Gertjan's Looblog Juli 2021 navigation back navigation home navigation forward

10 juli: Ballastplaat en Lieveren

Niet fit. Gisteren zelfs een test gedaan, maar negatief. Gisteren was ook de uitgestelde CLIN. Niet naar Gent, maar online. Vanochtend toch maar op pad voor een kort rondje. 's Middags hangen op de bank, onze lokale held Bauke wint een touretappe. 's Avonds nog even naar Lieveren. Daar zit een krekelzanger (zeer zeldzaam) die zich onmiddellijk goed laat horen. Maar ik zie hem niet.

route Ballastplaat; route Lieveren; foto's natuur

7 juli: Paterswoldse Meer

Eindelijk kunnen we weer eens afspreken met collega's. We starten om vijf uur bij Kaap Hoorn en lopen een rondje om het meer - net als vorig jaar. We zijn met zo'n twintig wandelaars, en een aantal sluit bij pas aan bij de picnic bij de molen (km 7). Het blijkt een heerlijke avond.

Op de fiets naar Kaap Hoorn fiets ik door de Onlanden waar de witwangstern zich alweer goed laat zien. Tegelijkertijd wordt mijn aandacht gevraagd voor twee (jonge?) vossen die op het fietspad drentelen.

route; foto's natuur; foto's collega's natuur

witwangstern witwangstern

vos paapje
tour around the lake

5 juli: Breebaartpolder

Het lijkt alsof het najaar hier al voorzichtig is begonnen: ik zie brilduikers (!), krombekstrandlopers, regenwulpen en grote groepen bonte strandlopers, bontbekplevieren en grutto's. Vooral het groepje van vijf brilduikers in de Eems vind ik bijzonder. Brilduikers zie ik normaliter midden in de winter.

route; foto's; natuur

4 juli: Jaap Deensgat

's Ochtends is het nog erg warm, benauwd. De verwachte regen laat op zich wachten. Die komt pas begin van de avond wanneer we verjaardagen vieren en de bbq hebben ingeruild voor bezorgde pizza's.

route; foto's; natuur

3 juli: Ameland

Na ontbijt loop ik alvast een kort rondje door de Buurderduinen. Als ik om een bosje loop sta ik plotseling enkele meters af van een (jonge?) buizerd die mijn niet opmerkt. Boven me hoor ik een andere buizerd (ouder?) luid roepen. Ik kan van heel dichtbij foto's maken... Even later vliegt er ook nog een bruine kiekendief van zeer dichtbij langs.

Samen fietsen we naar strandovergang ter hoogte van het vliegveld bij Ballum, en daarvandaan lopen we heel leuk rondje door de Lange Duinen, langs een groot ven met vogelkijkhut, en langs het grote groene strand. Erg aardig.

Op de fiets via Hallum naar de Waddendijk en vandaar terug naar Nes. Nog even naar de strandtent en dan met de boot van 18:00 terug naar huis.

route Buurderduinen; route Lange Duinen; foto's; natuur

buizerd

Lange Duinen Lange Duinen

bruine kiekendief

2 juli: Ameland

Twee dagen naar Ameland, en het blijkt dat we daarvoor zo'n beetje de twee mooiste dagen van de week voor hebben uitgekozen. Eigen fietsen mee. Na de oversteek fietsen we even naar het hotel om alvast een tas af te geven, en dan naar het strand bij Nes voor koffie met broodje. Dan met de fiets richting Het Oerd en daar lopen we mooi afwisselend rondje door duinen, over het strand, en langs de kwelder. Hierbij neem ik even een ommetje door de duinen om een bijzondere soort te zien: vals muizenoor. Er fladdert ook een kleine parelmoervlinder rond.

Terug naar het hotel om in te checken. Het hotel ligt direct naast het voormalige subtropische zwemparadijs, dat al sinds 2002 staat weg te rotten als symbool van de falende Amelandse dorppolitiek. We eten in de strandnet en daarna fietsen we nog een stuk in westelijke richting tot de Ballumer Blinkerd. Ik fiets op de terugweg nog even om langs de Waddendijk waar het prachtig is (zie de spiegelfoto's). 's Avonds op terras in Nes waar het met een vuurtje op tafel nog lang genoeglijk is.

route ; foto's; natuur

lepelaar sint-jacobsvlinder

tureluur

jonge kokmeeuw bergeend

1 juli: Eexterveld

Gesprekje met dame die hier aan het werk is: bepalen of een aantal bijzondere soorten hier nog voorkomen.

route ; foto's; natuur

terug naar Juni 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.