Gertjan's Looblog December 2017 excel formulier navigation back navigation home navigation forward

10 december: Pompsterplaat en Peazemerlannen

Voor de verwachte sneeuw uit (code oranje) lopen we bij de Pompsterplaat. Het is hier een modderpoel, en ook de grijze wouw laat zich niet zien. Daarna nog heel even bij de Peazermerlannen, maar 't is koud en het begint te sneeuwen.

route Pompsterplaat; route Peazemerlannen; foto's; natuur

9 december: Dwingelderveld

route; foto's; natuur

5 december: Hoogkerk Haren

Sinds gistermiddag is het filesysteem van onze Linux computers op het werk onbruikbaar. Dat betekent dat we niet bij onze spullen kunnen. Dan maar een wat langer rondje door de Eeldermaden. Opnieuw de steppekiek, en ook weer een vos. Die laat zich nu uitgebreid fotograferen. Voordat ik de steppekiek zag was er ook al een bruine en een blauwe kiekendief langs gevlogen.

route; foto's; natuur

steppekiekendief

3 december: Alddyk, Paesens en Punt van Reide

kluut

Eerst 's ochtends even kijken in de polders tussen Anjum en Paesens want daar is een bijzondere zwarte roodstaart gezien. Het regent onderweg steeds maar het is droog zodra ik uit de auto stap. Maar de roodstaart laat zich niet zien. Dan ook nog even naar de Peazemerlannen waar vandaag ook weer strandleeuweriken te zien zijn, en een overvliegende slechtvalk.

's Middags nog een slechtvalk in een hoge mast bij de Breebaartpolder waar ik met Petri een kort rondje loop voordat de Sinterklaasfestiviteiten beginnen. Groepje fraters hoog in een boom en een mooie kluut op een ondergelopen asfaltweggetje. En heel veel brandganzen. De ijseend die hier de laatste dagen wordt gezien zien we niet.

route Alddyk; route Paesens; route Punt van Reide; foto's; natuur

2 december: Lauwersoog en Onlanden

steppekiekendief

's Ochtends dikke mist en erg koud. Ik rijd eerst naar Termunten maar daar lijkt de mist nog dikker. Wat dan? Eemshaven? Nee, ook geen doorkomen aan. Bij Lauwersoog lijkt de mist een fractie dunner, maar dat is geloof ik maar schijn. Koud is het wel. Het vriest ook in de haven. Op het eind van de pier zit een groep sneeuwgorzen.

's Middags probeer ik het nog eens, in de Onlanden bij Eelderwolde. Een roodborsttapuit boven in een rietstengel: die vertrekt niet naar het zuiden? De uitkijktoren is zo'n beetje klaar. Er loopt een pad vanaf een nieuw parkeerterreintje aan de andere kant van het bosje. Je kunt al naar boven al staat er nog een hek half voor de ingang dus blijkbaar mag het nog niet.

Het zicht is nog steeds heel matig maar toch wel iets beter dan in de ochtend. Ik zie en vos en een ree. Even verderop: de steppekiekendief! Die heeft hier vorig jaar de hele winter rondgehangen en sinds twee weken is hij weer terug. Als het dezelfde is, tenminste.

route Lauwersoog; route Onlanden; foto's; natuur

Grote zilverreiger in de mist nieuwe uitkijktoren in de Eeldermaden

1 december: naar Ida

Aan het eind van de middag even kijken naar het nieuwe huisje van Ida.

route; foto

terug naar Looblog November 2017


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Beste foto's Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".