Petra Hendriks

Mijn onderzoek richt zich op taalbegrip en taalontwikkeling. Ik onderzoek niet alleen hoe de ontwikkeling van taalbegrip normaalgesproken verloopt, maar ook hoe bij bepaalde groepen kinderen de taalontwikkeling kan afwijken van dit normale patroon. Zo doe ik samen met collega's onderzoek naar taalbegrip bij kinderen met autisme en taalbegrip bij kinderen met een gehoorstoornis.

Naar aanleiding van een conferentie over taalontwikkeling die mijn collega's en ik in januari 2009 organiseerden, verscheen in NRC Handelsblad van 27 januari 2009 een krantenartikel over mijn onderzoek (“Duw jij de auto of duwt hij jou?” door Berthold van Maris).

Samen met collega's Helen de Hoop (Radboud Universiteit Nijmegen) en Henriëtte de Swart (Universiteit Utrecht) ontwikkelde ik in 2008 een interactieve website over taal: Bent u een goed verstaander?. Op deze website kun je zelf experimenteren met taal.

Van september 2006 tot september 2007 was in het Universiteitsmuseum Utrecht en het Universiteitsmuseum Groningen een tijdelijke tentoonstelling te zien over optimale communicatie. Hieronder kun je een filmpje (7 minuten) bekijken van het programma Adams Appel, dat gemaakt is naar aanleiding van deze tentoonstelling.