next up previous contents
Next: Woorden Afbreken Up: Inleiding Previous: Practische doelen   Contents

Overzicht

Het doel van deze inleiding is een niet-technisch overzicht te geven van de computationele taalkunde. Een aantal toepassingsgebieden van de computationele taalkunde wordt besproken en er wordt aandacht besteed aan de relatie tussen theoretische en computationele taalkunde. De tekst veronderstelt enige taalkundige kennis en interesse bij de lezer. Bijzondere kennis van computers, informatica, of informatietechnologie wordt daarentegen niet verondersteld.

In de secties 2 en 3 worden twee toepassingen (woorden afbreken en teksten corrigeren) besproken die reeds gebruikt worden in concrete producten.

Daarna bespreken we in sectie 4 de mogelijkheden voor het automatisch ontleden van zinnen op basis van een formele grammatica en gaan we nader in op het verband tussen theoretische en computationele taalkunde. Eén van de meer ambitieuze doelen van de computationele taalkunde, automatisch vertalen, komt daarna in sectie 5 aan de orde. In sectie 6 bespreken we systemen die het mogelijk maken te communiceren met een computer in natuurlijke taal.

In secties 7 en 8 bespreken we tenslotte het belang van corpora (verzamelingen gesproken en geschreven taal) en statistische methoden voor de computationele taalkunde.


next up previous contents
Next: Woorden Afbreken Up: Inleiding Previous: Practische doelen   Contents
Bouma G.
2000-05-19