Gertjan's Looblog Mei 2021 navigation back navigation home navigation forward

5 mei: Vreugderijkerwaard, Westerveldse Bos, Hasselt

Slechte weersverwachting, maar iets verder naar het zuiden zou het wat droger moeten worden. Dat klopt niet erg, maar de grootste buien loop ik mis. Ik kies voor drie kortere rondjes in de buurt van Zwolle, want ik moet op tijd terug in Groningen zijn voor mijn eerste vaccinatie.

Rondje bij Vreugderijkerwaard is mooi genoeg, maar de heel harde wind verpest het een beetje. Net voorbij het Westerveldse Bos zijn twee koekoeken in de weer. Ik hoor ze niet, maar zie ze des te beter. Blijkbaar een mannetje en een vrouwtje, en het vrouwtje is een wat zeldamere bruine koekoek. Die variant had ik nog niet eerder gezien, veel mooier dan de grijze variant!

Bij Hasselt parkeer ik langs het water (veel mosbloempje tussen de klinkers) en loop ik via de prachtige oude "Stenen Dijk" langs de uiterwaarden van het Zwarte Water, want het is de tijd van het jaar voor de wilde kievitsbloemen. De uiterwaarden staan vanwege het slechte weer alweer deels onder water en een groot deel van de kievitsbloemen is verdronken. Dat ziet er soms wel fotogeniek uit.

's Avonds rijd ik nog even naar Lauwersoog, waar ik nu de draaihals mooi te zien krijg. Bij Jaap Deensgat voeren twee zeearenden een mooie show op.

route Vreugderijkerwaard; route Westerveldse Bos; route Hasselt; foto's; natuur

koekoek koekoek

dijkje langs het Zwarte Water ziet wit van de akkerhoornbloem

Zeewering De Stenen Dijk, Hasselt

wilde kievitsbloem wilde kievitsbloem

wilde kievitsbloem

draaihals zeearend

3 mei: Lauwersoog

Het weer is nog steeds beroerd. De draaihals zie ik niet. Wel een bonte vliegenvanger en een paartje goudvinken.

route; foto's; natuur

2 meil: Punt van Reide en Ezumakeeg

gierzwaluw

Overdag veel buien, harde wind en koud. Ik loop een stuk bij de Punt van Reide tot aan een akker waar gisteren morinelplevieren zaten. Maar ze zijn er niet meer. Op de Dollard is het in eerste instantie laag water waardoor er niet veel te zien is. Als ik terug ben komt het water op en komen er een paar leuke groepen voorbij: rosse grutto's, zilverpleveren. Ook zwarte ruiters en groenpootruiters zijn iets dichterbij te zien. Ook de eerste oeverlopers.

's Avonds gaat toch nog even mooi de zon schijnen en loop ik bij Ezumakeeg nog even op en neer. Er zijn nog twee steltkluten over. Ook hier zijn de oeverlopers gearriveerd. Bergeenden en kluten schitteren in de laagstaande zon.

route Punt van Reide; route Ezumakeeg; foto's; natuur

steltkluut

kleine plevier kluut

1 mei: Scheerwolde en De Auken

zwartkop

Naar de Weerribben. In een plas net bij Wetering West is gisteren een Amerikaanse wintertaling gespot. Een mooie aanleiding om weer eens een rondje door de Weerribben te doen. Die bijzondere wintertaling zie ik niet, maar het is toch een aangenaam rondje. De regen valt vooral als ik in de auto onderweg ben, de rest van de dag is het zo'n beetje droog. Het is mei, maar het speenkruid staat er nog fris bij. De natuur loopt weken achter vergeleken met de afgelopen jaren. Toch beginnen de bermen nu omhoog te komen.

Bij het beginpunt dus geen Amerikaanse wintertaling, maar wel mijn eerste zwarte stern van het seizoen. Verderop steeds nachtegalen, en vooral veel zwartkoppen. Via het dorpje Nederland loop ik naar Kalenberg, en vandaar verder over het fietspad in de richting van het Woldlakebos. Gekraagde roodstaarten en een tuinfluiter langs de Hoogeweg. Later nog eentje. Hier en daar interessante planten: struisvaren, schaafstro, bitter barbarakruid, moeraswolfsmelk, moeraskartelblad.

In het Woldlakebos is nog niet veel te beleven, ook de libellen wachten een warmere periode af denk ik. Wel een duidelijk zingende matkop, die ik dankzij de Birdnet app nu heb bijgeleerd. Bij de uitzichttoren (km 13.5) is veel te zien. Vooral de oeverzwaluwwand die hier vlak voor je neus staat kun je goed bekijken. Het krioelt van de oeverzwaluwen. Verderop smienten, zomertalingen, bosruiters. Terug naar de plas bij het beginpunt waar nu ook geoorde futen rondzwemmen, en even later vliegen twee roerdompen over die ik pas zie als ze al weer bijna in het riet verdwijnen.

Weerribben Weerribben

Dan rijd ik nog even naar "De Auken". Mooie uitkijktoren met uitzicht op de nesten van onder andere lepelaars, aalscholvers en purperreigers. De boswachter had me verteld dat "de purperreigers hier af en aan vliegen". Dat is wat overdreven, maar uiteindelijk krijg ik ze meerdere keren mooi te zien.

route Scheerwolde; route De Auken; foto's; natuur

grote zilverreiger purperreiger

lepelaar

terug naar April 2021


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.