Digitaal

Is een computer een goed verstaander?

Computers worden met de dag slimmer, maar als een computer taal moet begrijpen, bakt hij er meestal nog niet veel van. Een lastig probleem is voor de computer bijvoorbeeld de verwijzing van woorden zoals 'hij' en 'zij'. Vergelijk de volgende twee zinnen maar eens:

“De tuinman schopt de fiets, want hij is gefrustreerd.”

“De tuinman schopt de fiets, want hij is kapot.”

In de eerste zin verwijst 'hij' naar 'de tuinman', maar in de tweede zin naar 'de fiets'. U heeft er geen moeite mee in deze twee zinnen te bepalen waar 'hij' naar verwijst. Dat komt omdat u gebruik maakt van uw kennis 'van de wereld', waarin fietsen nu eenmaal niet gefrustreerd kunnen zijn, maar wel kapot. Een computer heeft dergelijke kennis vaak niet. Voor een computer is het bepalen waarnaar 'hij' verwijst in bovenstaande zinnen daarom niet zo eenvoudig. In Groningen heeft drs. Gerlof Bouma een computerprogramma ontwikkeld dat ondanks dit gebrek aan 'wereldkennis' toch in veel gevallen de juiste betekenis van woorden als 'hij' en 'zij' kan bepalen. De computer maakt daarvoor gebruik van regels, die met elkaar in conflict kunnen zijn. De computer zoekt dan naar de 'beste' of 'optimale' betekenis. Het voorbeeld "De tuinman schopt de fiets, want hij is kapot" is echter nog te moeilijk. Hier doet het gebrek aan wereldkennis de computer toch de das om. De computer zal berekenen dat 'hij' naar de tuinman verwijst.

U kunt dit computerprogramma aan het werk zetten op de tentoonstelling. Bedenk zelf een stukje tekst en test het taalbegrip van de computer.

 

< TERUG