelruiter zich gistermiddag heel mooi liet zien, vlak bij de weg. Hij zit er nog steeds. Vanuit de auto kan ik hem goed bekijken, en aardige foto's maken. Een tureluur jaagt hem zo nu en dan weg maar hij komt steeds weer terug. Daarna bij Esonstad spot ik een roodhalsgans in een grote gemengde groep brandganzen en rotganzen.

's Middags lopen we samen vanaf Amen mooi rondje. Het Amer achtje met een flinke lus via Geelbroek. Mooi stukje, mogelijk de rustigste verharde weg van Drenthe. Onderweg bekijk ik natuurlijk de schedegeelsterretjes (een paar in bloei) en bij Geelbroek de stengelloze sleutelbloemetjes.

's Avonds nog even naar Matsloot. Heel veel bruine kieken. Bij opklaringen is het zicht hier fantastisch. Nog wel heel erg koud.

route Amen; route Matsloot; foto's; natuur

poelruiter poelruiter

roodhalsgans

Groot Waal, Matsloot, Onlanden

10 april: Dwingelderveld

Bij het Holtveen is de witoogeend goed in beeld. Ik kan hem laten zien aan twee andere "vogelaars" (ze hadden dus wel een verrekijker). We raken aan de praat en ik krijg een ongevraagde recensie van het sterrenrestaurant bij ons in de straat ten tijde van de familie Slenema.

route; foto's; natuur

witoogeend Dwingelderveld

Koelaartsveen

9 april: Lauwersoog Haven

route; foto's; natuur

8 april: Onnen en Ezumakeeg

Nog steeds erg koud. De berichten uit Utrecht zijn vandaag een stuk beter.

route Onnen; route Ezumakeeg; foto's; natuur

tureluur kleine plevier

7 april: Nijlandsterpolder en Matsloot

Er ligt een beetje sneeuw, en de zon schijnt. Dus gauw even naar buiten. De eerste buien volgen snel, en de harde koude noordwestenwind is ook weer snel van de partij. De situatie in Utrecht is onveranderd onzeker en spannend.

's Avonds nog even naar Matsloot. Het is weer erg koud, en veel buien.

route Nijlandsterpolder; route Matsloot; foto's; natuur

6 april: Aduard800

route; natuur

5 april: Nemerlaer

Weersverwachting is bar en boos met enorme hagel- en sneeuwbuien. We lopen nog een kort rondje bij het kasteel waar een tante van Petri vroeger naast woonde: Nemerlaer. Daarna naar huis - met een extra lange stop bij parkeerplaats de Lepelaar waar de benzinepomp verbouwd wordt. De ANWB helpt ons na drie kwartier aan benzine.

route; foto's; natuur

4 april: Oisterwijkse Vennen

Na het ontbijt mooi rondje door het bosgebied met vennen van Oisterwijk. Prachtig stukje langs de Reusel bij de Oude Hondsberg. Er groeit muskuskruid, mooie miniscule soort. Ook als we bijna rond zijn volgt het nog een mooi stukje, langs de Rosep. Aan eind van de middag nog even naar Boxtel voor de verjaardag van P. en de traditionele "vogelnestjes" (gehaktbal om gekookt ei). De berichten uit Utrecht zijn toch weer erg zorgelijk.

route; foto's; natuur

Reusel

pasen bij de Oisterwijkse Vennen kuifmees

3 april: Oisterwijk/Campina en Oisterwijk-centrum

Het weer is beter dan gevreesd. Vrij veel zon en van de koude wind merk ik niet veel. Ik loop eerst alleen. Via het dorp om een lunchpakket in te slaan, en dan de Kampina op. De berichten via de app zijn weer bijzonder "afwisselend", zoals de laatste dagen gebruikelijk. De natuur gaat gewoon haar gang. De eerste bloeiende pinksterbloem. De eerste fitis, de eerste zwartkop, en ook mijn eerste appelvink. Ook zingende boompiepers en boomleeuweriken.

's Middags loopt Petri ook mee, vanaf parkeerterrein de Roond. De zon blijft zo nu en dan flink schijnen. Mooi uitzicht over de vennen. Eerste zwaluwen van het seizoen maar ik kan niet goed zien welke soort het is. Na afloop rijden we nog even naar het centrum van Oisterwijk en lopen daar een rondje. IJsco en koffie to go, bij gebrek aan terras.

route Oisterwijk/Campina; route Oisterwijk-centrum; foto's; natuur

groene specht Rosep

Kampina

boomleeuwerik levendbarende hagedis

Kampina

2 april: Renkum en Oisterwijk

route Renkum; route Oisterwijk; foto's; natuur

blauwe druifjes cultivar Rosep

1 april: Lettelberterpetten

Prachtig nieuw vlonderpad door het moeras. Erg leuk gedaan.

route; foto's; natuur

nieuw vlonderpad Lettelberterpetten roodborst

terug naar Maart 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.