Van Rekenmachine Tot Taalautomaat

1953 was niet alleen het jaar van de watersnoodramp. Het was ook het jaar van de ingebruikname van de ARRA II, de eerste werkende computer van Nederlandse makelij. Een jaar eerder al had Adriaan van Wijngaarden een oratie over computertaalkunde uitgesproken. In zijn inaugurele rede "Rekenen en vertalen" wees hij erop dat het woord bank in het Engels ofwel bench kan zijn, ofwel bank. Voor automatische vertaling zou een computer naar de omringende woorden moeten kijken om de beste vertaling te kiezen. "Dit is evenwel niet eenvoudig", voegde hij daaraan toe.

Wat is er sindsdien in het Nederlands taalgebied gebeurd op het gebied van de computertaalkunde? Aan de hand van de verhalen van pioniers uit het vak blikt dit boek terug op de eerste 50 jaar van het vakgebied, van Van Wijngaardens oratie in 1952 tot de val van Lernout en Hauspie. Welke beloftes zijn ingelost, welke problemen bleken moeilijker dan gedacht? Wie liep voorop en wie vond het helemaal niets? Welke omstandigheden gaven richting aan de ontwikkeling van dit vakgebied op de grens van onder meer taalkunde, informatica en kunstmatige intelligentie?

De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in het boek Van Rekenmachine Tot Taalautomaat dat Leonoor van der Beek schreef in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. Het boek werd 11 februari 2011 ten doop gehouden op de 21e CLIN-dag te Gent. Het boek is elektronisch beschikbaar via onderstaande link. Zolang de voorraad strekt kunnen belangstellenden ook een fysiek exemplaar van het boek verkrijgen door een e-mail te sturen naar Gertjan van Noord. Update: er zijn geen fysieke exemplaren meer beschikbaar.

Over de auteur

Leonoor van der Beek is Research Manager bij het taaltechnologiebedrijf Q-go. Ze heeft een achtergrond in zowel de journalistiek als de computerlinguistiek. Van september 2009 tot september 2010 interviewde ze in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen pioniers uit de taal- en spraaktechnologie. Aan de hand van deze interviews schreef ze Van rekenmachine tot taalautomaat, over de geschiedenis van de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen.

Downloads

Voor meer informatie

Neem contact op met de auteur, Leonoor van der Beek

Wat de pers schrijft